Autor Wątek: Wymiana rozrządu  (Przeczytany 18536 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Października 2005, 10:33:50 »
Cytat: zygert
Witam
Jeżeli chodzi o bezkolizyjność 4E-EF to niestety jest kolizyjny. Znajomemu właśnie zerwał siępasek przy lekko ponad 110tkm no i silnik ma do roboty (auto ten sam rocznik co mój tyle tylko, że kombi). Do tej pory też myślałem, że jest bezkolizyjny. W serwisie nawet tak mówili. Ale wygląda na to, że tak nie jest.

A może jakieś szczegóły. Co sie stało jakie uszkodzenia.Coś mi sie nie chce wierzyć ze ASO  sie myliło w takiej sprawie.
BMW E46 320d
Mini Cooper

zygert

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Października 2005, 14:14:53 »
Cytat: Ice
Witam
Jeżeli chodzi o bezkolizyjność 4E-EF to niestety jest kolizyjny. Znajomemu właśnie zerwał siępasek przy lekko ponad 110tkm no i silnik ma do roboty (auto ten sam rocznik co mój tyle tylko, że kombi). Do tej pory też myślałem, że jest bezkolizyjny. W serwisie nawet tak mówili. Ale wygląda na to, że tak nie jest.

A może jakieś szczegóły. Co sie stało jakie uszkodzenia.Coś mi sie nie chce wierzyć ze ASO  sie myliło w takiej sprawie.

Sorrki wszystkich.
Właśnie zadzwoniłem do kola no i wpuszczony zostałem w maliny. Koleś za bardzo panikował i jakiś tam mechanik nakłamał. Teraz wycofuje sięz kłamstwa i twierdzi, że 50% jest szans że nic sięnie stanie.
Silnik rozbebeszony i wszystkie tłoki i zaworki OK. Toya górą. W ASO nie kłamali. Sorrki jeszcze raz za błędne info - ale sam jestem przed wymianą i trochęmnie to zaskoczyło. I sam miałem już ciepło. Ale teraz wierzęw ASO tak z 1% niedowierzaniem ;).
A wymianęzrobić trzeba wg terminu (strzeżonego .....).

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam (przed podaniem tego info powinienem zadzwonić i sięupewnić, a nie wierzyć w jakiegoś mechaniora).

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Października 2005, 15:16:01 »
Zdarza sięa co do kobli to też umnie wiszą wtyczki i mam regulacje świateł przy drązku zmiany biegów ale nie działa czy morze ktoś umieścić foto jak wyglądają silniczki od swiateł i które to wtyczki. Pozdrawiam
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

zyzolek

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Października 2005, 22:17:27 »
moze wystarczy tylko podpiac te wtyczki, chyba ze auto mialo wypadek i reflektory nieorginalne bez regulacji

pankuba

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Października 2005, 11:39:16 »
A wymianęzrobić trzeba wg terminu (strzeżonego .....).

Tak jest i to jest właściwe podejście.

Prongo

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Października 2005, 18:11:22 »
Wlaśnie szukam dobrej ceny za rozrząd do 4E-FE i znalazłem na stronie www.japparts.pl, na zapytanie jakiej firmy są części odpowiedzieli: producentem paskow jest Mitsuboshi , Sun -  japonia, napinacze i rolki GMB KOYO - japonia, więc sięchyba zdecyduję(cena za komplet ok 230 + 30 przesyłka). Co do bezkolizyjności to zdania są podzielone - jedni twierdzą (optymiści), że auto tylko zgaśnie, a pesymiści, że istnieje mała możliwość iż tłok dobije do zaworu. Wiec najbezpieczniej jest wymienić rozrząd wg planu przewidzianego przez Toyotę.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Października 2005, 19:01:59 »
Opisane przez Ciebie firmy są dobrymi Firmami.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

rwaw

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Października 2005, 19:40:29 »
z tym nic nie stanie chodzi o zawory że po ararii rozrządu zawory nie zostaną powybijane przez tłoki - tak to zrozumiałem od mechanika z którym rozmawiałem

pankuba

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Listopada 2005, 11:41:13 »
dokładnie rwaw bo to sięwłasnie może (choc w zasadzie nie powinno) stać - a zawory powybijane przez tłoki = masakra w silniku  :cfiufiu  

P.S.

Ja w swoim życiu widziałem już paręrzeczy, które absolutnie nie miały sięprawa zdarzyć, a jednak...   :shock:

zygert

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Listopada 2005, 09:36:38 »
Cytat: Prongo
Wlaśnie szukam dobrej ceny za rozrząd do 4E-FE i znalazłem na stronie www.japparts.pl, na zapytanie jakiej firmy są części odpowiedzieli: producentem paskow jest Mitsuboshi , Sun -  japonia, napinacze i rolki GMB KOYO - japonia, więc sięchyba zdecyduję(cena za komplet ok 230 + 30 przesyłka). Co do bezkolizyjności to zdania są podzielone - jedni twierdzą (optymiści), że auto tylko zgaśnie, a pesymiści, że istnieje mała możliwość iż tłok dobije do zaworu. Wiec najbezpieczniej jest wymienić rozrząd wg planu przewidzianego przez Toyotę.

Witam.
Już jestem po wymianie rozrządu w okularniku (4E-FE). Koszt wyniósł z wymianą oleju Castrol RS Sport 10W60 i płynem do chłodnicy (Valvoline) - 740zł. Został wymieniony cały rozrząd z napinaczami - pompa nie była ruszana. Wszystko to wykonałem na Cyprysowej 28 gdzie nie raz będęwykonywał inne przeglądy. Gorąco polecam - szybko, sprawnie i rzeczowo.

Co do kolizyjności jednak tam potwierdzili jak to jest i niestety jest to 50% na 50% wszystko zależy od farta ;), ale raczej pewne jest, że kolizji nie będzie ale zdarzyć sięmoże. Więc lepiej nie oszczędzać.

Ciągnąc już wątek z Cyprysową dopytałem sięteż o oleje i to, że tworzą sięnagary w Castrolu to bzdura wielka - oczywiście tworzyć sięmogą, ale to wszystko zależy od eksploatacji. Oleje Castrola są równie dobre jak Mobil 1 i właśnie te polecam. W podobnej cenie lepszy jest Castrol Sport (tylko 4zł droższy z bańki) a minimalnie wg producenta poprawia osiągi auta (w to już nie wierzę). Ale jeżeli miał ktoś Castrola to może spokojnie lać dalej. Ja tak uczyniłem. Ale Mobil 1 też jest bdb olejem i też go polecam. Ale nie ma co zmieniać tak producentów bo można sięnaciąć gdy te nagray sięwypłuczą. A Mobil jest bardziej myjącym olejem. Więc mając do wyboru Mobil 1 10W50 a Castrol 10W60 pozostałem przy swoim. A w patety, że olej będzie bursztynowy nie ma co wierzyć. Po przejechaniu paru kilometrów i tak olej zmieni barwęna ciemną. Więc pozostajęprzy Castrolu. A przy nowym wózku od początku będęlać Mobila 1 i już.

Po wymianie rozrządu i wymianie płynów auto dużo ciszej pracuje i może miniamlnie lepsze ma osiągi.

Pozdrawiam gorąco.

Chalski

• Gość
Re: Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Listopada 2005, 20:19:40 »
Wymiana rozrządu w Corollach (robiłem dotychczas w 2E i 4A-FE) jest idiotycznie prosta - znaki są i bardzo dobrze czytelne - czas wymiany max 2 godziny.
Najgorzej odkręcić srubęmocującą koło pasowe na wale zamachowym (jest na to patent - klucz na śrube  - jedna osoba trzyma klucz żeby nie spadł i zapiera o podłużnice a druga delikatnie pstryka w rozrusznik - 100% że sięodkręci i nic sięnie popsuje)

hulkster

• Gość
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Listopada 2005, 01:42:13 »
Cytat: Prongo

Witam
ja w zeszlym tyg wymiemialem roz,oleje paski innej masci
zaly rozrzad kupilem w http://www.jcauto.pl/
pasek mam (hmm,zapomnialem) ale japan rolki napewno Koyo,okazalo sie,ze oryginalnie tez koyo byly wiec raczej ok Kwota tez byla podobna
Moim zdaniem wymiana rozrzadu nie jest tak banalna,nie zajela nam 2h tak jak koledze ;] ale
Toyka smiga teraz jak noweczka z Castrolem i nowym rozrzadem
A i polecam plyn do chlodnicy od Volvo (trucks) zaaajeb...szybko silnik lapie temp i wogole jest fajny (zielony   :-DD  
Pozdrawiam

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Wymiana rozrz±du
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Listopada 2005, 11:42:01 »
Też wymieniałem u siebie rozrząd rolke napinacza i rolke prowadzącą wszystko robiłem zgodnie z ksiązką a do 2E-E jest super dojście do rorządu i zajeło mi to 1 godzine.
A dlaczego sam ? Bo jak sie dowiedziałem że za robocizne mam zapłacic ponad 200 złotych to wolałem to zrobić sam.  :-DD
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl