Autor Wątek: Żarówki konsola centralna - deska rozdzielcza Camry 95  (Przeczytany 46248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
Witam,

Zauważyłem brak kontrolki O/D oraz co ważniejsze kontrolki ciśnienia oleju. Szukałem podobnych tematów, ale nie znalazłem (jedynie dla Corolli), więc otwieram wątek.

Czy ktoś wymieniał te żarówki? Jaki jest ich typ (2W ?) Jak dostać się do deski rozdzielczej?  :roll:

Pozdrawiam
In (T) we trust.

owca

• Gość
Odp: Żarówki konsola centralna - deska rozdzielcza Camry 95
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2007, 08:22:25 »
Witam,

Zauważyłem brak kontrolki O/D oraz co ważniejsze kontrolki ciśnienia oleju. Szukałem podobnych tematów, ale nie znalazłem (jedynie dla Corolli), więc otwieram wątek.

Czy ktoś wymieniał te żarówki? Jaki jest ich typ (2W ?) Jak dostać się do deski rozdzielczej?  :roll:

Pozdrawiam

bardzo prosto, dziesiec minut roboty. Najpierw zdejmujesz plastikową osłonkę wokół radia i zaplaniczki (cala oslonka jest na zaciski) , pod nia beda bodajze dwie srubki, odkrecasz je i odkrecasz tez te dwie srubki nad zegarami a następnie zdejmujesz cala oslonke deski rozdzielczej (tez trzymac ja beda tylko zaciski, zacznik moze od wsadzenia wkretaka w miejsce przy srodkowym prawym nawiewie, po ptrawej stronie tego nawiewu - tam jest wlasnie zaczep) jak wyjmiesz juz jeden zaczep to powoli odginaj az wyjdzie reszta (pamietaj ze po drugiej stronie kierownicy, tam gdzie jest regulacja lusterek tez sa chyba zaczepy). Jak juz zdjemiesz cala ta oslone - co jest trudne tylko za pierwszym razem - to zostaje ci juz tylko odpiac zegary, czyli odkrecic 4 sruby wysunac zegarki i poodpinac kable z tylu (one sa sterowane elektronika wiec zadnych linek z tylu nie bedziesz mial, kable maja spory zapas, ale nie boj sie ich odpiac - nic sie nie popsuje. No i tam masz z tylu zaroweczki, dodatkowo zeby dostac sie do zarowki o/d off musisz wyjac ten panel z lampkami co jest posrodku, z tylu zegarow odginasz 4 zaczepy i go wysuwasz (jak juz rokrecisz to bedziesz wiedzial o co chodzi).
Zarowki w desce to te dziadowskie wynalazki (zarowka z powiginanymi drucikami plus plastik) ja niechcialem placic 30zl za jedna w ASO wiec kupilem zwykle takie male zaroweczki, wyjalem stare z tych plastikowych "koszyczków", wycialem goracym wkretakiem dwie bruzdy w tym czyms i wsadzilem tam moja zaroweczke, nastepnie wpasowalem to w stare miejsce (nie pasuje idealnie bo te zwykle zarowki sa dluzsze i trzeba je troszke zgiac zanim sie wlozy - ale u mnie spisuje sie rewelacyjnie i kosztowalo mnie tylko piątaka za wymiane calego podswietlenia deski.

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2007, 12:02:37 »
Rewelacyjny opis !  :cheesy: Przyznaję że troszkę się obawiałem za to zabrać, bo za pierwszym razem można się  :furious3: 
Z pewnością zastosuję podobną przeróbkę na żarówki w cywilizowanej cenie.

Serdecznie dziękuję
In (T) we trust.

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2007, 13:12:55 »
Cześć Mikołaj.

Pamiętaj aby po odłączeniu licznika nie przekręcić kluczyka w stacyjce.
Wersje amerykańskie mają kontrolkę poduchy i musiałbyś później kasować błąd.

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2007, 13:49:12 »
Będę się zatem wystrzegał :)
Dziękuję
In (T) we trust.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2007, 21:23:54 »
W razie czego kasowanie błędu poduchy to 30 sekund zabawy dwoma kablami..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2007, 23:20:40 »
I dwa piwa (serio).

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2007, 07:28:52 »
Sienio - masz rację :-) ale z piwami to Ty zacząłeś . Teraz były by trzy :D
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maja 2007, 08:55:55 »
Operacja zakończona częściowym sukcesem. Opis demontażu bardzo się przydał  :icon_pray: i mogę potwierdzić że, czas rozbiórki to jakieś 10-15 minut.
W przypadku żarówek do podświetlenia tła, to występują tam 12V 5W typ R-10 więc z zakupem nie ma problemu, wystarczy starą wyłuskać z bagnetowej obudowy i włożyć nową.
Jeśli chodzi o żarówki w kontrolkach (olej, drzwi, hamulec i inne w panelu głównym) to u mnie występowały żarówki 12V 1,2W typ R-5 w podobnego typu bagnecie jak R-10 tylko w wersji pomniejszonej. Te żarówki także można z bagnetu wyciągnąć.
Natomiast w wewnętrznym panelu, który jest na zatrzaskach - kontrolki O/D, PWR, oraz poszczególnych pozycji skrzyni biegów, występują nieco krótsze żarówki niż R-5 i z nimi może być problem, bagnet w którym są umieszczone jest dość "płytki". Ja zrezygnowałem z próby montażu żarówek R-5 w ten "płytki" bagnet, po prostu przylutowałem je do styków w gnieździe.

Jak pisałem sukces jest częściowy, ponieważ nadal na po włączeniu stacyjki nie zapala mi się kontrolka oleju, wydaje mi się, że problem leży w innym miejscu. Wszystkie styki wyczyściłem izopropanolem, brak kontaktu można raczej wykluczyć.

Przy okazji pytanie, czy jeśli podczas jazdy spadnie ciśnienie oleju i zapala się jego kontrolka, czy równolegle zapali się także Check Engine?

Pozdrawiam  :-)
In (T) we trust.

owca

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maja 2007, 09:38:10 »
Przy okazji pytanie, czy jeśli podczas jazdy spadnie ciśnienie oleju i zapala się jego kontrolka, czy równolegle zapali się także Check Engine?
Pozdrawiam  :-)

czasami w zime, jak po mroznej nocy odpalalem samochod to zapalal, pochodzil chwile zapalala sie czerwona kontrolka cisnienia oleju, palila sie tak ze 40 sek i gasla - ale nie zapalala sie razem z nia check engine. Kiedy jezdzilem i poziom oleju byl bliski pozycji min na bagnecie to znowu sie zapalala zolta kontrolka pod kontrolka paliwa.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2007, 20:08:03 »
A jak wymienic zarówke od włacznika klimatyzacji i od regolacji nawiewu??

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2007, 20:15:28 »
a tak :

potem tylko te 4 śrubki odkręcasz, odpinasz linki sterujące nagrzewnicą, wyciągasz cały moduł, wysuwasz całe przyciski z niego, wymieniasz żarówki, i potem wszystko składasz :)

godzina roboty

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2007, 20:26:21 »
a tak :

potem tylko te 4 śrubki odkręcasz, odpinasz linki sterujące nagrzewnicą, wyciągasz cały moduł, wysuwasz całe przyciski z niego, wymieniasz żarówki, i potem wszystko składasz :)

godzina roboty

pzdr

A ja mam tam wszystko elektryczne to tez trzeba rozbierac tak?? nie da sie wyjac samego guzika??

owca

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2007, 21:38:42 »
a tak :

godzina roboty

pzdr

A ja mam tam wszystko elektryczne to tez trzeba rozbierac tak?? nie da sie wyjac samego guzika??

tak, musisz rozebrac. Kazdy przycisk ma wlutowana mala diode

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2007, 07:50:29 »
Cytuj (zaznaczone)
tak, musisz rozebrac. Kazdy przycisk ma wlutowana mala diode

To zostawiam to w spokoju. Za duzo roboty z tym :-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl