Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Stycznia 2010, 16:47:47 »
temp ok tylko z tym 4 przełożeniem jest coś nie tak, obroty itp jest jak powinno być. Fakt ze robie bardzo małe przebiegi,praktycznie do pracy i z powrotem łącznie 10km,czy możliwe ze olej jest tak gesty że nie pozwalna na włączenie nadbiegu?A jak u was jest (pytanie do tych co mają automat) czy na zimnym silniku załącza się wam nadbieg czyli 4 bieg? bede bardzo wdzięczny za odpowiedz i porady
Pozdrawiam

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Stycznia 2010, 16:54:37 »
mi wskakuje dopiero 4 bieg, jak wskazówka temperatury minie o 2-3 mm pierwszą kreskę na podziałce......Ja mam do pracy 3,6 km i niewiadomo jaka by była temp na zewnątrz to i tak 4 bieg mam po przejechaniu 0,5 - 1 km.....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 28 Stycznia 2010, 17:27:52 »
Już jest wszystko ok,sprawa wygląda następująco przy tak dużych mrozach 4 bieg nie załącza ze względu na zbyt niską temperaturę.Przy mniejszych mrozach 4 bieg wchodzi,czyli wszystko jest już jasne :-)

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Lutego 2010, 10:34:58 »
Witam, ponownie. Znowu się f$^%&a popsuła. Ruszyłem i po przejechaniu 200-300m po przekroczeniu ~3000obr/min  zrobiła coś jakby "redukcje" i chciała zadusić silnik. obroty spadały aż sie zatrzymałem co nastąpiło dość szybko bo  przy okazji zablokowały się koła. Rozpędzała sie do 3tys/obr/min zmieniała wszystkie biegi 1-4. powyżej tych obrotów efekt j/w. Przejechałem 20km cały czas wydawała z siebie jakieś dźwięki a na końcu zaczęła "wyć" i i "trzeszczeć". mam mały filmik poglądowy. http://www.youtube.com/watch?v=edej-hcD5kc . Na R przy przesuwaniu trzeszczy jakby łamało tryby. Na D troche sie turla ale jest jeszcze gorzej niż przedtem. Mechanik mówił coś o przeniesieniu napędu czy jakoś tak.

Czy zakładając nowy temat kolega użył opcji "szukaj"?
Wątki scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2010, 10:01:43 wysłana przez SZYMON14 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Lutego 2010, 16:46:35 »
Mmm, fajowo, ałtomat rządzi  <narka>

Właśnie mam na tapecie A541e, która jeździ tylko do przodu, niezależnie od pozycji lewarka. Żeby było weselej, to dziś będę ją rozbierał, i już widzę oczyma duszy mej, co będzie w środku, oprócz opiłków, które już na bagnecie widać <diabel>

Co do Twojej, to nie bardzo rozumiem "coś o przeniesieniu napędu". Czyli że "skrzynia przenosi napęd i zgrzyta" ? Vivat konkretni mechanicy !

Jak na mój gust to któryś zawór na płycie sterującej - nie wysprzęgla i zgrzyta.
Równie dobrze może być każdy inny element voodoo, które jest w środku automatixa.

Ale na początek to posprawdzaj elektrykę, tj. kody i przełącznik PRNDL na skrzyni.

pzdr

3VZ.pl

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 20 Lutego 2010, 16:55:33 »
Co do Twojej, to nie bardzo rozumiem "coś o przeniesieniu napędu". Czyli że "skrzynia przenosi napęd i zgrzyta" ? Vivat konkretni mechanicy !
tyle zapamiętałem...

Cytuj (zaznaczone)
Jak na mój gust to któryś zawór na płycie sterującej - nie wysprzęgla i zgrzyta.
czyli ....

Cytuj (zaznaczone)
Ale na początek to posprawdzaj elektrykę, tj. kody i przełącznik PRNDL na skrzyni.

że co?! PRNDL?! a po polsku?

do większości tych rzeczy trzeba wyciągnąć skrzynie, NIE dziękuje postoje / pochodzę pieszo...

Chce ktoś silnik do camry 2,2L? :]

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Lutego 2010, 17:05:27 »
Silnik chyba masz ok, bo piszesz tylko o skrzynce.
Zrób jak radzi marcninm, posprawdzaj elektrykę (czy kostki są pozapinane i czy stykają) oraz kody błędów, zobacz czy na bagniecie są opiłki, jednym słowem słuchaj się kolegi marcinm. I nie jeździj do kogoś kto sie nie zna na ASB bo nic ci nie naprawi a jeszcze zaszkodzi najprawdopodobniej.

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Lutego 2010, 17:22:35 »
Że silnik jest ok to wiem, bo chce go sprzedać.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Lutego 2010, 18:03:07 »
PRNDL to nic innego jak literki jakie tam masz na liczniku i przy dźwigni.
P - parking
R - wsteczny
N - neutral, luz
D - drive
L - nie wiem co to, pewnie laweta  <diabel>

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Lutego 2010, 18:26:08 »
L - low range zwane także 1 lub śnieżynką w zależności od marki, 1 - bieg tylko.
ale
Cytuj (zaznaczone)
L - nie wiem co to, pewnie laweta
- też jest za%^e

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Lutego 2010, 18:48:03 »
do większości tych rzeczy trzeba wyciągnąć skrzynie, NIE dziękuje postoje / pochodzę pieszo...

Chce ktoś silnik do camry 2,2L? :]

Do większości ? Bo ja podałem w sumie trzy rzeczy, więc pewnie masz na myśli conajmniej dwie z :

-kody
-połączenia ECU/skrzynia
-przełącznik na skrzyni / opory na wtyczkach

Oczywiście możesz wyjąć do tego skrzynię, nikt nie zabroni Ci tego zrobić. Jako "tips & tricks" podrzucę, że łatwiej wyjąć to razem z silnikiem, niż samą skrzynię <taniec>

Wybacz, ale przez klikanie na forum możemy jedynie udzielić jakiejś porady, wspomóc literaturą, czy doświadczeniem, ale nikt za Ciebie nie weźmie miernika w rękę, i nie będzie grzebał przy Twoim aucie.
No chyba, że mechanik, ale na pewno będzie więcej kosztował, niż tzw. wkład własny.

Inna opcja, to że znalibyśmy się od dziecka, mieszkałbyś za rogiem, a ja miałbym sporo wolnego czasu, który bardziej wolałbym przeznaczyć na naprawianie automatu, niż na przekładkę go na manual w ramach tzw. koleżeńskiej pomocy  <diabel>

Chętnie przygarnąłbym jakiś 2.2, marzy mi się Corolla z takim silnikiem. Wydaje mi się, że sensowniej będzie Ci założyć normalną ( w sensie : manualną ) skrzynię do tego silnika, niż naprawiać obecny automat lub kupować następny w podobnym, lub nieznacznie lepszym stanie.

Poza tym, jeśli Twój silnik jest w takim stanie, jak skrzynia, to mógłbym go wziąć za 40gr/kg ;)

Co do filmiku jeszcze : czemu on tak dziwnie odpala ? Chyba, że stał koło 3VZ jakiś czas, i mu się udzieliło...

pzdr

3VZ.pl

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Lutego 2010, 19:17:42 »
Albo mnie się wydaje, albo na filmiku widać, że masz włączone PWR bez O/D OFF? Wg instrukcji PWR może być włączone tylko przy O/D OFF.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2010, 19:20:50 wysłana przez michalck81 »

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Lutego 2010, 21:19:56 »
odpala dobrze tylko gaz wdepnąłem dla pewności, stała juz ze 2 tyg

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Kwietnia 2010, 14:13:21 »
Witam wszystkich
Ostatni zaobserwowałem, że podczas jazdy, właściwie toczenia się w korku ( 20km/h ) mogę przełączyć wajchę od zmiany biegów z D na N i z powrotem.
Czy tak być powinno ?

Przed założeniem nowego tematu proszę użyć opcji "szukaj".
Wątki scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2010, 14:44:54 wysłana przez SZYMON14 »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 14 Kwietnia 2010, 14:24:01 »
Witam wszystkich
Ostatni zaobserwowałem, że podczas jazdy, właściwie toczenia się w korku ( 20km/h ) mogę przełączyć wajchę od zmiany biegów z D na N i z powrotem.
Czy tak być powinno ?

Tak, to normalne, ale odradzam Ci takiego wajchowania i trzymania uruchomionego silnika na "N"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl