do większości tych rzeczy trzeba wyciągnąć skrzynie, NIE dziękuje postoje / pochodzę pieszo...
Chce ktoś silnik do camry 2,2L? :]
Do większości ? Bo ja podałem w sumie trzy rzeczy, więc pewnie masz na myśli conajmniej dwie z :
-kody
-połączenia ECU/skrzynia
-przełącznik na skrzyni / opory na wtyczkach
Oczywiście możesz wyjąć do tego skrzynię, nikt nie zabroni Ci tego zrobić. Jako "tips & tricks" podrzucę, że łatwiej wyjąć to razem z silnikiem, niż samą skrzynię

Wybacz, ale przez klikanie na forum możemy jedynie udzielić jakiejś porady, wspomóc literaturą, czy doświadczeniem, ale nikt za Ciebie nie weźmie miernika w rękę, i nie będzie grzebał przy Twoim aucie.
No chyba, że mechanik, ale na pewno będzie więcej kosztował, niż tzw. wkład własny.
Inna opcja, to że znalibyśmy się od dziecka, mieszkałbyś za rogiem, a ja miałbym sporo wolnego czasu, który bardziej wolałbym przeznaczyć na naprawianie automatu, niż na przekładkę go na manual w ramach tzw. koleżeńskiej pomocy

Chętnie przygarnąłbym jakiś 2.2, marzy mi się Corolla z takim silnikiem. Wydaje mi się, że sensowniej będzie Ci założyć normalną ( w sensie : manualną ) skrzynię do tego silnika, niż naprawiać obecny automat lub kupować następny w podobnym, lub nieznacznie lepszym stanie.
Poza tym, jeśli Twój silnik jest w takim stanie, jak skrzynia, to mógłbym go wziąć za 40gr/kg

Co do filmiku jeszcze : czemu on tak dziwnie odpala ? Chyba, że stał koło 3VZ jakiś czas, i mu się udzieliło...
pzdr