Autor Wątek: Problem z pracą na benzynie  (Przeczytany 8584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

greg1230

• Gość
Problem z pracą na benzynie
« dnia: 24 Lipca 2007, 10:33:09 »
Witam Towarzyszy :-)

Mam od pewnego czasu problem:

Przy odpalaniu zimnego silnika samochód wchodzi na około 1100 obrotów (ssanie) i pracuje prawidłowo, następnie ssanie się wyłącza i silnik dostaje drgawek, obroty falują, przy dodawaniu gazu efekt pracy na 3 cylindry. Na gazie tych objawów nie ma. Silnik nie daje żadnych kodów błędu. Jakiś błąd  pokazuje skrzynia biegów  (błąd  710) ale silnik pracuje tak zarówno na N jak i na D więc nie są dzę żeby to miało znaczenie.

Od razu nadmieniam że świece są  nowe, kable też , sonda lambda sprawna.

Mam wrażenie że zaróno na gazie jak i na benzynie samochód jest słabszy niż zwykle.

Mechanicy W ASO rozkładają ręce i mówią że nie mają pojęcia co Camrówce dolega.

Miał ktoś może podobny problem ??

ps.Na mój nos to może być wtryskiwacz lub przepustnica ale mam nadzieję że coś doradzicie :-)

Grzesiek             

owca

• Gość
Odp: Problem z pracą na benzynie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2007, 12:23:55 »
Witam Towarzyszy :-)

Mam od pewnego czasu problem:

Przy odpalaniu zimnego silnika samochód wchodzi na około 1100 obrotów (ssanie) i pracuje prawidłowo, następnie ssanie się wyłącza i silnik dostaje drgawek, obroty falują, przy dodawaniu gazu efekt pracy na 3 cylindry. Na gazie tych objawów nie ma. Silnik nie daje żadnych kodów błędu. Jakiś błąd  pokazuje skrzynia biegów  (błąd  710) ale silnik pracuje tak zarówno na N jak i na D więc nie są dzę żeby to miało znaczenie.

Od razu nadmieniam że świece są  nowe, kable też , sonda lambda sprawna.

Mam wrażenie że zaróno na gazie jak i na benzynie samochód jest słabszy niż zwykle.

Mechanicy W ASO rozkładają ręce i mówią że nie mają pojęcia co Camrówce dolega.

Miał ktoś może podobny problem ??

ps.Na mój nos to może być wtryskiwacz lub przepustnica ale mam nadzieję że coś doradzicie :-)

Grzesiek             

ale 2.2 czy 3.0 ??

greg1230

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2007, 12:35:35 »
Witam

Silnik 2.2 L !

Grzesiek

Gaz jest niestety zwykły a nie sekwencyjny ale jak już wspomniałem na gazie chodzi dobrze.

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2007, 13:52:38 »
Witam

Silnik 2.2 L !

Grzesiek

Gaz jest niestety zwykły a nie sekwencyjny ale jak już wspomniałem na gazie chodzi dobrze.

moze masz racje z tym wtryskiwaczem, a czy lekko nie dymi na czarno ??

Moze zaryzykuj odpiecie wtryskiwacza i zobacz jakie beda objawy.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2007, 14:36:57 »
Sprawdzałeś kopułkę ? Ja zrobiłbym taki test: uruchomić silnik i w rękawicach zdejmować po jednej fajce ze świec jeśli po zdjęciu którejś telepanie się nie zmieni to będziesz znał podejrzany garnek. Dalej pozostaje śledztwo - albo od strony świecy (nowe też potrafią być walnięte) albo od strony kopułki.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

greg1230

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2007, 15:39:14 »
Cześć

W czwartek rano odstawiam do serwisu na sprawdzenie:

Silnika krokowego od wolnych obrotów
Przepływomierza
Kopułki

Mam nadzieję że znajdę tą cholerę !

GG

owca

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2007, 17:41:49 »
Cześć

W czwartek rano odstawiam do serwisu na sprawdzenie:

Silnika krokowego od wolnych obrotów
Przepływomierza
Kopułki

GG

[/quote]

Silnik krokowy to raczej niebedzie, bo w przypadku jego uszkodzenia obroty szybko nie faluja ale za to bardziej plywaja, zreszta odlacz go w przed uruchomieniem silnika i nastepnie uruchom, zobacz objawy (powinny byc duzo za duze obroty - chodzi caly czas na ssaniu), odlacz tez w czasie pracy silnika i tez zaobserwuj obroty.

to 2.2 ma przeplywomierz ? - z filtra powietrza jest bezposrednie polaczenie do przepustnicy - po drodze jest czujnik temperatury powietrza i rezonator.

greg1230

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipca 2007, 17:52:49 »
A propos dymienia to nic a nic ......

Sprawdzałem ostatnio kompresję to ma po 14 na wszystkich cylindrach ... Więc kondycja silnika raczej dobra .....

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy.... Filtr paliwa.... Nie pamiętam czy w ogóle wymieniany był :-)

Dzięki Maniek za radę powiem im żeby spróbowali tak zrobić jak radzisz .

Grzesiek

etz257

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2007, 08:12:55 »
A propos dymienia to nic a nic ......

Sprawdzałem ostatnio kompresję to ma po 14 na wszystkich cylindrach ... Więc kondycja silnika raczej dobra .....

Kolegom zapewne chodziło o dymienie spowodowane zbyt bogatą miesznką lub nieprawidłowym spalaniem paliwa :) A dymienie spowodu brania oleju to już inna bajka :)
Spróbuj pojeździć troche na PB może któryś wtrysk się zapiekł. Ja miałem podobną sprawę ale wlałem STP i wyjeździłem pół baku od tego czasu narazie spokój:)

greg1230

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2007, 15:20:45 »
Witam

Chyba problem rozwiązany :-)

Pomogło po pierwsze przejechanie na trasie 200KM z dodatkiem STP do czyszczenia układu wtryskowego, czyszczenie silniczka od wolnych obrotów i przepustnicy. Samochód sprawia wrażenie jakby mu ktoś turbo założył :-) Nie miałem pojęcia że takie duperele mogą tak poprawić osiągi.

Dzięki za pomoc koledzy !!

Pozdrowienia z Krakowa
Grzesiek

owca

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2007, 16:13:05 »
Witam

Chyba problem rozwiązany :-)

Pomogło po pierwsze przejechanie na trasie 200KM z dodatkiem STP do czyszczenia układu wtryskowego, czyszczenie silniczka od wolnych obrotów i przepustnicy. Samochód sprawia wrażenie jakby mu ktoś turbo założył :-) Nie miałem pojęcia że takie duperele mogą tak poprawić osiągi.

Dzięki za pomoc koledzy !!

Pozdrowienia z Krakowa
Grzesiek

czyli jednak wtryskiwacze !

greg1230

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpnia 2007, 08:59:32 »
Witam

Mam nadzieję że teraz będę miał spokój z Camry na dłuższy czas :-) Muszę jeszcze napawić jakiś selenoid (elektrozawór) w skrzyni biegów i KONIEC !!!

Tak by the way to za co ten selenoid odpowiada ??? Skrzynia chodzi bez zarzutu ale check się świeci non stop !

Kod błędu P0773  Selenoid E

Grzegorz

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Sierpnia 2007, 21:07:50 »
Teraz nie mam czasu o tym pisać, ale ostatnio posypał się koledze w camry 3.0 - wydał w ASO 1k na tą część :-(

greg1230

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sierpnia 2007, 10:28:03 »
Cze Marcin !

Dzięki że uprzedziłeś ;-) Byłem u ludzi od skrzyń biegów i oni nie potrafili mi wyjaśnić do czego to służy...... Chyba zmienię warsztat :-)

Napisz co to jest bo chłopek z serwisu  który przejechał się klamerką  stwierdził że skrzynia chodzi "jak ta lala " i on by  niczego nie ruszał.........

Grzesiek

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpnia 2007, 21:54:48 »
Podaj opis kodu błędu jaki wyświetla skrzynia. Jeśli jest to solenoid 1-2 to oznacza, błąd z elektrozaworu załaczającego 2kę , jeśli z 2-3 to elektrozawór załączający bieg nr 3. Jeśli nie masz żadnych problemów ze skrzynią to nie ruszaj - u tego kumpla który kupił część w ASO finalnie okazało się, że uszkodzony był ECU silnika i wymiana tego elektrozaworu NIC nie dała poza wydaniem 1k :-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl