Autor Wątek: Jaki olej zalać do Camry?  (Przeczytany 138758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: jaki olej zalac do camry?
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Sierpnia 2009, 21:37:35 »
O castrolu słyszałem różne opinie użytkowników innych marek osobiście bym go nie zalał do camrusi swojej.
Mówię z doświadczenia w autach firmowych które są zalane castrolem

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Sierpnia 2009, 10:23:56 »
Kazdy olej jest dobry pod warunkiem ze odpowiada lepkosci zalecanej dla tego silnika mowa  o 5E-FE i  rzecz najwazniejsza ze jest syntetykiem a z braku kasy mozna dopuscic polsyntetyk. Musicie pamietac ze olej nie tylko smaruje silnik ale napedza wiele  precyzyjnych systemow hydraulicznych ktore steruja silnikiem.
W momencie spadku cisnienia w magistrali olejowej silnik zaczyna miec problemy ktore tylko sie usuwa przywroceniem wlasciwegio cisnienia  oleju ktore winno wynosic 5 bar. Do tych systemow nalezy sterowanie zaworow najwazniejsza rzecz w silniku. Silnik ktory ma spadek cisnienia oleju to odznacza sie klekotaniem zaworow.Niektorzy blednie zreszta oddaja zaraz na regulacje i to jest blad.Nalezy najprosciej zmienic pompe olejowa wraz zaworem nadmiarowym komplet.Silnik po tej zmianie pracuje jak szwajcarski zegarek.Odzyskuje moc kompresje i uszczelnienie.Moja bestia od zmainy do zmiany nie zuzywa ani grama oleju.Przejechane 460kkm a po wymianie swiec na  te podwojne laserowe platyny naprawde dostala kopa przy ostrym przyspieszaniu.
Faktycznie zuzycie paliwa jeszcze bardziej spadlo.Ztylu samochodu nic nie czuc.
Pzdr.camry 2.2

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Sierpnia 2009, 15:29:14 »
zalałem MOBIL1 5W40 SYNT S. Nie chcę narazie oceniać bo raptem z 20km przejechałem po wymianie, ale........ Jakby zmniejszyły się drgania podczas postoju z zapiętym D.....

Pojeździmy zobaczymy. Chciałem kupić motula ale w olsztynie nie mogłem znaleść a nie mogłem czekać na przesyłkę z netu bo dziś już trzeba było wymienić, dziś miałem umówiony termin. Wymiana w ASO to 80 PLN z czego 50 PLN to filtr i podkładka. Dostałem etui na litrową buteleczkę oleju i umyto mi samochód........

Dla ścisłości: poprzedni olej CASTROL 5W30, teraz MOBIL1 5W40........

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Sierpnia 2009, 19:41:02 »
przejechał już kawałek po wymianie oleju..........no i potwierdza się to co wszyscy tu piszą, że Castrol to szit. Otóż. Silnik pracuje ciszej ale nie to jest najważniejsze. Wcześniej jak był zalany castrol stojąc na luzie "czułem" silnik, takie małe drżenie i do tego niejednostajne, coś jakby wypadający zapłon ale bardzo delikatny, wręcz nazwałbym to mrowieniem silnika. Moja żona nic nie czuła jak się jej pytałem. Teraz zero wibracji, zero mrowienia, które jeszcze raz zaznaczę czułem w sumie tylko ja. Tak więc panowie. V6 nie można zalewać castrolem jeżeli chcemy, żeby mruczała jak prawdziwe V6. Niby olej jest olej (tak kiedyś myślałem), ale castrol to szit niesamowity. Wystrzegajcie się.........

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2009, 19:43:05 wysłana przez tabak »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Sierpnia 2009, 21:40:14 »
Castrol kiedyś był dobrym olejem ale od jakiegoś czasu schodzi coraz niżej,dlatego już nie jedna osoba się przekonała
Pozdr :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Sierpnia 2009, 20:13:54 »
Castrol jest i byl dobrym olejem alre nie nadajacym sie do precyzyjnych systemopw olejowych ktore steruja silnikiem w Camry. Musi to byc olej ktory sie dostaje we wszystkie zakamarki i to zadanie najölepiekj spelniaja syntetyki o lepkosci 5-40 lub 5- 50. To mrowienie jak mowisz bylo poprostu niedosmarowanie w 100% silnika. To samo nierowny bieg.
Pzdr.camry 2.2

Admin

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Sierpnia 2009, 08:16:32 »
Castrol jest i byl dobrym olejem alre nie nadajacym sie do precyzyjnych systemopw olejowych ktore steruja silnikiem w Camry. Musi to byc olej ktory sie dostaje we wszystkie zakamarki i to zadanie najölepiekj spelniaja syntetyki o lepkosci 5-40 lub 5- 50. To mrowienie jak mowisz bylo poprostu niedosmarowanie w 100% silnika. To samo nierowny bieg.
Pzdr.camry 2.2
Castrol może kiedyś był dobry ale to sie skończyło jak skończył sie RS. Castrol syfi silnik jak mało który.
A olej jaki zalewasz do silnika to taki jak masz w specyfikacji silnika koniec kropka

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Sierpnia 2009, 08:36:31 »
A olej jaki zalewasz do silnika to taki jak masz w specyfikacji silnika koniec kropka

no właśnie bo olej Toyota to nic innego jak Castrol

Admin

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Sierpnia 2009, 08:57:03 »

no właśnie bo olej Toyota to nic innego jak Castrol
Nie mówię o producentach a o klasie. Toyota faktycznie kiedyś współpracowała z Castrolem, ale chyba po wpadce z SLX dali sobie spokój. Ogólnie polecam Valvolina, motula.
Przy Toyocie testowałem wiele olei ale jakoś poza tymi dwoma reszta jakoś nie dawała rady i przy wysokich obrotach zaczynała tracić ciśnienie.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Sierpnia 2009, 08:59:07 »
Ice i nadal współpracuje

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Sierpnia 2009, 20:58:27 »
No nie jestem tak do końca pewien czy dalej współpracuje,niedawno byłem w ASO i troszkę rozmawiałem na ten temat, olej do toyoty jest między innymi na komponentach Mobila. Więc gdzie jest prawda????????

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:20:43 »
według mnie nadal współpracuje. Np ostatnio wymieniałem olej a ASO, przywiozłem swój (mobil), zostało pół litra i dostałem opakowanie na butelkę (castrol). Oleje jakie stały na półkach to albo toyota albo castrol, do automatu  też mi zalali w aso castrol, zastanawiam się nad wymianą szitu......

PozDRo

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Sierpnia 2009, 08:33:37 »
No nie jestem tak do końca pewien czy dalej współpracuje,niedawno byłem w ASO i troszkę rozmawiałem na ten temat, olej do toyoty jest między innymi na komponentach Mobila. Więc gdzie jest prawda????????
a na podkładkach tablic rejestracyjnych oprócz logo dealera ASO  jest napisane Castrol

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Sierpnia 2009, 13:12:51 »
Dlatego nie wymieniam oleju w ASO, tego syfu castrola nie chcę za pół ceny, poprostu sit sit i jeszcze raz sit  :-)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Sierpnia 2009, 13:39:22 »
Dlatego nie wymieniam oleju w ASO, tego syfu castrola nie chcę za pół ceny, poprostu sit sit i jeszcze raz sit  :-)

Nie wiem co Castrol ma wspólnego z siedzeniem <diabel>
Może shit :grin:
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2009, 13:40:53 wysłana przez dziadek_tadeusz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl