Autor Wątek: Jaki olej zalać do Camry?  (Przeczytany 138895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: jaki olej zalac do camry?
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Września 2009, 09:31:47 »
Marcinmie,
Dlatego nazwalem  Gosci Mordercami.Faktycznie te duze silniki Camry sa nie do zarabania.Wystarczy aby mial pol litra syntetyku na dnie i bedzie zyl.
W momencie popekania struktory kompozycji na panewce i sprasowania taki efekt wystepuje tylko przy uderzeniach mechanicznych.Kiedys kompozycje rozne ogladalem pod mikroskopem bardzo dokladnie i widac struktore materialu co sie znia dzialo.Po prostu kolega w duzej firmie szwedzkiej nauczyl wszystkiego o struktorach a ze byl technologiem i kochal tez auta,to przychodzil do firmy i czasem prosil o takie wlasnie evenementy jak Ty pokazales.A to byla firma jedna z najbogatszych w szwecji to i elektronowe tez byly wystarczylo wsadzic i komp odrazu dawal analize i wynik.
Uwaga nie robic nigdy tego co moj kolega zrobil.jezeli ktos z Was posiada dzwig hydrauliczny np HIAB i urwie dolne sruby trzymajace do podwozia.To nie kupowac uzywanych ze zlomu.sa to drogie rzeczy
takie sruby.Specjalna stal i specjalna obrobka cieplna.Przyniosl takowe zamontowalem i po paru dniach dzwig sie na zwalil z samochodem na ziemie.Obejrzalem struktore sruby byla bardzo grubo ziarnista.Akurat przyszedl ten kolega i pokazalem a on odpowiedzial po prostu sruba byla przegrzana podczas odkrecania.tego w dziwgu nie wolno robic.To jest sprawa dla prokuratora.Trzeba bylo kupic fabrycznie nowe u HIAB-a za 1000sek sztuka. Ale pozniej chodzily az do konca zycia dzwigu.To trak nawiasem.
Pzdr.Camry 2.2

szymon_camry

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 10 Września 2009, 18:05:10 »
znalazłem jeszcze taki olej http://allegro.pl/item732253635_mobil_1_0w_40_5l_hurt_gliwice_tanio.html
Ma klase jakości EC-Energy Conserving, na moim korku wlewu tak pisze

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Września 2009, 18:28:51 »
Diecezja należy do Ciebie  <diabel>

Uogólniając, jakiego syntetyka nie zalejesz, taki będzie dobry. Nie przesadzajmy... no, może Lotosa omijaj, ale reszta nie zaszkodzi silnikowi.

pzdr
3VZ.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #93 dnia: 14 Września 2009, 18:12:12 »
Nawiązując do tego :

Wracając do tematu : najlepiej zalać taki olej, żeby nasz silnik nie wyglądał tak :

,

zamieszczam zdjęcie, spod pokrywy mojego 3VZ.

Silnik ma 463kkm, przez pierwsze 420kkm jeździł na Mobilu 5W50, obecnie jeździ na Motulu 15W50, którego zjada ćwiartkę na 1000km.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Września 2009, 21:46:28 »
Na pierwszej fotce to tak to wygląda jakby ktoś tam smoły nalał
ale zasmolona  :-)

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Września 2009, 10:22:03 »
Znalazłem coś takiego w instrukcji od Camry. Obecnie śmigam na mineralnym niestety, ale chce zmienić na półsyntetyk lub syntetyk, 10w40 lub 5w40 - oby dwa z firmy Mobil. Nie wiem czy to do końca dobry pomysł z tą zmianą oleju...
Inna sprawa - nie znalazłem info, ile wejdzie oleju do silnika - nie wiem czy kupić pojemnik 4l. czy 5l.
Wie ktoś może ile wejdzie do silnika 2,2l?

Toyota Camry LE 1992 9,4l./100km LPG

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Września 2009, 16:18:00 »
Raz jak miałem kompletnie pusty silnik to weszło mi 4 litry i było milimetr ponad max.
Ostatnio zalałem trochę ponad 3 litry i jest więcej niż połowa stanu.

Spokojnie kupuj 4 litry  :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Września 2009, 08:28:55 »
Do 2.2 wchodzi wg książki 4.2 ( bez filtra ) lub 4.4 ( z filtrem ). Napełnienie suchego układu to rzekomo 5.1. Nigdy w to nie uwierzę, wszystkie wymiany oleju nie przekraczały 4l.

Kup 5-litrową bańkę, będziesz miał na ewentualne dolewki, różnica w cenie znikoma.

Co do zmiany oleju : zależy w jakim stanie masz silnik w środku ( vide : powyższe zdjęcia ). Zdrowemu silnikowi żaden dobry olej nie zaszkodzi.

Z syntetykiem bym nie szalał, ale półsyntetyk spokojnie możesz zalać. Wcześniej obowiązkowo płukanka, potem zmiana oleju, 3-4kkm i ponowna zmiana oleju. Potem już co 10-15kkm, wg uznania.

Mobil wg uznania, ja się zraziłem trochę do Mobila.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2009, 08:30:30 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Września 2009, 17:25:10 »
Już gdzieś doczytałem, jeśli dobrze pamiętam - wolisz Motula :)
A płukanka - masz jakiś patent na to??

Stan silnika - nie jest to niestety taki czysty widok jak powyżej, ale opcji osmolonej nie mam :D i całe szczęście...

Reasumując - lepiej rozumiem, z mineralnego przejść na 10w40, z małym wahaniem między pół i syntetycznym..?
Toyota Camry LE 1992 9,4l./100km LPG

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Września 2009, 04:15:11 »
Nie wiem, jakiej gęstości ten mineralny masz zalany.

Po raz kolejny, i mam nadzieję, ostatni, powtarzam : to, że olej jest 15Wcośtam, to nie oznacza w żadnym wypadku, że od razu jest minerałem. Ja używam obecnie 15W50 i jest on półsyntetykiem, a przecież są i 15W40 i 20W60, które są syntetykami.

Przejdź na półsyntetyk 10W, jak będzie go podbierał, to najwyżej wlejesz 15W.

Jedyny patent, jaki znam na płukankę, to kupić i użyć ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Foggy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Kwietnia 2010, 12:56:18 »
Witam
Pytanie zadaję w tym wątku bo problem jest ogólnie "olejowy" .
Otóż może ktoś wie jakiego rozmiaru jest gwint korka do spuszczania oleju w misce olejowej 1MZ-FE '95r. ?
Korek trzyma już ledwo ledwo i chcę otwór w misce przegwintować na większy wymiar.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Kwietnia 2010, 13:04:37 »
Śruba spustowa nie jest zwykłą śrubą.Ma drobny gwint,jest magnetyczna i lepiej chyba nawet się trochę wykosztować i kupić miskę olejową...

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Kwietnia 2010, 13:29:32 »
Mialem ten sam problem w 2002.Gwintownikiem wiekszym  taki jaki pasuje do swiec do camci przelecialem i zalozylekm korek bodajze od Saaba. Sluzy do dzisiaj nigdy nie cieklo. Jest to gwint drobnozwojny.
Nie pamietam srednicy wiesz jak sie ma wszystko pod reka to sie dopasowuje i tez to funkcjonuje.
Wazne uzywac uszczelki miekkiej taka jaka wlasnie uzywa toyota lub inne firmy wymieniac co 5 raz.
Problem z gwintem wystepuje jak "profesjonalisci" dokrecaja na sile uszczelke miedziana 50- dziesiaty raz zamiast ja wymienic koszt groszowy.
Pzdr.A8 2,2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Kwietnia 2010, 18:40:14 »
Z tego, co pamiętam, to 12x1,25.

Z gwintowaniem uważaj - w środku nie ma zbyt wiele materiału, wprawdzie da się zrobić z tego M14 ( sprawdzone ), ale ja już wolałbym zrzucić miskę, dotoczyć tulejkę z kolejnym M12, starą wywalić i spawnąć nową, zakręcając na to nowy korek.

Albo kupić miskę ze sprawnym gwintem, jak chcesz, to pisz PW.

pzdr

3VZ.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Kwietnia 2010, 00:18:45 »
Sprawdzone 12x1,25.

Korki spustowe nie mają magnesu, przynajmniej te, które mam z 5S/3VZ/1MZ.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl