Autor Wątek: Jaki olej ? (F)  (Przeczytany 38664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Jaki olej ? (F)
« dnia: 07 Października 2007, 15:16:58 »
Kupiłem Toykę rok temu. Na blacie było 205000km ale wiadomo nie ma co liczyć że tyle ma. Nie było żadnej kartki info o oleju, a właściciel twierdził, że miała półsyntetyk Shell. Podobnie jak teraz długo zastanawiałem się nad wyborem oleju półsyntetyk czy mineralny. Wybrałem półsyntetyk Mobila.

No i zachciało mi się zmienić razem z paskiem rozrządu uszczelniacze, bo silnik był spocony po stronie aparatu zapł. Po tej czynności auto zaczęło hałasować niczym Polonez po rozgrzaniu się. Zaprowadziłem więc do innego mechanika, żeby sprawdził czy zawory są wporzo. Sprawdził zawory i stwierdził, że auto ma ok. 400000km i musi tak klepać. Wlał mi wynalazek (coś w stylu motodoktorka) i to jeszcze od Diesla, co i tak nie pomogło.

W końcu zaprowadziłem auto do młodego mechanika, który stwierdził, że ten pierwszy źle złożył coś przy kołach  rozrządu i na dodatek pękła sprężynka kasująca luz między kołami. Auto zaczęło pracować cicho tak jak w momencie kupna.

Jeżdżę nadal na tym wynalazku dodanym do oleju z tym że w międzyczasie dolałem już ponad litr półsyntetyku bo jak wiadomo kiedy się przyciśnie, to trochę oleju weźmie. Po ostatnim wypadzie do Wa-wy kiedy auto dostało na gierkówce trochę w tyłek, dopóki się nie rozgrzeje do 90C słychać taki metaliczny klekot w silniku.

Podałem wszystkie szczegóły i proszę o fachową poradę jaki olej i jakiej marki.

Zmienilem temat i dodalem do faq pozdrawiam miche

« Ostatnia zmiana: 09 Października 2007, 21:33:48 wysłana przez Miche »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej ? (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2007, 19:52:54 »
Spróbowałbym z Valvoline MaxLife 10W40, a jak już na minerał się przesiadać to Castrol High Milleage.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Października 2007, 19:56:31 »
Mechanika miałeś super,prawie czarodziej.Wyczarował nagle niezły przebieg zeby zatuszować partanine.Jedno z kół zebatych na wałku jest dzielone i napięte spręzyną kasującą luz miedzyzębowy.Zlej tez olej który masz w silniku i zalej mobilem.Jak bedziesz miał dosyć duże ubytki to nie ma sensu kupować drogiego oleju na dolewki tylko zlać ponownie olej i zmienić na dobry mineralny.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Października 2007, 21:24:19 »
Myślę teraz wlać mineralny.  Carinus, Ty jesteś profesjonalista, czy ten Castrol, który poleca flaq jest rzeczywiście dobry, jak to opisują:
Cytuj (zaznaczone)
Jest niekonwencjonalnym olejem silnikowym, opracowanym specjalnie do samochodów osobowych z dużym przebiegiem. Zalecany do stosowania w silnikach benzynowych oraz diesla samochodów z przebiegiem powyżej 100 000 km. Jego specjalny pakiet dodatków pomaga przedłużyć życie twojego silnika, przywracając elastyczność jego uszczelnieniom. Zale...
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2007, 21:30:41 wysłana przez dgolf »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2007, 07:35:45 »
Po ostatnim wypadzie do Wa-wy kiedy auto dostało na gierkówce trochę w tyłek, dopóki się nie rozgrzeje do 90C słychać taki metaliczny klekot w silniku.

Witam.
Ten metaliczny klekot w silniku to przypadkiem nie hałasuje Ci rozrząd ??

Pozdrawiam
Obi

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2007, 08:05:04 »
Właśnie nie wiem. Pasek i napinacz były wymieniane. Nagram Wam ten klekot. Jak tylko osiągnie 90C, to jest spokój. Im zimniej, tym bardziej słychać. U brata w Corolli 1.3 XL '91 na zimnym podobny odgłos słychać ale tak ledwo zauważalnie, cicho. U mnie bardzo.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2007, 08:13:00 »
Wylej ten olej co masz skażony i zalej mobilem mineralnym.
Jeśli klekot nie ustąpi to będziesz szukał dalej zaczni j jednak od oleju.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2007, 15:43:52 »
Nie jestem specjalistą od środków smarnych ale po wpadkach castrola z kiepską jakościa oleju(ASO kiedyś używało castrola) omijam go z daleka.Uzywam teraz Valvoline i Mobila.
Jeżeli ten metaliczny odgłos z silnika dobiega tylko podczas przyspieszenia to bedzie wynik spalania stukowego.Trzeba zalać lepsze paliwo lub opóżnić zapłon.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Października 2007, 16:04:45 »
Klekot jest tylko na biegu jałowym. Jak przyspieszam - ustaje. Zaleje mineralnym Mobilem, zobaczymy.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Października 2007, 21:14:03 »
Klekot jest tylko na biegu jałowym. Jak przyspieszam - ustaje. Zaleje mineralnym Mobilem, zobaczymy.
Jakoś tym bardziej mam przekonanie że to zawory klekoczą

Pozdrawiam
Obi

suchy2004

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Października 2007, 21:39:03 »
Witam mam Carine E 97' i maly problema raczej ich kilka.

Po pierwsze padla uszczelka pod glowica. Wstawilem do mechanika zrobil i git z tym ze Carina strasznie sie zamulila, nie moge nawet zrywa dac(nie to co przed naprawa). Mechanik powiedzial ze to pewnie parownik gazu (rzeczywiscie instalacja od 2001r). Czy ktos popiera jego teze?? Czy cos zle zlozyli?

Druga sprawa samochód bardzo glosno chodzi(przed naprawa bylo to samo).Chodzi mniej wiecej jak diesel a to benzyna 1,6. Co do tego mam kilka tez: 1(teza mechanika)- popychacze do wymiany,2(teza mechanika)-ustawic zawory na oryginalnych plytkach(ale czy to zniweluje calkiem halas w silniku?), 3(teza mojego znajomego)- walki rozrzadu do wymiany. Ma ktos jeszcze jakies propozycje przy tym stanie rzeczy? Moze ktos ma podobny problem i jest w stanie mi powiedziec co najprawdopodobniej powoduje halas??Bardzo prosze o pomoc.

I jeszcze jedno: Carina przez jakies dwa tygodnie nie ma zadnych ubytkow oleju(sprawdzam codzinnie), po czym obserwuje gwaltowny spadek poziomu.dolewam i znowu dwa tygodnie spokoju...

Pufff ale sie rozpisalem
dziekuje za kazda pomoc

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Października 2007, 08:58:13 »
Rozumiem doskonale przedmówcę. Mam 17-latkę i mnie denerwuje każdy niepożądany odgłos, a co dopiero rocznik '97. Jak się auto sprawuje na PB? Ci mechanicy są teraz tacy, że się im palcem nie pokaże co jest do zrobienia, to sami nie pomyślą.

1. Sprawdź czy jest mocny na PB.
2. Sprawdź kompresję.
3. Luzy zaworowe.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Października 2007, 09:21:09 »
To że chodzi jak diesel to może są źle poustawiane wałki i będą klekotać. Tzw kasator luzu... jao o tym nie wiedział to zmień mechanika.

jak jeździ na PB jest zrywne czy też kaplica.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

suchy2004

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Października 2007, 20:17:08 »
A co z tymi walkami co tam sie wymienia?o Co chodzi z tym kasatorem luzu??

Na Pb nie moge niestety sprawdzic bo nie chula mi na jednym wtryskiwaczu tj na benzynie chodzi na 3 cylindrach dopiero zamowilem wtryskiwacz...

Poradzcie jakiegos dobrego mechaniora z wawy lub okolic(oczywiscie z cenami rozsadnymi)

suchy2004

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Października 2007, 20:21:43 »
Rozumiem doskonale przedmówcę. Mam 17-latkę i mnie denerwuje każdy niepożądany odgłos, a co dopiero rocznik '97. Jak się auto sprawuje na PB? Ci mechanicy są teraz tacy, że się im palcem nie pokaże co jest do zrobienia, to sami nie pomyślą.

1. Sprawdź czy jest mocny na PB.
2. Sprawdź kompresję.
3. Luzy zaworowe.

Kompresja powinna być bo wymieniali usczelke pod glowica planowali itp. Nie powiem wyjechalem prawie zadowolony(prawie bo powiedzialem zeby wstawili jak najlepsze kable zaplonowe a wstawili JC ;/), a poza
tym silnik zawsze byl zaolejony, a po uszczelnieniach suchutki aż milo. Twierdzili ze walki byly zdejmowane przy wymianie uszczelki i byly dobrze ustawione.

Aha jakis dobry mechanik z okolic wawy ktory jest pewien co moze byc przyczyna czegos a nie od razu by wymienial po kolei pilnie poszukiwany
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2007, 20:25:32 wysłana przez suchy2004 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl