Autor Wątek: Kontolka oleju zapala sie przy niskich obrotach  (Przeczytany 25535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Kontolka oleju zapala sie przy niskich obrotach
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Grudnia 2007, 16:22:44 »
Niestety, nasz gówniany olej, zwłaszcza "tańszy, bo z beczki" nie nadaje się do smarowania bardziej zaawansowanych silników niż w polonezach.

Moja przekroczyła 320kkm ( pewne ), kontrolka nie świeci nigdy dłużej niż sekundę.

Zwłaszcza w 2.2 polecam pilnować oleju, bo auto jest wybitnie czułe na jego brak. Polecam również kupować sprawdzony olej, i nie mówię że Mobil jest zły, jednak są lepsze.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Grudnia 2007, 17:48:39 »
 mrcinm ma racje ja obecnie latam na ELF PROSPORTI i jestem zadowolony z niego autko badzo ładnie pracuje i odpukac nie mam żadnego problemu. Zmień olej i zobacz czy bedzie poprawa.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Grudnia 2007, 00:00:16 »
Witam
Chciałbym wszystkich przywitać !!!

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Toyoty Camry i mam "mały problem".
Jeździłem wczoraj autkiem aż tu nagle bez żadnej przyczyny zapaliła mi sie kontrolka ciśnienia oleju (nadmienię że nie katowałem auta), więc podjechałem na stację po oliwkę wyjmuje bagnet patrze- mało oleju min. poziom, więc dolewka i jazda, po odpaleniu kontrolka zgasła lecz po chwili jak sie zapaliła to już nie chce zgasnąć i tak do dzisiaj...... POMOCY co mam zrobić, od czego zacząć !!!!!
pozdrawiam

Ja mialem takie same poczatki jak Ty. Ratuj silnik poki mozesz, nie jezdzij juz, tylko na hol i do warsztatu na sprawdzenie/wymiane pompy oleju. Kazdy dodatkowy km w takim stanie zabija silnik. Ja tak swoj wykończyłem.

olo23

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Grudnia 2007, 11:12:13 »
U mnie się zapaliła bo filtr oleju był zabrudzony. Jedź na wymianę oleju, filtra. Jak nie zgaśnie to szukaj dalej np. pompa itd...

piegi2

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Grudnia 2007, 23:18:14 »
Witam

Ciężkie te święta były dopiero się ocknąłem więc odpisuje.
Mam kilka pytań: gdzie jest pompa oleju ??? i ile ona kosztuje????
Czy mogę odholować samochód do mechanika i na jakim biegu (to automat)????
Znajomy mechanik podpowiedział ze może to być czujnik ciśnienia oleju ale widze wyżej ze ktoś wymienił i tak zatarł silnik!!
Czy da się jakoś zmierzyć ciśnienie oleju i jak to zrobić???
Samochód po zapaleniu kontrolki ciśnienia oleju przejechał może 500m i stoi pod blokiem odpaliłem na chwile ale kontrolka nie gaśnie!!!!

Jutro zabieram sie za robote najpierw wymieniam olej na jakiś pół- syntetyk (lotos) żeby przepłukać układ może to coś da.
Później czujnik i jak to nie pomoże to do mechanika.

dziękuje wsystkim za odpowiedzi i porady
odpisze jutro

pozdrawiam
o

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Grudnia 2007, 00:03:48 »
Witam

Z tego co wiem to automatów nie mozna holowac jak manuali. Laweta :|

Jutro zabieram sie za robote najpierw wymieniam olej na jakiś pół- syntetyk (lotos) żeby przepłukać układ może to coś

Lotos? Jak jedziłem stara Camry to przy wolnych obrotach kontrolka cały czas mi mrugała i barał jak glupia :oops:
Teraz na Mobilu jest ok.

Pzdr
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2007, 00:05:25 wysłana przez dziadek_tadeusz »

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Grudnia 2007, 00:23:38 »
Witam

Ciężkie te święta były dopiero się ocknąłem więc odpisuje.
Mam kilka pytań: gdzie jest pompa oleju ??? i ile ona kosztuje????
Znajomy mechanik podpowiedział ze może to być czujnik ciśnienia oleju ale widze wyżej ze ktoś wymienił i tak zatarł silnik!!
Czy da się jakoś zmierzyć ciśnienie oleju i jak to zrobić???
Samochód po zapaleniu kontrolki ciśnienia oleju przejechał może 500m i stoi pod blokiem odpaliłem na chwile ale kontrolka nie gaśnie!!!!

Jutro zabieram sie za robote najpierw wymieniam olej na jakiś pół- syntetyk (lotos) żeby przepłukać układ może to coś da.
Później czujnik i jak to nie pomoże to do mechanika.

dziękuje wsystkim za odpowiedzi i porady
odpisze jutro

pozdrawiam
o

Do do holowania to z tego co slyszalem to mozna holowac max 30km z predkoscia nie wieksza niz 50 km/h na biegu neutralnym "N".

Zanim cokolwiek zaczniesz wymieniac to sprawdz cisnienie oleju. Trzeba wkrecic manomentr w miejsce czujnika cisnienia oleju. Jak cisnienie bedzie ok to znaczy ze czujnik sie zdupczyl. Jak cisnienia nie bedzie lub male to w pierwszej kolejnosci wymien filtr (najtaniej), a jak nie pomoze to pompe. Przy okazji nie zaszkodzi wymienic olej. Przypominam zebys NIE URUCHAMIAL[/u] silnika dopoki nie znajdziesz usterki, chyba ze chcesz sie z nim pozegnac. Jak nie ma smarowania to kazdy obrot zaciera silnik. Nawet "500m" moze go wykonczyc.

piegi2

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Grudnia 2007, 07:18:16 »
Witam

Jakie ciśnienie oleju powinno być?
Rozumiem że manometr wkręcam tam gdzie czujnik ciśnienia???
Chce na początek zalać olej lotos żeby przepłukać silnik, wymieniałem ostatnio uszczelkę pokrywy zaworów i Panowie takiego nagaru jaki tam był to jeszcze nie widziałem TRAGEDIA kilka pokryw w życiu zdjąłem ale ale to co zobaczyłem to masakra !!!!! na zegarach ponad 300.000 km przebiegu.
Jeżeli to nie pomoże to za ile dostane pompę oleju???

Pozdrawiam

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Grudnia 2007, 16:38:46 »

Jeżeli to nie pomoże to za ile dostane pompę oleju???

Skad jestes?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Grudnia 2007, 16:52:47 »
pompa oleju w ASO to koszt ( o ile dobrze pamiętam ) ok 800zł

z używkami może być różnie ;)

pzdr
3VZ.pl

piegi2

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Grudnia 2007, 21:44:28 »
Witam

Jestem z Sochaczewa.
Wymieniłem dziś olej na Mobil 10w40 i filtr oleju, zapaliłem na chwile silnik ale kontrolka nie gaśnie, jutro wymienię czujnik ciśnienia (dziś kupiłem Nipparts za 18pln) i wcześniej podłącze nanometr zmierzę ciśnienie tylko kompletnie nie wiem jakie powinno być...
Może ktoś ma sprawdzoną używkę pompy oleju bo ceny w ASO porażają ????
Dziś zauważyłem kolejny mankament mojej Camryśki cieknący magiel (się chyba zaczyna...Toyota....), może ktoś się interesuje czy 350pln za zregenerowaną przekładnie to dobra cena??

pozdrawiam

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Grudnia 2007, 23:19:29 »
Przeczytalem wszystkie posty i nasuwaja  sie mnie takie pytania,czy ktos servuje regularnie swoje ukochane Toycie?
Tego typu przypadki niemoga miec miejsca w silniku ktory jezdzi na oleju syntetycznym i regularnie wymienianym. Czujnik oleju psuje sie tylko i wylacznie kiedy uzywany jest olej o duzym przebiegu czyli nie wczasie wymieniony, wymiana filtru olejowego nie czesta.
Olej spuszczany po 10 000km musi byc koloru miodu i czysciutki.Nie decyduje barwa o wymianie lecz przebieg im krotszy na jednym oleju tym zdrowiej dla silnika.
Mozna dyskutowac jaki olej ale jezdzic na syntetyku od nowowsci do ostaniego dnia kiedy oddajemy na zlom.Nigdy sie nie przechodzi na olej gorszy.To sie nazywa brak kultury technicznej i mordowanie silnika.Na szczescie od roku  produkcji auta 2001 nie wolno uzywac do zadnego silnika jak tylko
oleju pelnego syntetyka lub pol syntetyka.Powod konstruktorzy w celach ekologicznych zaprojektowali bardzo waskie czyli o malym przekroju kanaly olejowe.olej mineralny bedzie pracowal ale tylkow lecie w zimie wystapi uszkodzenie silnika.Poprostu olej mineralny zanieczyszcza bardziej (swoimi partykulami malymi czasteczkami) atmosfere.Syntetyczny nie daje tego efektu.
Silniki eksploatowane na oleju syntetycznym nie wykazuja zuzycia zadnego nawet po 600 000km mam na mysli jeden taki olej ktory sie zwie
Mobil -1  5W-50 ten sie nadaje do wszystkich silnikow Camry.inne syntetyki rowniez sa dobre ale ten co nadmienilem ma jeszcze innych duzo zalet.
To co kolega opisuje historie z czujnikiem cisnienia to nic innego jak zostal zaszlamowany o ile to byl orginal Toyoty.jezeli podroba no to moze sie wszystko zdarzyc.
Kiedys w roku 1998 wracalem z Bayern na polnoc.Lato pierwsze dni sierpnia jestem okolo 200km przed Hanover.Moja Camra JT2 miala juz wtedy okolo 300 000km przebiegu sinik 2.2 ale tjuningowany fabrycznie tylko chipem ma okolo 20KM wiecej od seryjnego jechalem rowno okolo 180km /h oczywiscie na tempomacie.Zaczelo padac doszly mnie z dwa mercedesy 3l i BMW ale duze 4 litrowe,zobaczyli moje niezdecydowanie podjechali izaczeli pokazywac aby niezwalniac a wejsc na predkosc taka jaka oni jada a bylo to rowne 200km/h.Auto wtedy zrobilosie strasznie twarde,ped powietrza tak docisnal maske ze prawie zniknela amortyzacja,lunelo to bylo oberwanie chmury.ja myslalem ze to juz koniec swiata,ale sie nic niedzieje po 20km deszcz ustal a my mnkniemy stanelismy wgrupie na jakims Rastplatz zatrzymalem sie  i oni dopiero powiedzieli ze gdybym wjechal predkoscia 170km/h lub 180km/h w te ulewe dostalbym poslizg wodny no mogloby sie skonczyc dachowanie lub smiercia.Tez wiekszenie predkosci powyzej 190km/h daje taki docisk powietrza na maske tj okolo kilkuset kilogrammow jakby polozyc na samochod i nie trzeba sie bac zadnych poslizgow wodnych,warunek opony H czyli do 220km/h.
Przejechalem wtedy okolo 300kmw okolo 1.5 godziny bez zatrzymania,naprawde bylo przezyciem,siilnik nie mia zadnych pretensji.
Pozniej jak opowioadalem kolegom z Toyoty to powiedzieli on wytrzymnma ale nie jest budowany na takie predkosci ciagle.
To taka mala dygresja.
Pzdr.Camry 2.2

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Grudnia 2007, 23:57:03 »
Co do holowania to można holować, warunki holowania są zapisane w instrukcji obsługi.
Dla przykładu moją camry mogę holować nie dłużej niż 80 km z prędkością nie przekraczającą 45 km/h.

Ja mam pierwszą generację, w nowszych dystans i prędkość może zmaleć ze względu na nowocześniejszą konstrukcję skrzyni.
Oczywiście lewarek powinien znajdować się w pozycji neutralnej "N".

Co do oleju można zmieniać z lepszego na gorszy np z pełnego syntetyka na półsyntetyk odwrotnie się nie powinno robić.
A jak już się leje syntetyka to chyba lepiej 0w40 lub 0w50, ponieważ to ten pierwszy parametr decyduje o zachowaniu właściwości lepkości w niskich temperaturach.
im jest mniejszy tym niższa jest temperatura w której olej traci swoje właściwości i gęstnieje.
Drugi parametr również nie jest bez znaczenia, im wyższa wartość tym wyższa temperatura w której olej traci swoją lepkość i robi się zbyt rzadki.

Jak już ktoś napisał na tym forum najlepszy byłby olej 0w60 :)

Pozdrawiam :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:32:30 »
Camry 2.2, snobizmem mi zaleciało... tylko naprawy w ASO, tylko syntetyk, a już jak przeczytałem o tym docisku kilkuset kilo na maskę, to się musiałem biurka trzymać, żeby nie spaść z krzesła :grin: Fakt, że nie zwiedzałeś poboczy, to kwestia tego, że na niemieckich autostradach nie stoi woda tak jak u nas  :grin:

Owszem, do ASO nic nie mam, ale ze zdroworozsądkowych powodów nie jeżdżę do nich, żeby zapłacić za wymianę np. sprzęgła, jego równowartość :D

Polskie realia finansowe są trochę inne od... ( jak wnioskuję z Twoich postów ) szwedzkich...

Jakoś mój samochód jest eksploatowany od 200kkm na półsyntetyku ( wcześniej przez 100kkm syntetyk ) i nie mam żadnych problemów z filtrem, czujnikiem, czy innymi tego typu przyjemnościami, a wymiana rzeczonego syntetyka 6-7 razy w roku zrujnowałaby mnie, i chyba nie tylko mnie  :oops:

Piegi2 : 350 za zregenerowany magiel to okazja, ale pod warunkiem że ktoś Ci da gwarancję na to - tj żeby była rzeczywiście po regeneracji.

pzdr

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2007, 17:37:35 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Grudnia 2007, 18:56:29 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl