Autor Wątek: Rozmiar felg, opon i wpływ na osiągi  (Przeczytany 65797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
Odp: Rozmiar felg, opon i wpływ na osiągi
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Listopada 2004, 22:59:09 »
Cytuj (zaznaczone)
Jesli chodzi o własciwosci jezdne, to zamiast bawic sie w ET, czy flansze dystansujące, polecam zastosować sprężyny obniżające, np progresywne EIBACH (599 zł za KPL), i ewentualnie rozpórki kielichów przednich (plus opcjonalnie także tylnych). Auto zacznie sięprowadzić zupełnie inaczej - według mnie - rewelacja. Sam zainwestowałem w taki zestaw i cieszęsiękażdym zakrętem - uciekający tył - a co to takiego ?

Jak wygląda sprwa rozpórek i gwarancji??
Sam sobie kupuje i ASO mi zakłada czy jak to będzie można zrobić??
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2004, 23:06:26 »
Cytat: qbutek

Jak wygląda sprwa rozpórek i gwarancji??
Sam sobie kupuje i ASO mi zakłada czy jak to będzie można zrobić??

Ja montowałem sam :) Jeszcze nie miałem przeglądu, wiec nie wiem :) Spytaj kolegów o nicku Crit, albo WWtcka, oni znają ten problem lepiej, niż ja:)
Ja po prostu rozmawiałem ze znajomym mechanikiem w moim salonie i powiedzial, ze nie ma problemow. Zadnych. Ale generalnie, zanim sie zdecydujesz, spytaj. Nie chce generalizować. Pozdrawiam.

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2004, 23:11:25 »
Zapytam jak zamówie, a potem jak bede odbierał.

Duża jest różnica bez i z rozpórką??

A na temat:

Obcierają Ci oponki, ba ja będęmiał od swojej corollki 195/50 r 15 i iak to widzisz??

grzybek-r

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2004, 23:14:58 »
gwarancji nie stracisz tylko musisz dobrze pogadac w salonie i w razie czego powolac sie na toyota motor poland. robilem rozporke dla FOKA (osoba na forum) i tez sie tego obawial ale wszystko obeszlo sie gladko...

w koncu rozporka sluzy do poprawienia wlasciwosci a nie do ich pogorszenia....

PZDR

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Listopada 2004, 23:19:58 »
195/50 na pietnastkach ET 38 obcierały przy załadowanym tyle. Z dwiema osobami z przodu bylo ok. Z tym, że mam obniżone zawieszenie - 35 mm. Postanowiłem założyć gumy ograniczające ugięcie sprężyn. Problem obcierania przy obładowanym tyle zmniejszył sie - teraz zdarza sie to przy naprawde dużych dziurach badz nierownosciach.
Jesli chodzi o rozporki, to dają nie mniej, niz sprezyny - po prostu rewelacja. Fantastyczne trzymanie toru w zakrecie, brak bujania sie na boki i niezmieniony komfort. Gorąco polecam ! W polaczaniu ze sprezynkami - prawie sportowe zawieszenie. Nie wyobrazam sobie, co sie dzieje, jak ktos zalozy sportowe amortyzatory. Crit kiedys to opisal - rewelacja  :-DD

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Listopada 2004, 23:23:02 »
Cytuj (zaznaczone)
W polaczaniu ze sprezynkami - prawie sportowe zawieszenie

Na ja będęmiał od razu - 30 mm.
Zobacze jak będzie.

195/50 na pietnastkach ET 38 obcierają z przodu czy sięmieszczą??

grzybek-r

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Listopada 2004, 23:28:12 »
Cytuj (zaznaczone)

jesli chodzi o yarisa to sie mieszcza

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Listopada 2004, 23:29:24 »
Cytat: qbutek

Ja mam z przodu 185/55 (z koniecznosci, ale o tym dalej) ... i zdarzylo mi sie kilka razy, ze obtarlo w ekstremalnych sytuacjach.
Generalnie jednak, tak, jak pisze Grzybek-R w Yarisach i przy 195-kach raczej z przodem problemów nie ma.
Powód?
Po prostu mam mocno obciażony przód - silnik D-4D. Silniki benzynowe są dużo lżejsze, a co za tym idzie mniej "obciążają" przód. Pamiętaj, że zawsze w sprężyne możesz włożyć gumęograniczającą jej ugięcie. Nie powinieneś poczuć róznicy w komforcie - to "działa" tylko w ekstremalnych sytuacjach. Takie gumy kosztują po 6 zł za sztukęi mozesz je kupic w kazdym motoryzacyjnym. Mozna je włożyć samemu, lub zlecić mechanikowi. Czas wykonania - kilka minut. Wystarczy zdjąć kolo, a z tyłu to chyba nawet i to nie jest konieczne.

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Listopada 2004, 23:32:03 »
Ja siętak rozpisuje, a i tak na zimębędą 14, a dopiero na wiosnęwłozę15, ale byłem ciekaw.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Listopada 2004, 20:59:30 »
Hmmm... Wiec jak na razie to albo Ronal R7-14 5,5x14 ET35 albo ATT Gemini 5,5x14 ET38

ATT Ronal

Co sadzicie o Polskich felgach? Np ten ATT? cena jest ta sama co Ronal, a to chyba (?) lepsza firma? W Ronalu tez bardziej mi pasuje to ET - zawsze 0,6 cm wiekszy rozstaw opon ;-)
Seat Leon Cupra :D

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2004, 00:02:41 »
Wg mnie Ronal lepszy  :athunbsup no i ładniejszy

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Listopada 2004, 01:53:10 »

A ja rzucam taką propozycjęRONAL R42.
Cena w firmie Baloon: 310 zł/szt.
Strona internetowa firmy Baloon

Ewentualnie ENZO 0 (taka, jak w moim avatarku) - cena 311 zł/szt.
A to link do strony z tą felgą: www.opony.pl .

Z tych dwóch modelów, do których linki podałeś, zdecydowałbym sięna Ronala.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Listopada 2004, 12:42:00 »
Cytat: tomek_paseo
Obrazek

A ja rzucam taką propozycjęRONAL R42.
Cena w firmie Baloon: 310 zł/szt.
Strona internetowa firmy Baloon

Ewentualnie ENZO 0 (taka, jak w moim avatarku) - cena 311 zł/szt.
A to link do strony z tą felgą: www.opony.pl .

Z tych dwóch modelów, do których linki podałeś, zdecydowałbym sięna Ronala.

Ronal R42 moglby miec troche za male ramionka do Yarisa i nadaloby to zbyt delikatny wyglad (szczegolnie przy 14'' - przy 16 pewnie by to wygladalo intrygujaco :D), ale to oczywiscie kwestia gustu wszystko :) Enzo 0 mi sie podoba, ale niestety obie które wymieniles sa szerokie na 6 cali a mnie by bardziej odpowiadało 5,5 (zawsze to 10% mniej kg ;-)) bo nie bede montowal raczej na nie nic szerszego od 185 mm. Tak czy siak kupie pewnie dopiero po zimie bo teraz zbieram na ubezpieczenie i przeglad :| moze do tego czasu jeszcze sie pojawi cos ciekawego w tym rozmiarze (5,5 jest niestety mało - troche polskich i kilka zagranicznych)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Listopada 2004, 23:29:11 »
Cytat: tomek_paseo
W przypadku opon 195 ET nie moze być mniejsze, niż 38, a i przy takim może obcierać. Im mniejsze będziesz miał ET, tym bardziej felga będzie "wywalona" na wierzch, a dzięki temu autko będzie lepiej trzymać sięw zakrętach. Jednak różnica będzie naprawde minimalna, a zmniejszając ET zawsze ryzykujesz, że na wybojach usłyszysz nieprzyjemny dźwięk i serce szybciej zabije ;-)
Dla opon 185, lub 175 możemy założyć, że nawet ET o wartosci 35 (dużo felg ma ET o takiej wartości) nie będzie obcierać. Jednak mimo wszystko nie ryzykowałbym z takimi manewrami. Możesz za to użyć często spotykane ET 37 (ma je nawet jeden z klubowiczów). Musisz jednak pamiętać, że na takich felgach oponki 195 (o ile kiedyś byś siępokusił) obcierałyby permanentnie.

A masz moze jakies doswiadczenia z rozmiarem 185/55/R15 przy felgach 6,5x15 ET 35? Akurat takie mi wpadly w oko... myslisz ze to by ocieralo czy niekoniecznie? jesli dobrze rozumuje opona bylaby wtedy i tak o 2 mm bardziej cofnieta niz przy 195 na ET38 wiec chyba powinno byc ok?

grzybek-r

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Listopada 2004, 00:34:19 »
powinno...
raczej powinno.....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl