Autor Wątek: nierówna praca silnika  (Przeczytany 32007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: nierówna praca silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2009, 19:12:10 »
Palec, kopułka, kable, świece. To po pierwsze.

Jeśli nie masz rzeźbionego węża od wentylatora, tylko fabryczny, to bez problemu da się świece z tylnej głowicy wykręcić bez zdejmowania kolektora - potrzebne 2 przedłużki i kardanik.

Kopułkę i palec da się zdjąć bez ściągania dolotu - sprawdzone.

Jak wyjmiesz świece, to sprawdź kompresję ( na zimno ), potem zagrzej, wykręć ponownie świece, sprawdź na ciepło ( polecam cienkie, skórzane rękawiczki, chyba, że nie masz zakończeń nerwowych na dłoniach, to możesz bez bólu wykręcać świece na gorącym silniku )  <diabel>

Mój na zimno chodzi równo, czasem czuję jakby mu zapłon wypadał na którymś garku, ale nie mam w tej chwili czasu na sprawdzenie tego :/

Kompresję mam między 12.5 a 13.

pzdr
3VZ.pl

userEU

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lutego 2009, 19:19:11 »
Dziekówa Marcinie :grin:. Świeczki mam platyny NGK muszę sprawdzić najpierw ile maja kkm ale za dużo nie będzie, później porozkminiam temat, śmigam kolegę do szpitala zawieźć.
Pzdr

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lutego 2009, 20:58:20 »
Ja miałem podobnie jak obudowa filtra powietrza miałem niedomkniętą i obroty mi lekko falowały,ale też w pierwszej kolejności sprawdziłbym swieczki,przewody i kopułkę :-)

userEU

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2009, 22:43:33 »
Ja miałem podobnie jak obudowa filtra powietrza miałem niedomkniętą i obroty mi lekko falowały,ale też w pierwszej kolejności sprawdziłbym swieczki,przewody i kopułkę :-)
Na 90% układ zapłonowy - ostatnio dłużej muszę kręcić na zimnym ( za długo ) na ciepłym jest już good, dzisiaj zmieniłem akurat filtr powietrza więc nie ma prawa obudowa być niedomknięta :grin: ale dziękówa niger za rade - człowiek całe życie się uczy i lepiej na czyichś błędach  <diabel>

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lutego 2009, 17:01:27 »
Daj znać jak już dowiesz się co było przyczyną,Pozdr :-)

userEU

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Lutego 2009, 10:35:40 »
Siema dalej na zimnym silniku mam problem. Byłem umówiony na dziś z mechanikiem ale nie dostałem nigdzie kopułki i palca - na wtorek będą :grin:

W środę się zabieram od rana ze znajomym za wymianę kopułki, palca i osłony przegubu no i może czegoś jeszcze :-). Sprawdzimy miernikiem przewody WN i wtryskiwacze.

Wie ktoś jakie napięcie powinno być na dobrym wtryskiwaczu?? i co można jeszcze sprawdzić??
Pzdr

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lutego 2009, 11:47:01 »
Świece kiedy wymieniałeś? może już czas nadszedł na nie do zmiany

userEU

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lutego 2009, 11:49:38 »
Świeczki i kable 2 lata temu, ale dużo nie przejechała od tamtej pory :-)

userEU

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lutego 2009, 17:14:10 »
Dzisiaj ze znajomym się wzięliśmy za Camerę i sprawdziliśmy:

- kody błędów - lampka od checka migała rytmicznie - czyli wygląda, że nie ma zapisanych błędów. Test przeprowadzony bez jazdy wcześniejszej.

- sprawdziliśmy też jaki opór mają wtryskiwacze i na 5 sprawdzonych 4 miały od 14 do 14,5 Ohma natomiast jeden miał 80 -90 Ohmow. Czyli wygląda na to, że jeden wtryskiwacz mam do wymiany. Ostatniego nie sprawdziliśmy tego z tyłu.

W IC nie jest osiągalny zadzwonię jutro do ASO ale już się boję tego co mogę tam usłyszeć hehe :grin:

POSZUKUJĘ PILNIE WTRYSKIWACZA BENZYNY do 3.0 3VZ-FE może ktoś z forumowiczów ma na zbyciu ?? Może być używany oby był sprawny.
Pzdr
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2009, 17:46:49 wysłana przez userEU »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lutego 2009, 19:16:51 »
W IC nie jest osiągalny zadzwonię jutro do ASO ale już się boję tego co mogę tam usłyszeć hehe :grin:

Spokojnie już dzisiaj możesz zażyć jakiejś waleriany czy tabletek uspokajających :-P

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lutego 2009, 21:28:57 »
[...]
POSZUKUJĘ PILNIE WTRYSKIWACZA BENZYNY do 3.0 3VZ-FE może ktoś z forumowiczów ma na zbyciu ?? Może być używany oby był sprawny.

Podaj symbol z wtryskiwacza. Może od czegoś innego podejdzie.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

userEU

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lutego 2009, 22:01:43 »
[...]

Podaj symbol z wtryskiwacza. Może od czegoś innego podejdzie.
Pozdro.

No właśnie tu mam problem - złożyliśmy już silnik bo jeździć jakoś muszę narazie, zaraz zabiorę się za manuala może coś wyczytam ;-)

A może ktoś wie czy od 1MZ będą pasować wtryskiwacze PB do 3VZ?? bo na allegro znalazłem wtryskiwacze do 3.0 z 94r. ale sprzedawca nie wie z czego je wyjął.
Pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lutego 2009, 23:25:30 »
Z tego, co mi wiadomo, 1MZ miał inne wtryski.

Priv poszedł.

pzdr
3VZ.pl

userEU

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Lutego 2009, 15:36:01 »
Wtryskiwacz został przed chwilą wymieniony na sprawny (dziękówa Marcin) i na razie silnik pracuje równo  :-) Sprawdzę jeszcze jutro i pojutrze jak po nocy się sprawuje, jak będzie dobrze to jadę w czwartek wymienić 2 tygodniowy olej silnikowy z filtrem ;-) bo benze mi dopompował przez pracę na 5 cylindrach.

Pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Lutego 2009, 19:39:19 »
Czekam na wieści ;)

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl