Autor Wątek: Ogrzewanie w camry - nagrzewnica  (Przeczytany 11359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

biały78

• Gość
Ogrzewanie w camry - nagrzewnica
« dnia: 03 Grudnia 2007, 19:57:29 »
Witam.w camry kolegi coś cieniutko z ogrzewaniem.Auto jest po remoncie silnika i mechanik powiedział że camry mają słabe grzanie i wszystko jest ok. ale znam auto od nowości i pamiętam że zawsze grzała jak w piecu!!!Próbowałem dostać się do nagrzewnicy(masakra)ale ona jest czysta,zaworek pod maską otwiera się całkowicie.Zastanawiam się nad termostatem(podobno nowy) bo wskazówka na desce przy gorącym silniku znajduje się poniżej połowy wskażnika.Czy są do camry termostaty o różnej temperaturze otwarcia?Wcześniej auto się przegrzewało(stąd remont)i może ktoś założył termostat o wcześniejszym otwarciu?Dzięki za wszelkie sugestie i rady.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2009, 11:21:53 wysłana przez SZYMON14 »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: Ogrzewanie w camry - nagrzewnica
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2007, 21:37:41 »
ten mechanik nie ma racji, w mojej camry grzanie jest idealne i szybciutko łapie temp. sprawdz termostat czy jest ok. :-)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2007, 21:56:48 »
Sugestia nr 1 - sprawdź poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym na zimnym (po nocy) silniku. Lepiej jeśli będzie blisko MAX Cold niż minimum. Zakładam, że mechanik w czasie remontu zapowietrzył układ i masz 'poduszkę powietrzną' a ponieważ nagrzewnica jest najwyżej to po ogrzaniu płynu gorące powietrze ląduje właśnie w nagrzewnicy, wskaźnik pokazuje temperaturę z bloku (a tam jest właściwa). Uzupełnij układ, odpowietrz i będzie OK.
Nie pytaj jak się odpowietrza tylko poszukaj na tym forum - sam pisałem już ze dwa elaboraty na ten temat.
Sugestia 2 - układ jest nieszczelny co powoduje wycieki płynu i tym samym powrót do sugestii nr 1.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2007, 00:51:46 »

Nie pytaj jak się odpowietrza tylko poszukaj na tym forum - sam pisałem już ze dwa elaboraty na ten temat.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15894.0

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

biały78

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2007, 18:06:05 »
Po odebraniu auta po remoncie działy się cyrki-węże twarde jak skała,wywalanie płynu.Okazało się że nowy korek był do d...Ale teraz jest ok.Rano poziom płynu jest ok. i generalnie go nie ubywa.Silnik szybko łapie temperaturę ale jak pisałem wskazówka staje dużo przed połową wskażnika(stąd pytanie o temp. termostatów).Jak miałem otwartą obudowę nagrzewnicy to odpalałem auto i dotykałem jej i po kilku sekundach robiła się ciepła.A czy na ogrzewanie może mieć wpływ brudna  "chłodniczka" od klimy(klima nie działa-awaria sprężarki).Chłodniczki tej można dotknąć wkładając rękę od strony silniczka nawiewu.Nie ma filtra kabinowego i zalepiona jest jakby błotem.Próbowałem ją czyścić szczotką od tego kanału ale nic to nie dało.A zapytam jeszcze raz-możliwe jest że założony jest termostat o niskiej temp. otwarcia,np. około 75-80*C i silnik chodzi taki niedogrzany?Dodam że ma LPG.

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2007, 19:23:58 »
Tak, są termostaty które otwierają się w różnych temperaturach. Sam mam trzy zapasowe od 3vz, najniższa temperatura to chyba 77 stopni.
Chłodnica od klimy nie ma nic wspólnego. Jeżeli jest zawalona błotem to nawet działa w drugą stronę - jak tektura przed chłodnicą poloneza...

Ja także stawiam na odpowietrzenie.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2007, 20:01:53 »
Jeśli masz gaz to w zależności od wysokości umieszczenia parownika on też może być przyczyną zapowietrzenia. Odpowietrz układ i wtedy sprawdź czy się nie polepszyło. Na postoju nagrzewnica jest ciepła/gorąca, ale jak silnik dłużej pochodzi to będzie w niej tylko ciepłe powietrze, płyn trafi w niższe obszary ..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

biały78

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2007, 18:38:04 »
Spróbuje ją jeszcze odpowietrzyć.Dzisiaj badałem sprawę i zauważyłem że lekko podcieka z węży przy mikserze.A pisząc o chłodniczce od klimy miałem na myśli tą małą w obudowie nagrzewnicy-fachowo to chyba skraplacz będzie :|A nagrzewnica jest bardzo nisko-na wysokości pedału gazu więc są wyższe punkty od niej,np.wlew płynu na silniku.Więc powietrze powinno być pchane do zbiorniczka wyrównawczego.Ale zajmę się tymi wyciekami i zobaczymy co to da.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudnia 2007, 15:11:03 »
Ja w swojej Camry a mam taki silnik jak ty zaraz jak wychodza przewody z nagrzewnicy z obudowy do komory silnika na wezu zalozony jest jakis zawor sterowny linka ktora idzie do kabiny. Ja wprawdzie mam automatyczna klimatyzacje i tak samo z grzaniem wlacza sie dopiero jak uklad sie nagrzeje. Ale to tez moglo by byc powodem.

tomv6

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2009, 11:13:27 »
Mistrzowie powiedzcie mi proszę czy miewacie problemy z temperaturą wewnątrz klamerki.  Mam wrażenie że chyba coś z nagrzewnicą się dzieje.

Mistrzu witamy na forum i proponujemy przed założeniem nowego tematu użyć opcji "szukaj".
Wątki scalam.

Szymon14

« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2009, 11:22:11 wysłana przez SZYMON14 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2009, 12:14:13 »
Miewamy, mistrzu ;) Nie grzeje już tak, jak kiedyś, więc muszę coś z tym zrobić ;)

Sprawdź zawór pod maską, ale bardziej sprawdź klapę pod deską ( tą sterowaną z pokrętła temperatury ).

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2010, 15:41:16 »
Witam jak w temacie mam mały problem z ogrzewaniem,otóż od pewnego czasu zauważyłem że  w mojej camry jest słabe,i nie ma znaczenia jaki odcinek przejade to i tak jest jednostajne ciepło .Temperature szybciutko łapie więc moim skromnym zdaniem termostat jest,bardziej bym obstawiał nagrzewnicę gdyż ubywa mi płyn chłodniczy,co sądzicie o tym jak poprawic ogrzewanie  :-(

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2010, 22:09:23 »
Najpierw zrób to co radzi marcinm:
Sprawdź zawór pod maską, ale bardziej sprawdź klapę pod deską ( tą sterowaną z pokrętła temperatury )

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2010, 18:22:57 »
Przy wymienie glikolu po dwoch latach eksploatacji naprawde nie wystepuja zadne problemy z ogrzewaniem. jak juz pisalem glykol wieloletni staje sie medium agresywnym i niszczy pokolei wszystko a konczy na úszczelce pod glowica.Byc moze suiedzi juz syf w regulacji.
Pzdr.cAMRY 2.2

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2010, 16:57:40 »
a gdzie ten zawór się znajduje pod maską?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl