Autor Wątek: Problemy z układem chłodzenia i wymianą płynu chłodzacego (F)  (Przeczytany 107230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Problemy z układem chłodzenia i wymianą płynu chłodzacego (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lutego 2008, 22:31:11 »
Masz na zbiorniczku Min i Max (nieraz tylko takie kreseczki); dolej płynu na zimnym silniku ok 0,5 zbiorniczka (on tam raczej powinien być). Układ go zasysa gdy stygnie, więc jeśli są drobne ubytki to się wyrównuje w układzie.

Pozdrawiam.

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Lutego 2008, 18:08:00 »
Rurka powinna sięgać dna. Ona zasysa płyn ze zbiorniczka jak ubywa płynu, i wyrzuca do zbiorniczka jak jest go za dużo  (wpływ rozszerzalności termicznej płynów).
Jak sucho to dolać i obserwować co się dzieje. Płyn powinien być cały czas, tak ok 1/3- 2/3

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lutego 2008, 18:59:14 »
Ogólnie zrobiłem dolewkę nie do chłodnicy (no bo niby jak jeśli poziom jest idealnie w punkcie kontroli) tylko do zbiorniczka wyrównawczego. Na zimnym "stoi" w połowie (między min i max), na rozgrzanym i pracującym silniku w zbiorniczku jest jej kilka mm mniej. Chyba tak powinno być ;] Teraz będę kontrolował czy nic mi nie ubywa...

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lutego 2008, 20:18:05 »
Z praw termodynamiki wynika że powinno być więcej...
Ale obserwuj, może uzupełniły się braki. Jak nie będzie więcej ubywać to jest OK.

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Lutego 2008, 10:35:03 »
Cytuj (zaznaczone)
Ogólnie zrobiłem dolewkę nie do chłodnicy (no bo niby jak jeśli poziom jest idealnie w punkcie kontroli) tylko do zbiorniczka wyrównawczego. Na zimnym "stoi" w połowie (między min i max), na rozgrzanym i pracującym silniku w zbiorniczku jest jej kilka mm mniej. Chyba tak powinno być ;] Teraz będę kontrolował czy nic mi nie ubywa...

Dziwne... Tak nie poinno byc. Troche to wyglada na brak plynu w ukladzie. Plyn zostaje zasysany ze zbiorniczka.
Ja bym nalal na cieplym do maksimum i obserwowal co sie dzieje jak silnik wystygnie.

Poprawilem cytowanie. Miche
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2008, 11:37:25 wysłana przez Miche »
Najlepsza Toyota jaka jezdzilem :-)
Szkoda ze juz takich aut nie ma...

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lutego 2008, 11:28:03 »
Obecnie stan płynu w zbiorniczku jest mniej-więcej pomiędzy dwoma kreskami (min-max) niezależnie od tego, czy na zimnym czy na rozgrzanym silniku. Zauważyłem też (kilka razy kontrolowałem dzisiaj), że raz jest tego płynu na pracującym silniku kilka mm więcej niż przed odpaleniem Cari, a raz kilka mm mniej.
Swoją drogą to przy wymianie płynu wlewa się do układu płyn, potem na odpalonym silniku i włączonej dmuchawie na ciepłe powietrze zalewa się resztę aż więcej nie będzie chciało wchodzić. Czy potem ewentualne ubytki powinno uzupełniać się właśnie do zbiorniczka wyrównawczego? Pytam się gdyż moje poprzednie samochody nie posiadały takiego ustrojstwa (z wyjątkiem służbowego, którego płyny ustrojowe zawsze znajdywały się na właściwym poziomie) a instrukcję od Cari mam po Klingońsku  :wink:

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lutego 2008, 22:31:55 »
Utrzymuj stan płynu w zbiorniczku pomiędzy kreskami (wtedy masz pełny układ).
Korkiem od chłodnicy uzupełniasz tylko duże braki płynu lub zalewasz po wymianie.

Pozdrawiam.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lutego 2008, 23:17:54 »
Ech, no to wszystko się zgadza. Przez 2 lata miało prawo ubyć te 200 - 300 ml  :wink: Za rok ponowna pełna wymiana ;]

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lutego 2008, 14:29:15 »
Ok, przy codziennych kontrolach stwierdzam, że poziom płynu utrzymuje się na stałym poziomie. Na rozgrzanym silniku w zbiorniczku jest kilka mm więcej wody gdy nie działa wentylator, a gdy działa jest kilka mm mniej. Więc był to naturalny ubytek.
Teraz zaczęła mi po głowie chodzić inna myśl. Jak kupiłem samochód to wymieniłem płyn. Wg. książki do wymiany pozostało 20kkm ale pomyślałem sobie, że tak na wszelki wypadek. Tyle tylko, że układ nie był przy tej operacji przepłukany. Zastanawiam się więc nad dobrym środkiem do płukania chłodnic by dokładnie przepłukać układ. Wydłużyło by to życie niektórych elementów układu. Chciałbym to zrobić samemu, bo chyba bardziej się do tego przyłożę niż moi mechanicy (aczkolwiek bardzo dobrzy!). Samo płukanie nie jest skomplikowane chodź na pewno jest czasochłonne. Samo zalanie na koniec płynu to też banalna sprawa. Zlokalizowałem już korek spustowy w bloku silnika i mam pewne obawy, czy nie będę miał problemów z wykonaniem takiej operacji nie mając dostępu do kanału. Ktoś już próbował to robić na "glebie"?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Lutego 2008, 14:51:33 »
Mamy korek chyba w tym samym miejscu i nie ma z tym problemow. Do korka spokojnie sie dostaniesz od gory
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lutego 2008, 12:01:00 »
Wiadomo, korek w chłodnicy to banał ( KLIK ).
Ale wczoraj się zorientowałem, że w bloku silnika mam 2 śruby poniżej kolektora. Jedna jest centralnie pod nim i nie ma żadnej możliwości aby się do niej dostać od góry, druga jest na tym samym poziomie niemal idealnie pod filtrem oleju i wygląda TAK ( też KLIK :P ) i jest do niej jako taki dostęp. Dobrze oceniam, że to właśnie to czego szukam?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lutego 2008, 00:55:28 »
[...]druga jest na tym samym poziomie niemal idealnie pod filtrem oleju i wygląda TAK ( też KLIK :P ) i jest do niej jako taki dostęp. Dobrze oceniam, że to właśnie to czego szukam?

Jak na mój gust to nie. :(
To mi wygląda na powrót oleju z chłodnicy. Pomacaj, bo chyba ten wężyk na samym dole jest podłączony do baryłki, która jest pod śrubą. A właściwie, to ta baryłka jest końcówką tego dolnego wężyka.
Zobacz na to:

W czerwonym kółku jest to, co opisują jako "plug, water drain cock (for cylinder block)", a w żółtym okolica gdzie tego szukać ;)
Teraz jeszcze tylko wyobraź sobie że tam jest kolektor wydechowy, kompresor, filtr i inne wynalazki, a znajdziesz go z zamkniętymi oczami ;)
Pozdro.

Ps. Aaaaaale paskuuudny kolektor z LB :(
;)
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lutego 2008, 14:19:00 »
Rany, tak wysoko?
No ok, trzeba jeszcze raz zerknąć ;]
Na zdjęciu zamazałem opis coby nikt się nie pomylił :P

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Lutego 2008, 14:43:15 »
No Perzan, w tym miejscu na który wskazuje ten schemat od Ciebie ja mam jedno z mocowań alternatora :P
Trochę poprawiłem ten schemat by pokazać, jak to wygląda u mnie.
Dodałem jeszcze 2 zdjęcie jedynej samotnej śruby w silniku, która może być tym o co mi chodzi. Jeśli jednak to nie jest to, to proszę o info, bo w ten weekend chcę zrobić płukanko :]
Śruba ta znajduje się obok filtru oleju po lewej stronie.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Lutego 2008, 23:19:06 »
Tiaaa... to może być to. Żółte kółko powstało tylko orientacyjnie, na podstawie tej przerywanej kreski ;)
A rysunek wyrwałem z wiadomego programu  ;)
Niech ktoś z 1,6/1,8 podpowie dokładnie, bo w takim silniku jeszcze nie grzebałem ;)
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2008, 23:20:51 wysłana przez Perzan »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl