Autor Wątek: Camry nie chce odpalić..  (Przeczytany 50975 razy)

jaszczur

• Gość
Camry nie chce odpalić..
« dnia: 18 Grudnia 2007, 22:55:53 »
Witam serdecznie. Dzisiaj dopadł mnie taki kłopot z moim autkiem. Otóż z rana nie mogłem odpalić auta, az aku osłabł. Odpaliłem na kable i cacy. Po 3 godzinach próba odpalenia powiodła sie, ale z lekkim oporem. Pojeździłem  troche i nie odpaliła ponownie. Kręciła jak szalona, lecz nie było nawet zalążka zapłonu. No cóż pomyślałem chyba znowu cewka padłam trzeba z holowac do domu furę. Wieczorem pojechałem po auto, na linke i jedziemy. 1 próba odpalenia i nic, 2 próba i zaskoczył. Super, wracamy jak ludzie do domu. Podjazd pod dom, gasimy i juz nie odpaliłem ponownie.

No i co to kurde może być?

Rano spróbuje ponownie, ale raczej nei mam nadziej na odpalenie samochodu. Dodam że autko ma LPG II gen.

Pozdrawiam.

Camry 2,2, 93r Kanada.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2008, 10:24:32 wysłana przez SZYMON14 »

Arek_R

• Gość
Odp: Camry nie chce odpalić..
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2007, 23:01:22 »
Zacznij sprawdzenie co z iskra , rozumiem ze nie miales strzalu gazu. W takim wypadku ja zawsze staram sie postepowac w nastepujacy sposob sprawdzam iskre, dbam o filtr paliwa, reszta juz w rekach mechanika. Przyczyn moze byc troche.

jaszczur

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2007, 23:04:47 »
Nie za bardzo rozumiem co ma do tego iskra? Jakby była zła to podczas jazdy by były jakieś ewenementy. Tak mi się zdaje, ale może jestem w błedzie. Co do filtra paliwa, to pytasz o LPG czy Pb?

Sprawdze jeszcze rano czy jak nie zapali sam, to czy z kabli zapali. Może prądu ma za mało. Wszakże akumulator nie miał juz siły kręcic po kilku próbach odpalenia. Ale nie za bardzo w to wierzę.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2007, 12:25:16 »
Nie za bardzo rozumiem co ma do tego iskra? Jakby była zła to podczas jazdy by były jakieś ewenementy. Tak mi się zdaje, ale może jestem w błedzie. Co do filtra paliwa, to pytasz o LPG czy Pb?

Sprawdze jeszcze rano czy jak nie zapali sam, to czy z kabli zapali. Może prądu ma za mało. Wszakże akumulator nie miał juz siły kręcic po kilku próbach odpalenia. Ale nie za bardzo w to wierzę.
Nie  konca tak jest temperatura wplywa na jaka kolwiek czesc elektryczna , a sikra moze byc porpstu słaba a przyczyna nie wiem jak u ciebie ale jest jeszcze kopulka rozdzielacza palaec rozdzielacza przewody swiece cewka to z samej elektryki. Chodzilo mi o filtr paliwa bo rozumiem ze zapalasz na benzynie na gazie ja nigdy nie odpalalem i nie mam zamiaru. Jezeli na gazie masz podobnym problem z zapaleniem to napewno nie poma i filtr paliwa , co tez przy okazji eleminuje filtr gazu bo na benzynie tez masz problem. Oczywiscie przyczyny moga tez byc mechaniczne kompresja itp itd ale to juz niech mechanik sie wypowiada bo mozemy sobie siedziec i wymyslac przyczyny przez najblizesz kilka dni.
Moze niech ktos z Camry z tym silnikiem sie wypowie jakos Panowie nic nie mowicie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2007, 12:33:32 »
szukałbym najpierw po kopułce i palcu - zdarza się że mimo kilkusettysięcznego przebiegu te elementy są wciąż tymi, które szanowna fabryka zamontowała...

objawy, które podajesz miałem jak umyłem silnik, i mi się kropelka wody pojawiła w kopułce ( nieszczelna uszczelka ), auto zapalić nie chciało za nic w świecie, potem zapaliło i jechało, i było w stanie zgasnąć gdziekolwiek... ;)

na początek odpiąłbym instalację gazową ( chyba że masz mikser ), i sprawdził czy na żywej benzynie jest ok.

potem sprawdziłbym kody błędów ( E1 i TE1 ) ,a potem pewnie już będzie wiadomo co... ;)

pzdr
3VZ.pl

jaszczur

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudnia 2007, 20:13:11 »
Zdaje się że znalazłem problem. Nie działa pompa paliwa, a ze zrobiło sie chłodniej to na samych LPG odpalić jest dużym kłopotem (dzisiaj z rana udało sie po dłuższym kręceniu). W lato było by łatwiej. Po sprawdzeniu okazuje sie ze nie mam zasilania na pompkę. Immo już dawno zostało wypięte z zasilania pompy. Gdzie mogę szukać przyczyny braku napięcia na pompie?

jaszczur

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2007, 06:49:29 »
No cóż po kilku godzinach doszedłem, ze padł przkaźnik. Tylko gdzie oni o w tym samochodzie schowali. MOże ktos wie, czy jest jakis zamiennik czy nalezy szukać tylko w ASO?

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2007, 12:53:28 »
poszukaj na allegro
Focus II 1,6 :)

jaszczur

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2007, 21:58:38 »
Niestety nie wiem do końca czy to przekaźnik  :cry: Na 100% szlag trafił pompe paliwa. Ale gdzie sie podziewa zasilanie pompy bo nadal nie ma ?

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2008, 08:01:04 »
Witam
Szukałem odpowiedzi na forum na moje pytanie ale nie znalazlem. Mam taki problem ktory ostatnio sie nasilił. Jak kupilem Camry 20kkm temu to zapalal mi wspaniale, zaczeły sie pierwsze przymrozki tez bez problemu. Ale od jakiegoś czasu jak chce zapalić po nocy to w wiekszosci przypadków nie odpala za pierwszym razem. Co ciekawe wystarczyc sprobowac zapalic pokrecic 2-4 sekundy, odposcic i znowu zakrecic i zasakuje odrazu. Zapalam oczywiscie na benzynie. Potem jak zostawie auto w ciagu dnia odpala pieknie tak na marginesie nie widzialem tak zapalajacego auta(prawie jak na przycisk). Nie wiem wyglada jakby na poczatku nie dochodzila benzynka do auta czy jak. Macie jakieś pomysły lub mieliście podobne problemy.

Wątki scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2008, 10:26:53 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2008, 08:29:25 »
Witam
Szukałem odpowiedzi na forum na moje pytanie ale nie znalazlem. Mam taki problem ktory ostatnio sie nasilił. Jak kupilem Camry 20kkm temu to zapalal mi wspaniale, zaczeły sie pierwsze przymrozki tez bez problemu. Ale od jakiegoś czasu jak chce zapalić po nocy to w wiekszosci przypadków nie odpala za pierwszym razem. Co ciekawe wystarczyc sprobowac zapalic pokrecic 2-4 sekundy, odposcic i znowu zakrecic i zasakuje odrazu. Zapalam oczywiscie na benzynie. Potem jak zostawie auto w ciagu dnia odpala pieknie tak na marginesie nie widzialem tak zapalajacego auta(prawie jak na przycisk). Nie wiem wyglada jakby na poczatku nie dochodzila benzynka do auta czy jak. Macie jakieś pomysły lub mieliście podobne problemy.

Witam
A nie masz przypadkiem odcięcia pompy paliwa? Często gazownicy proponują założenie wyłącznika pompy aby jak to nazywają pompa nie chodziła na darmo i się nie zacierała.

Może to jest przyczyną?   
Obi

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2008, 10:17:52 »
witaj..

moim zdaniem to bedzie fitr paliwa...mialem podobny problem wymienilem filtr dolalem do benzynki uszlachetniacza troszke dostala po garach i problem sie rozwiazal sam:) szukaj przyczyny gdzies w zasilaniu benzyna

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marca 2008, 12:42:24 »
witaj..

moim zdaniem to bedzie fitr paliwa...mialem podobny problem wymienilem filtr dolalem do benzynki uszlachetniacza troszke dostala po garach i problem sie rozwiazal sam:) szukaj przyczyny gdzies w zasilaniu benzyna
Witaj.
Moim skromnym zdaniem jakby coś było z filtrem paliwa to by się objawiało gorszą jazdą na paliwie, nawet mozliwe by było przydławianie auta (auto zamulone), ale mi się coś wydaje że to nie to. Kolega napisał że ma problemy na zimnym silniku, który przy drugim przekręceniu mu odpala (czyli to mniej więcej tyle ile potrzebuje pompa na wytworzenie podciśnienia w układzie paliwowym). Więc nadal się upieram że to problem z pompą....

pozdrawiam
Obi

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2008, 13:36:42 »
Pasuje mi to pod filtr , co do pracy na benzynie to wydaje mi sie ze na wyzszych obrotach jes troche zmulony. Obawiam sie ze filtr moze byc albo fabryczny albo miec przynajmniej 120kkm przejechane co moim skromnym zdaniem klasyfikuje go do wymiany.
Pojade do warsztatu wymienie filtr bo zasluguje na to i potem zobacze i tak chcialem wyminiec bo koszty sa dosc niskie.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marca 2008, 14:21:34 »
Pasuje mi to pod filtr , co do pracy na benzynie to wydaje mi sie ze na wyzszych obrotach jes troche zmulony. Obawiam sie ze filtr moze byc albo fabryczny albo miec przynajmniej 120kkm przejechane co moim skromnym zdaniem klasyfikuje go do wymiany.
Pojade do warsztatu wymienie filtr bo zasluguje na to i potem zobacze i tak chcialem wyminiec bo koszty sa dosc niskie.

Witam zmulenie może dawać również brudny przepływomierz.... :-P, ale on nie powoduje kłopotu przy odpalaniu.

pozdrawiam
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl