Autor Wątek: Camry nie chce odpalić..  (Przeczytany 50934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DoGo

• Gość
Odp: Camry nie chce odpalić..
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Listopada 2010, 14:11:33 »

Dzięki, a możesz podać źródło opisu tych kodów? Bo mam problem ze znalezieniem jakiegoś wiarygodnego opisu.

Przepływomierz niedawno kupowałem nowy (tzn. używany). Może i bubel, ale wcześniej (na początku jak kupiłem auto i wiedziałem, że ma uszkodzony przepływomierz) jeździłem z odłączonym zupełnie przepływomierzem (silnik wtedy pracuje byle jak, ale odpala i jedzie), z tym, że we wtyczce złączałem 2 styki odpowiadające za włączenie pompy paliwa. I było ją słychać. A teraz słyszę tylko ciche "tyknięcie" przekaźnika, a pompa nie działa. Muszę ją sprawdzić "na krótko", ale to wieczorem.

Chociaż wydaje mi się, że część z tych błędów wynika właśnie z tego, że odłączałem ten przepływomierz..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Listopada 2010, 14:44:52 »
Kody na forum były wklejane kilkakrotnie. Linki do nich wielokrotnie.

Jeśli to 3VZ:

24 - IAT - uwalona przepływka, albo któryś z kabli od czujnika
25 - ubogo - uwalona lambda, obydwie, albo pan gaziarz wpiął jakiś emulator
31 - przepływka - patrz 24
32 - patrz 31

Błędów się szuka następująco :

1) resetujesz ECU
2) jeździsz 50km na Pb
3) sprawdzasz kody

Błędów szukamy na benzynie. Dopóki auto nie jeździ poprawnie na benzynie, zapominamy, że mamy w aucie gaz.
3VZ.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Listopada 2010, 16:20:59 »
Marcin niech kolega ma na przyszłość ale DoGo, jest opcja ,,szukaj" ,która działa!!!
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=18611.0;prev_next=next

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Listopada 2010, 16:32:26 »
Ano, tylko ja lubię dawać wędkę a nie rybę. ( w wolnym tłumaczeniu : nie chciało mi się szukać ).

Dla poprawności dodam ( co też już tu gdzieś pisałem ), że kody sortowane są od najlżejszych do najcięższych. O ile 12 czy 21 nam bardzo przeszkadzać nie będzie, i nie wyrzuci nawet checka, o tyle 52 czy 55 skutecznie zmuli nam samochód, i będzie od razu świecić.
3VZ.pl

DoGo

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Listopada 2010, 17:34:01 »
Szukałem po forum, przeczytałem kilka ciekawych wątków, ale na ten jakoś nie trafiłem. Dzięki za link. :)

DoGo

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Listopada 2010, 19:27:38 »
Sprawdziłem prostownikiem pompę paliwa (na krótko podłączając zasilanie do kostki pod siedzeniem wg schematu znalezionego w necie) i wygląda na to, że nie żyje. Ani nic nie słychać, ani nawet iskierki nie dało, jak by zerowy pobór prądu był..
Natomiast żarówka podłączona do kostki pod odpowiednie piny świeci przy kręceniu rozrusznikiem, czyli instalacja działa. :)

Teraz się zastanawiam - kupić samą pompę ( http://allegro.pl/pompa-paliwa-toyota-camry-land-cruiser-lexus-gs-lx-i1318305219.html ) czy używany cały "wkład" przykręcany do baku za podobną kwotę ( http://allegro.pl/toyota-camry-3-0-v6-95r-pompa-paliwa-i1323214423.html )?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Listopada 2010, 19:53:13 »
Pompa jest nowa a wkład używany i nie wiadomo w jakim stanie i po jakim przebiegu.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Listopada 2010, 22:43:34 »
Teraz się zastanawiamkupić samą pompę

Na początek pasowałoby się zastanowić, co naprawdę chce się kupić.

http://allegro.pl/pompa-paliwa-toyota-camry-land-cruiser-lexus-gs-lx-i1318305219.html

Jeśli ten pan uważa, że pompa pasuje do 2.2 i do V6 ( a z opisu tak wynika ), to nie wiem, czy wchodziłbym w jakieś układy z nim. Owszem, 2.2 pojedzie na pompie od V6, ale nigdy na odwrót.

czy używany cały "wkład" przykręcany do baku za podobną kwotę ( http://allegro.pl/toyota-camry-3-0-v6-95r-pompa-paliwa-i1323214423.html

A to jest pompa od 1MZ.
3VZ.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Listopada 2010, 23:49:07 »
Słuchaj Marcina on jest jednum z klubowych guru  :grin:

DoGo

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Listopada 2010, 12:27:40 »
Słuchaj Marcina on jest jednum z klubowych guru  :grin:
Hehe, zdążyłem to zauważyć. :D

Domyślam się, że ta używana pompa jest od 1MZ (bo 95 r.), ale nie sądziłem, że może się różnić ciśnieniem (w końcu to taka sama pojemność i moc.
Pompę i tak kupię w sklepie w moim mieście, bo jak dotąd ceny zawsze miał niższe niż na Allegro. :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Listopada 2010, 15:39:19 »
Nie czuję się guru, po prostu staram ( w miarę możliwości ) dzielić sie wiedzą, w zamian za co często otrzymuję odpowiedzi w stylu "zdziwiasz", "wymyślasz" albo "drogo,szwagier mi zrobi/załatwi taniej"  <narka>

Co z tego, że 95 ? 3VZ montowano do sierpnia 96.

Sama pompa ma szansę pasować, pisałem jednak o całości, która była na aukcji - po prostu wtyczka jest inna, i albo trzeba lutować, albo dostać wraz z całą wiązką.

3VZ ma dość rozbudowany układ zasilania pompy, stąd często jest coś na elektryce ( wiedza tajemna  <diabel> ).

Ciśnienie, to jedno, a przepustowość pompy to drugie. Na wolnych odpowiednie ciśnienie zapewnia nawet pompa ze Starletki ( sprawdzone  <diabel> ). Dopiero podczas jazdy zaczynają się schody, kody, i brak mocy.

3VZ.pl

alworada

• Gość
CAMRY 2,2 l z 92 roku automat . nie odpala
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Listopada 2010, 11:15:31 »
Witam wszystkich . Mal tę Camry i mam też problem . A mianowicie od roku miewała napady czyli jak chciałem zapalić to często jedynie coś w niej pykało jak przekażnik i cisza nie kręcił rozrusznik . Po chwili albo 15 minutach zapalał . A teraz jak przekręcę stacyjką to jest martwa jak pień jedynie słychać jakiś przekażnik . Najciekawsze jest to że jak kabelkiem podepnę rozrusznik na krutko to szapala silnik . Czyli albo coś się dzieje ze stacyjką albi jakiś przekażnik czy czujnik w skrzyni . na 100%sprawny jestr rozrusznik i jeszcze jedno jedynie przygasa zegarek zanika prąd podczas odpalania . Reszta nie przygasa . Akumulator dobry z resztą to by nakrudko nie odpalał rozrusznik
Help co myślicie o tym i jak to naprawić .

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: CAMRY 2,2 l z 92 roku automat . nie odpala
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Listopada 2010, 15:19:49 »
Odepnij główną wtyczkę ze skrzyni, zewrzyj czymkolwiek czarny i czarno-biały ( są obok siebie ) i sprawdź, czy wtedy odpala bez problemu.

Jeśli tak, to można te kable zlutować razem, tylko wtedy już trzeba pamiętać, żeby odpalać na P/N.

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2010, 15:21:34 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

alworada

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Listopada 2010, 17:42:15 »
ok  z rana się pobawię , jutro napiszę co i jak

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl