Autor Wątek: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.  (Przeczytany 83540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Maja 2008, 10:07:38 »
Mam pytanko stojac na światłach moge sobie wrzucic N i trzymac hamulec? czy nie można  czy w ogóle można podczas pracy silnika przełożyc N jak to jest bo już sam nie wiem dużo czytałem na ten temat i każdy mówił i pisał co innego, może to śmieszne pytanie ale chce wiedziec . Pozdr :-)
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2008, 10:24:17 wysłana przez Janmor »

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Maja 2008, 11:21:12 »
Nie należy włączać trybu N piodczas jazdy ponieważ skrzynia jest wtedy smarowana w znikomym stopniu. Cały czas podczas jazdy skrzyżowania światła dźwignia ma być w połozeniu Drive

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Maja 2008, 11:26:08 »
to co stojąc na czerwonym nie można wyrzucać na N? to by mi wtedy camrzyca paliła z 12/100km <lol2>

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Maja 2008, 12:09:16 »
Nie należy włączać trybu N piodczas jazdy ponieważ skrzynia jest wtedy smarowana w znikomym stopniu. Cały czas podczas jazdy skrzyżowania światła dźwignia ma być w połozeniu Drive

Masz rację.
Podczas jazdy samochodem ze skrzynią AT nie używamy położenia „N” i dotyczy to wszystkich samochodów z taką skrzynią. „N” używa się tylko do przetaczania samochodu w celach serwisowych kiedy silnika nie można uruchomić oraz do holowania takiego auta z prędkością nie przekraczającą ok. 50 km/godz. Tak jak napisał RobertM skrzynia w pozycji „N” jest pozbawiona odpowiedniego smarowania i bardzo szybko zużywają się tarczki w koszyku sprzęgłowym skrzyni.
Jeszcze jedna bardzo istotna sprawa to wyłączanie silnika ze skrzynią AT. Wyłączamy silnik tylko po ustawieniu „wajchy” w pozycję „P” po to żeby w skrzyni nastąpiło rozprężenie ciśnień oleju.
Pozdrawiam

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Maja 2008, 14:18:32 »
no ale co to ma do stania na światłach? przecież jak się koła nie kręcą to to samo co stanie na parkingu po odpaleniu...
to co piszecie dotyczy wrzucania N w czasie ruchu pojazdu np jadąc z górki

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Maja 2008, 20:21:55 »
Panowie moje pytanie brzmiało czy stojąc na światłach moge sobie wrzucic N nie chodzi mi o jazde na N tylko same stanie np: na światłach bez żadnego ruchu. :-)

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Maja 2008, 22:45:56 »
Na światłach D

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Maja 2008, 23:04:52 »
bzdura
moja camrzyca od siedmiu lat dostaje N na skrzyżowaniu i wszystko jest ok
wydaje mi się nawet że gorzej jak się trzyma na hamulcu na D niż stoi na N bo cierpi sprzęgło hydrokinetyczne i tarczki chcą ciągnać a nie mogą wszystko sie ślizga i ociera auto pali więcej to bez sensu

lopezm

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Maja 2008, 23:09:37 »
Każdy kto choć trochę zna się na automatach, ten wie że tarczki zużywają się podczas zalączania czyli między innymi z N na D. A przekładnia hydrokinetyczna i tak jest płukana przez olej na pozycji N  :grin:

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Maja 2008, 23:37:52 »
może i jest płukana ale nie tak jak mając opór na wyjściu
ja dalej będę wrzucał N na światłach jak trzeba dłużej stać jak sobie wyobrażam jak te tarczki się ciągle ocierają trzymane hamulcem to już wolę im ulżyć :)

ps moja camry ma 22 lata i nigdy nic ze skrzynią w niej nie było robione ;)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 04 Maja 2008, 18:56:13 »
To tylko pogratulowac takiej pracy skrzyni i zyczyc dalej żeby była niezawodna :-)

Premier

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 04 Maja 2008, 22:01:01 »
Ja tam się na automatach znam słabo ale zastanawia mnie jedno:  skoro mam automat to po kiego grzyba mam wrzucać na neutral na światłach? Chyba właśnie chodzi o to żeby mieć wolne ręce a jak kogoś noga boli od trzymania hamulca to już nic nie poradzę. Ilekroć stoję w korkach to wspominam jak fajnie byłoby mieć automat. A poza tym nigdzie nie wyczytałem że postój na Drivie szkodzi.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 05 Maja 2008, 19:37:13 »
Widzisz każdy ma swoje zalkożenia co do kożystania z automatu,dlatgo tn temat jest poruszany na TKP

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Maja 2008, 11:49:49 »
Premier problem z nogą na hamulcu nie dotyczy nowszych japonskich automatów, tak samo zreszta jak szarpanie przy zmienia biegu. A my musimy sie meczyc , osobiscie nie przeszkadza mi problem nogi na hamulcow w naprawde mega korkach wrzucam P bo stoje w miejscu np 10 minut  :cool:.

Premier

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Maja 2008, 00:06:29 »
To w takim razie wrzucanie na neutral jest już całkiem bez sensu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl