Autor Wątek: Lampy Xenonowe a spryskiwacze  (Przeczytany 27554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Lampy Xenonowe a spryskiwacze
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lutego 2008, 22:21:26 »

[/quote]

tak tylko, że felgi czy tłumiki nie są aż tak "rażącym" problemem jak xenony ale już światła np tylne przyciemniane 'szprajem' dają możliwość do zrzucenia winy na kierującego pojazdem z takimi światłami bo bezpośrednio wpływają na wizualną formę komunikacji...

[/quote]

Tutaj bym sie spierał co szkodzi bardziej-prawidłowe światło xenona czy tez zmiana zachowania sie auta na zwiekszonym rozstawie kół poprzez zmiane ET felgi i szerokości opony.Malowanie świateł farbami to juz szczyt idiotyzmu
Zeszlismy z głównego tematu ale dobrze jest wymienić swoje spostrzeżenia na dany problem.Wiem że tego tematu nie rozgryziemy jednoznacznie bo zawsze coś stoi na przeszkodzie-najczęściej przepisy.Jednak pozwolę sobie na korzystanie z dobrodziejstwa techniki i nadal bęę korzystać z xenonów gdyż mam świadomość iż nie szkodzę innym i poprawiam bezpieczeństwo swoje i innych.Może dzieki temu zdołam w pore zauważyć jadącego bez oświetlenia rowerzystę lub człowieka leżącego na drodze a to jest bezcenne.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lutego 2008, 00:34:39 »
carinus niestety rozstrzygnąć się tego faktu jednoznaczenie nie da a szkoda bo sam bardzo chciałem przerobić auto na bixenony... zresztą wiesz. Chciałbym aby wszyscy podchodzili do tematu w ten sposób jaki ty podchodzisz czyli przedewszystkim nie szkodzić innym.

Mam nadzieję że w końcu uda się kiedyś osiągnąć legalnie przerobione xenony w aucie które będą bezpieczne także w przypadku rozprawy sądowej.

Pozdrawiam.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lutego 2008, 01:42:45 »
carinus, troszke cie zmartwie, ale jesli chodzi o homologacje i kola, to tu akurat mowa jest tylko i wylacznie o srednicy felgi... pozostale, bardzo wazne parametry nie maja znaczenia...

po za tym obecnie praktycznie kazdy model auta homologowany jest na najwieksze 'normalne' dostepne kola.... (normalne czytaj nie z ekstremalnymi profilami typu 225/35 itp...)

smigasz dwoma autami klasy GTi i stwierdzasz ze szkodzi wiekszy rozstaw kol i szersza opona.....??

cos mie tu nie gra, no ale nie musi...

wszystkie moje auta ze znacznie szerszymi oponami od serii i zwiekszonym rozstawem kol prowadzily sie zdecydowanie pewniej....(yaris nawet na mokrym.....)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Lutego 2008, 22:06:53 »
carinus, troszke cie zmartwie, ale jesli chodzi o homologacje i kola, to tu akurat mowa jest tylko i wylacznie o srednicy felgi... pozostale, bardzo wazne parametry nie maja znaczenia...

po za tym obecnie praktycznie kazdy model auta homologowany jest na najwieksze 'normalne' dostepne kola.... (normalne czytaj nie z ekstremalnymi profilami typu 225/35 itp...)

smigasz dwoma autami klasy GTi i stwierdzasz ze szkodzi wiekszy rozstaw kol i szersza opona.....??

cos mie tu nie gra, no ale nie musi...

wszystkie moje auta ze znacznie szerszymi oponami od serii i zwiekszonym rozstawem kol prowadzily sie zdecydowanie pewniej....(yaris nawet na mokrym.....)

Może ja zmartwię Was wszystkich lecz z tego co doświadczyłem podczas pobytu w Niemczech i problemach kolegi z ze zmianą profilu(!!!).Cieszmy sie ze tak rygorystyczne przepisy nie obowiązują u nas.To nie wynika oczywiscie z jakiegoś widzimisie diagnostów,coś w tym jest że nie wolno im tak sobie zmieniać czegokolwiek.Każda zmiana rozstawu powoduje zmiany w zachowaniu sie auta i jest to kwestia niepodważalna.Trzyma sie lepiej ale wytrącone z równowagi jest cieżkie w opanowaniu.

Kryspin-potrzeba matką wynalazków i może w niedalekiej przyszłosci ktoś zatroszczy sie o lepsze,legalne światełka do naszych carinek.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Lutego 2008, 00:29:33 »
Carinus, zgodnie z tą myślą którą przekazujesz każda modyfikacja jest zła bo może poprawia X ale pogarsza Y... Jest to zbyt daleko idące uogólnienie i w mojej opinii zupełnie nieuprawnione. Co do oponek, profili, szerokości itd. to sprawa wygląda de facto w podobny sposób, jak przy zakupie wysokiej klasy nowych oponek na zimową porę. Ktoś może być zachwycony przyczepnością itd. więc na więcej sobie pozwala ale zupełnie nie przychodzi mu do głowy, że jak już wpadnie w ten poślizg, to niczym się to nie będzie różniło od poprzednich oponek... no w "naszym" przypadku jedynie prędkością przy jakiej dojdzie do zdarzenia.
Co do opanowania samochodu gdy coś się dzieje.... Nie powiedział bym, że szersza opona przy poślizgu jest cięższa do opanowania. Z mojego doświadczenia wynika, że wręcz przeciwnie (nie mówię o jeździe po śniegu tylko o mokrym asfalcie w lecie). I może nigdy nie miałem tak ekstremalnych profili jak Red_Point, ale w Cari różnica tych kilku mm między 175/70 a 195/60 (R14 - R15) robi swoje. W Peugeocie gdzie miałem belkę skrętną poprawa była jeszcze bardziej odczuwalna... i mówię tutaj o kontroli poślizgu (niezależnie czy celowo wprowadzony samochód w poślizg, czy nie).
No ale chyba się nam OT robi o oponach... Każdy pewnie ma inne zdanie na ten temat więc wróćmy może do spryskiwaczy i "zenonów"  :wink:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Lutego 2008, 08:24:39 »
Cytuj (zaznaczone)
Trzyma sie lepiej ale wytrącone z równowagi jest cieżkie w opanowaniu.

carinus, ale nie wzioles pod uwage jednej, chyba najwazniejszej sprawy...
auto na szerszym kapciu, nizszym profilu i zwiekszonym rozstawie kol wpadnie w ten poslizg duzo, duuuuuuzo pozniej niz na seri....

reasumujac, jadac 80 na zwyklej gumie juz cie nie ma na zakrecie, a po modach caly czas na nim jestes.... (najlepszym przykladem na to jest zakopianka, gdzie koles jadacy accordem malo sie nie pozegnal z droga chcac mi pokazac jaka to on ma fure.... - ja mialem tylko Yarisa...)
inna sytuacja jest np. typowe wyjechanie kogos 'z boku'... brama, mala uliczka....
przy seryjnym kole odruchowo szybko skrecasz kolo i tak naprawde przez pierwsze metry jedziesz praktycznie prosto... (czas na ulozenie sie opony przy tak gwaltownym ruchu i zlapanie przyczepnosci....) - na szerokim kapciu i niskim profilu odrazujestes na drugim pasie....i.... tu pojawia sie to o czym piszesz carinus....
trzeba miec troceh doswiaczenia w jezdzie na takich kolach, bo w momencie takiego 'manewru' jest spora szansa wystrzelenia nas jak z procy w kierunku skretu.... - nie zmienia to jednak faktu ze mamy chociaz szanse, a na serii jedziemy jak na skazanie...;)

a teraz wracajac do tematu glownego, to jak dla mnie za max 2a lata kazde auto klasy obecnej ave bedzie mialo xenon, a za ok 4 moze 5 kazde typu corolla.... - osobiscie ze wzgledow (jak na razie) na koszt, nie widze sensu montowania xenonu w malych autach, ktore conajmniej w teori powinny sluzyc do przemieszczania sie po miescie....

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lutego 2008, 15:35:32 »
Zgadzam się z Wami w każdym szczególe.Chciałem jednak zwrócić uwagę że każda zmiana czegokolwiek w samochodzie jest tak samo ważna jak zmiana opisywanych przez nas świateł na xenony.Poprawia widoczność ale łamie poniekąd prawo.Akurat na zmianę świateł reagujemy bo to widać ale łysych kapci na szerokich felach już nie zauważymy.Nie gniewajcie się na mnie ale pozostanę jednak przy moich przerobionych lampach i zrobię wszytko żeby w miarę możliwości uprawomocnić te zmiany.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lutego 2008, 15:50:44 »
ale łysych kapci na szerokich felach już nie zauważymy.

Jeżeli dojdzie do konkretnego sporu biegły kompleksowo bada stan techniczny pojazdu. A z jego opinia może polemizować tylko inny biegły.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lutego 2008, 16:08:21 »
.Poprawia widoczność ale łamie poniekąd prawo.

Nie poniekąd tylko łamie, a poprawa widoczności jest Twoja subiektywną opinią. Może jest z tym tak samo jak z tymi zarówkami +70% wszystcy widzą lepiej wszyscy zakładają a testy mówią co innego.

Sprawa jest prosta reflektor ma homologacje na konkretny typ zarówki, wsadzasz inny tracisz homologacje, dochodzi do wypadku jesteś winny.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Lutego 2008, 16:11:03 »

Sprawa jest prosta reflektor ma homologacje na konkretny typ zarówki, wsadzasz inny tracisz homologacje, dochodzi do wypadku jesteś winny.

I nic nowego nie wymyślisz. Ani teraz ani w sądzie!

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Marca 2008, 16:01:55 »

Nie poniekąd tylko łamie, a poprawa widoczności jest Twoja subiektywną opinią. Może jest z tym tak samo jak z tymi zarówkami +70% wszystcy widzą lepiej wszyscy zakładają a testy mówią co innego.

Poprawa widocznosci przy xenonach nie jest niestety subiektywnym odczuciem i poparta jest testami.Pomyślałem też żeby zastosować z czasem homologowane lampy xenonowe od innego modelu samochodu.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Marca 2008, 21:46:22 »
carinus to raczej nic ci nie pomoze...
lampy owszem maja na szkle nabita homologacje, ale ich 'homologacja' ogranicza si ewylacznie do konkretnego auta, a nie do kazdego do ktorego zostala wlozona....

nie wiem jak sprawa wyglada z wlozeniem lampy xenon od dokladnie takiego samego auta jak mamy... czyli np do ave t25, ktory posiada fabryczne xe....

Admin

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Marca 2008, 13:29:06 »

Poprawa widocznosci przy xenonach nie jest niestety subiektywnym odczuciem i poparta jest testami.Pomyślałem też żeby zastosować z czasem homologowane lampy xenonowe od innego modelu samochodu.

Jesli mówisz o homologowanych lapach to tak i tu nie ma o czym dyskutować. Ty do momentu otrzymania swiadectwa homologacji masz tylko "swoje subiektywne odzczucie" ja wiem ze lepiej widać i tp ale w sondzie nikogo nie bedzie to interesować. Przykra spraw ale z punktu widzenia parawa stoisz na straconej pozycji. :(

carinus to raczej nic ci nie pomoze...
lampy owszem maja na szkle nabita homologacje, ale ich 'homologacja' ogranicza si ewylacznie do konkretnego auta, a nie do kazdego do ktorego zostala wlozona....

nie wiem jak sprawa wyglada z wlozeniem lampy xenon od dokladnie takiego samego auta jak mamy... czyli np do ave t25, ktory posiada fabryczne xe....
Na 99% nie bedzie problemów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl