Autor Wątek: Avensis MK I - brzęczenie spod obudowy paska rozrządu  (Przeczytany 23352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mister

• Gość
Avensis MK I - brzęczenie spod obudowy paska rozrządu
« dnia: 17 Lutego 2008, 23:21:18 »
Witam !!!

Ostanio wkurza mnie dziwne, trochę metaliczne  brzęczenie (jakby jakaś blacha)z okolic obudowy paska rozrządu - ma to miejsce na zimnym silniku, tylko w temperaturach poniżej 10stopni (plus), brzęczenie to ustępuje po ok 5 min i na ciepłym silniku juz się nie pojawia.
Mój kumpel ma identyczny silnik (3SFE) i też mówił, że zauważył ten dźwięk
Czy ktoś wie co to może być ???

MISTER

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Avensis MK I - brzęczenie spod obudowy paska rozrządu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2008, 10:35:14 »
Pozostaje gdybanie:
- od prozaicznych : obluzowanie czegoś (niekoniecznie przy rozrządzie; dźwięki potrafią nas zmylić co do ich źródła)
- do poważnych : zużyta rolka lub napinacz.

Słuchaj; dotykaj (ostrożnie) różnych elementów - może coś zauważysz.
Jak zdiagnozujesz to napisz (innym się też mogą przydać Twoje spostrzeżenia).

Pozdrawiam.

mahon10

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2008, 21:57:19 »
Witam
Miałem ten sam problem przy silniku D4D 2002r. 140 tys. wymieniłem kompletny rozrząd wraz z pompą i kłopot minął nic nie brzęczy. Myślę, że to któraś z rolek dociskowa albo prowadząca. Z tym brzęczeniem jeździłem od kupna 112tys. ale ostatnio brzęczenie się nasiliło więc wymieniłem całość bo się wystraszyłem, że pasek padnie. Mój kolega ma przejechane w rafce D4D 40 tys i ma podobny objaw (w serwisie wzruszyli ramionami).

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2008, 07:54:33 »
mahon10
Czy to "brzęczenie" nie przenosiło się na elementy wnętrza (kratki wentylacyjne, deska rozdzielcza)?. U mnie strasznie "daje" w środku kratki went. od strony kierowcy i to tylko na zimnym silniku. Rozebrałem tą kratkę, ale pacjenta nie zdiagnozowano.
Boję się, że poprostu kratka jest OK, tylko rezonuje z jakimś innym elementem. Sytuacja o tyle dziwna, że im silnik cieplejszy tym dźwięk słabszy (praktycznie zanika na ciepłym silniku). W tę środę profilaktycznie wymieniam pasek rozrządu, bo na w książki serwisowe patrzę z przymrużeniem oka. :wink:
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

mister

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2008, 14:29:05 »
mahon10
Czy to "brzęczenie" nie przenosiło się na elementy wnętrza (kratki wentylacyjne, deska rozdzielcza)?. U mnie strasznie "daje" w środku kratki went. od strony kierowcy i to tylko na zimnym silniku. Rozebrałem tą kratkę, ale pacjenta nie zdiagnozowano.
Boję się, że poprostu kratka jest OK, tylko rezonuje z jakimś innym elementem. Sytuacja o tyle dziwna, że im silnik cieplejszy tym dźwięk słabszy (praktycznie zanika na ciepłym silniku). W tę środę profilaktycznie wymieniam pasek rozrządu, bo na w książki serwisowe patrzę z przymrużeniem oka. :wink:

Nie to ewidentnie spod oslony rozrządu - słychać jakby blacha drgała o blachę, w miarę dodawania gazu słychać to bardziej, po upływie paru minut dźwiek ustaje - rozrząd był robiony jakiś rok temu, przejechane od wymiany ok 20kkm - muszę zdjąć osłonę i oblookać wtedy coś napiszę.

Qba

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2008, 14:47:44 »
Wymieniałeś cały rozrząd, czy tylko pasek i czy nowy pasek jest oryginalny?

Miałem to samo, właśnie w silniku 3S-FE w Avensis MK I. Pasek wymienili mi w ASO (tylko pasek, nie było wskazania do wymiany rolek) na przeglądzie przy 75 tys. km. Był nadmiernie wyciągnięty i obijał się o osłonę.

mister

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2008, 18:15:59 »
Wymieniałeś cały rozrząd, czy tylko pasek i czy nowy pasek jest oryginalny?

Miałem to samo, właśnie w silniku 3S-FE w Avensis MK I. Pasek wymienili mi w ASO (tylko pasek, nie było wskazania do wymiany rolek) na przeglądzie przy 75 tys. km. Był nadmiernie wyciągnięty i obijał się o osłonę.

Wymieniałem caly rozrząd, pasek Gates - mam wrażenie, że jakby się wyciągniął to jest takie coś jak napinacz, który niweluje takie zachowanie paska, pozatem napisałem, że dźwięki te pochodzą tylko z zimnego silnika.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2008, 20:40:08 »
Wymieniałem caly rozrząd, pasek Gates - mam wrażenie, że jakby się wyciągniął to jest takie coś jak napinacz, który niweluje takie zachowanie paska...
Tylko, że napinacz nie robi tego automatycznie - trzeba przeprowadzić co około 10kkm
,,operację" napinania.

mister

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lutego 2008, 20:53:47 »
Wymieniałem caly rozrząd, pasek Gates - mam wrażenie, że jakby się wyciągniął to jest takie coś jak napinacz, który niweluje takie zachowanie paska...
Tylko, że napinacz nie robi tego automatycznie - trzeba przeprowadzić co około 10kkm
,,operację" napinania.

Oj tu się z Tobą nie zgodzę - napinacz działa samoczynnie (to taka rolka ze sprężynką), nie trzeba co 10kkm regulowac naciągu - gdzie tak wyczytałeś ???

MISTER

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lutego 2008, 21:46:19 »
Czytałem w rozpisce (ASO) o czynnościach dokonywanych na przegladach okresowych (prawie cytat ,,regulacja naciągu paska rozrządu").

Sprężyna jest i owszem, ale napinacz jest dokręcany na stałe.
I co ok 10 - 15kkm trzeba go poluzować; sprężyna ustawi go w nowym (napiętym) położeniu, dokręcić. Gdyby był luźno na sprężynie to by pasek razem z nim falował
(sprężyna wcale nie napina bardzo silnie).

Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lutego 2008, 23:25:53 »
Oj tu się z Tobą nie zgodzę - napinacz działa samoczynnie (to taka rolka ze sprężynką), nie trzeba co 10kkm regulowac naciągu - gdzie tak wyczytałeś ???

A ja się z Tobą nie zgodzę. Kolega piasek101 ma rację. Przynajmniej jeśli chodzi o silnik 3S-FE.
Trzeba naprężyć rozrząd, odpuścić rolkę napinacza i zakręcić ją z powrotem. Sprężyna ją napnie w momencie popuszczenia.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marca 2008, 15:39:49 »
Kolega piasek101 ma rację. Przynajmniej jeśli chodzi o silnik 3S-FE.
Jako mechanik ,,samouk" już zaczynałem mieć watpliwości czy to ja nie wymyśliłem tego dokręcenia napinacza na amen.
Ale tak był jak zdjąłem osłonę (przed pierwszą moją wymianą rozrządu); więc nowy też tak założyłem, innej możliwości nie widziałem (pisałem już gdzieś - robiłem to bez żadnej instrukcji, bo jej nie mam).
I po tym zabiegu (dziwiło mnie jak ta sprężyna ma działać) udałem się do ASO i poczytałem co wchodzi w zakres przeglądów okresowych.
Dostałem to co podejrzewałem - na to wskazywał też otwór w osłonie rozrządu (z zaślepką).
Sam osobiście spotkałem właściciela toyki (3s-fe), który zrobił wielkie oczy jak powiedziałem mu o konieczności okresowego napinania paska rozrządu.

Ps. Mogę (nie tylko ja) podać szczegółową instrukcję jak to robić.

Pozdrawiam.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2008, 07:45:20 »
Dolaczam moje dziwne dzwieki ktore pojawiaja sie na zimnym silniku. Mechanicy nie wiedza co zrobic... wymienili mi jak narazie lozysko w rolce naciagacza paska, ale nie pomoglo... Rozrzad mam zmieniony 30 tys. km temu.

Ps. Mogę (nie tylko ja) podać szczegółową instrukcję jak to robić.

No to dawaj....

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2008, 10:19:06 »
Skoro u Ciebie wymieniali rolkę, to i pasek naciągnęli, więc poniższe raczej nie pomoże.

W osłonie paska rozrzadu (silnik 3s-fe) jest zaślepka otworu o srednicy ok 25
(dokładnie naprzeciwko śruby mocujacej napinacz - prawie na środku górnej części osłony).
Aby napiąć pasek należy :
- zdjąć zaślepkę (ja robię to śrubokrętem)
- kluczem 14 (mam taki specjalny; może wejdzie odgięty oczkowy)
poluzować znacznie śrubę mocującą napinacz, tę bezposrednio pod zaślepką(staram się palcem ruszyś odrobinę napinacz)
- dokręcić śrubę napinacza
- założyć zaślepkę.
Cała ,,operacja" wykonana.

Pozdrawiam.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2008, 10:31:45 »
Skoro u Ciebie wymieniali rolkę, to i pasek naciągnęli, więc poniższe raczej nie pomoże.

Nie sprecyzowalem o ktore lzozysko chodzi, oczywiscie pisalem o lozysku w rolce napinacza paska klinowego

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl