Autor Wątek: Avensis MK I - brzęczenie spod obudowy paska rozrządu  (Przeczytany 23368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Avensis MK I - brzęczenie spod obudowy paska rozrządu
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Marca 2008, 02:46:20 »
U mnie (T22,2001r, 2,0l;100tys.km) objawy podobne -delikatne dźwięk jakby blacha tarła o asfalt, ale okresowo. Niestety to nie wszystko, wyczuwalne wibracje na pedałach- po 100km jeździe czuć na stopie, no i niestety zapalił się check-po podłączeniu do kompa wyszła sonda lambda - w ASO zaśpiewali 970 zł(!!!!!ma ktoś doświadczenie z zamiennikami? ). Pasek klinowy 2X słyszałem w wilgotny dzień przy rozruchu.

Na ironię to wszystko pojawiło się 3tys.km po przeglądzie- zagryzę machanika.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2008, 15:54:35 »
Może to zbytnia podejrzliwość (dotyczy to wszystkich wątków od początku) - ale jeśli jakiś partacz nie założył takiej okrągłej blaszki na wał (która prowadzi pasek z dala od osłony) to może on czasami ocierać o nią (osłonę).
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2008, 16:03:49 wysłana przez piasek101 »

mister

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2008, 13:28:55 »
Oj tu się z Tobą nie zgodzę - napinacz działa samoczynnie (to taka rolka ze sprężynką), nie trzeba co 10kkm regulowac naciągu - gdzie tak wyczytałeś ???

A ja się z Tobą nie zgodzę. Kolega piasek101 ma rację. Przynajmniej jeśli chodzi o silnik 3S-FE.
Trzeba naprężyć rozrząd, odpuścić rolkę napinacza i zakręcić ją z powrotem. Sprężyna ją napnie w momencie popuszczenia.
Pozdro.

Ja po prostu opieram się na dokumentacji ( a właściwie książce Haynesa) - tam nie jest napisane, że pasek trzeba naciągać co 10kkm, miałem wiele aut z takim układem rozrządu i nigdy nikt mi nie mówił, że trzeba co jakiś czas napinać pasek.
No ale moze kolega Piasek ma rację - spróbuję wykonac taką czynność i napiszę coś potem.

MISTER

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Marca 2008, 21:16:38 »
Piasek, mam silnik 1AZ-FSE 2,0 ,  nie wiesz czy czynność z napinaczem dla paska wielorowkowego trzeba przeprowadzać tak samo?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Marca 2008, 21:59:09 »
Wielorowkowe to raczej są na zewnątrz do : alternatora; klimy; wspomagania.
Ich napinanie jest zazwyczaj za pomocą odpowiednio umieszczonych śrub
(jak jest u Ciebie to na 100% nie wiem; chyba , że zobaczę).

mister

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Marca 2008, 18:06:47 »
Skoro u Ciebie wymieniali rolkę, to i pasek naciągnęli, więc poniższe raczej nie pomoże.

W osłonie paska rozrzadu (silnik 3s-fe) jest zaślepka otworu o srednicy ok 25
(dokładnie naprzeciwko śruby mocujacej napinacz - prawie na środku górnej części osłony).
Aby napiąć pasek należy :
- zdjąć zaślepkę (ja robię to śrubokrętem)
- kluczem 14 (mam taki specjalny; może wejdzie odgięty oczkowy)
poluzować znacznie śrubę mocującą napinacz, tę bezposrednio pod zaślepką(staram się palcem ruszyś odrobinę napinacz)
- dokręcić śrubę napinacza
- założyć zaślepkę.
Cała ,,operacja" wykonana.

Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem z ASO - dokładnie robi się tak jak napisałeś z tym, że po poluzowaniu śruby napinacza należy zrobić 2-3 obroty wałem (ręcznie, po wyjęciu świec), ustawić wał tak aby znacznik był trochę przed punktem 0 stopni (TDC) i dokręcić napinacz.
Mechanik stwierdził, że to pokręcenie po poluzowaniu napinacza jest bardzo ważne - zresztą w Haynesie (jak później wyczytałem) opisują te czynności przy wymianie paska.

P.S.

Rozgrzebałem to u siebie i okazało się, że napinacz jest już prawie na samym końcu (pasek się chyba wyciągnął) - nie wiem co robić, pasek ma przejechane jakieś 40kkm

MISTER

Pozdrawiam.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Marca 2008, 20:45:12 »
Rozgrzebałem to u siebie i okazało się, że napinacz jest już prawie na samym końcu (pasek się chyba wyciągnął) - nie wiem co robić, pasek ma przejechane jakieś 40kkm
Podaj jaki to pasek - aby inni go nie kupowali (chociaż może to jednostkowy przypadek).

Co robić - wymienić pasek (koszty niewielkie - przy samodzielnej robocie).

Po wymianie paska zalecają regulację jego napięcia po ok 500km.

mister

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Marca 2008, 22:48:36 »
Cytuj (zaznaczone)

Podaj jaki to pasek - aby inni go nie kupowali (chociaż może to jednostkowy przypadek).

Co robić - wymienić pasek (koszty niewielkie - przy samodzielnej robocie).

Po wymianie paska zalecają regulację jego napięcia po ok 500km.

Pasek ma napis Toyota (nie wiem czy to oryginał) - na napinaczu brakuje jakieś 3 mm do jego krańcowej pozycji (później przestanie on pełnić swoją rolę)

Co do kosztów to rzeczywiście niewielkie, ale z powodu braku czasu chyba oddam to w ręce mechanika bo mam do wymiany jeszcze uszczelnienia (troszkę mokro)

MISTER

mister

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Maja 2008, 15:30:25 »
Witam ponownie !!!

Właśnie jestem po wymianie kompletnego rozrządu - pasek oryginał Toyoty był już dość wyciągniety tak, że napinacz był juz na skraju - wymieniłem wszystko czyli pasek, rolkę, napinacz oraz pompę wody.
Hałas ustąpił, ale nie całkowicie - nadal to słyszę i już nie wiem gdzie leży przyczyna - Piasek - o jakiej okrągłej blaszce pisałeś wcześniej ???
Jedyną jaką znalazłem to taka okrągła pomiędzy kołem pasowym wału korbowego, a kołem zębatym tego wału (taka duża podkładka z wycięciem.

MISTER

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Maja 2008, 18:52:18 »
Piasek - o jakiej okrągłej blaszce pisałeś wcześniej ???
Jedyną jaką znalazłem to taka okrągła pomiędzy kołem pasowym wału korbowego, a kołem zębatym tego wału (taka duża podkładka z wycięciem.
Dokładnie o tej.

mister

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Maja 2008, 17:17:14 »
Witam ponownie !!!

Dzięki Piasek za informację - ja tą blaszkę mam więc to nie był powód - piszę był, bo już wiem co się dzieje.

Czytałem na zagranicznych forach i wiem, że jest to problem często spotykany.
Były głosy, że może to być coś w układzie wydechowym, kilka osób pisało, że podobne objawy daje łącznik wydechu tzw. UFO umieszczone na wysokości przedniego zderzaka, jeden gość pisał, że dźwięk może być mylący i może go być słychać właśnie od strony osłony rozrządu (!)
Sprawdziłem ów łącznik, ale u mnie jest OK, z kumplem nasłuchiwaliśmy mojego i jego silnika (też 3S-FE) i jednoznacznie hałas dobywa się spod osłony rozrządu.
Zdjąłem górną osłonę i jeszcze raz przeprowadziłem regulację naciągu (odkręcenie napinacza, dwa pełne i 7/8 obrotu wałem korbowym, dokręcenie napinacza) - hałas zniknął - problem rozwiązany.

MISTER

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Maja 2008, 18:21:37 »
Dodam jeszcze jeden możliwy powód brzęczenia (w pobliżu obudowy rozrządu);
u Ciebie go nie ma (to dobrze). Ale innym może się przydać taka informacja.

Kasator luzów na wałku zaworów wydechowych, jeśli nie został napięty może pobrzękiwać.

mister

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Maja 2008, 18:12:38 »
Kasator luzów na wałku zaworów wydechowych, jeśli nie został napięty może pobrzękiwać.

Kasator luzów w silniku 3S-FE ?
Próbowałem coś znaleźć w necie i moim Haynesie, ale ani słowa o tym nie ma - gdzie jest to ustrojstwo i jak się to napina ?

MISTER

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Maja 2008, 18:51:03 »
Na tym forum dużo można znaleźć :
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=18423.0

mister

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Maja 2008, 19:43:43 »
Na tym forum dużo można znaleźć :