Autor Wątek: Sonda Lambda  (Przeczytany 173240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcin81

• Gość
Odp: Sonda Lambda
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Października 2005, 17:15:45 »
Dobra ale jak go skasowac odlaczyc akumulator??

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Października 2005, 17:18:22 »
Masz problem z podgrzewaniem sondy
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Października 2005, 17:18:53 »
Sonda w twoim aucie ma podgrzewanie i na bank kabelek od tego podgrzewania masz urwany i dlatego szarpie jak jest zimny, nie ma to wpływu na prace sondy po rozgrzaniu silnika . Sprawdź kabelki od sondy zlutuj i po kłopocie nara   :-DD
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 23:51:15 wysłana przez Miche »
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Października 2005, 09:12:47 »
Cytat: marcin81
Dobra ale jak go skasowac odlaczyc akumulator??
na 10 sekund wyciągnij bezpiecznik EFI w skrzynce bezpiecznikow pod maską
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 23:51:53 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Stycznia 2006, 18:10:08 »
Witam
jak pamietacie miałem problem z gazikiem, cari paliła mi po 17 literków, teraz już zupełnie mi instalka siadła ( po sesji sie za nią wezmę) ale zauważyłem że autko na benzynie też swoje bierze bo cos miedzy 14-15 litrów :(:(

czy moze to być uwalona lambda czy cos innego ?? co sądzicie

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Stycznia 2006, 21:07:26 »
Kody... kody...
Kolega GTI ma w tym pewną wprawę  ;D :D ;D ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Stycznia 2006, 21:18:49 »
kody kodami ale wyglada na zupełną padakę sondy niestety

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Stycznia 2006, 10:07:59 »
Przyczyn może być wiele chodz sonda jest bardzo prawdopodobna. Tak czy inaczej sprawdz kody.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Stycznia 2006, 14:06:51 »
a czy ktos sie orientuje jaka jest cena sondy do 2.0 126 KM z 1996 roku ??

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Stycznia 2006, 03:15:16 »
Popytaj u siebie w sklepach o sondę NGK: OZA384-E39
( http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=lambdaneu&lmf=Toyota&h=Toyota&m=Carina+E )
O, mam coś... nie chcę Cię martwić, ale rzuć okiem tutaj:
http://www.micksgarage.com/Carspec.aspx?sitemap=1&Make=Toyota&Model=Carina%20E&TypeID=13
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2006, 03:27:41 wysłana przez Perzan »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

polo25

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Lutego 2006, 00:18:23 »
Witam szanownych kolegów. Ostatnio sprawdziłem sobie kody usterek, zawsze było "czysto" a teraz wyskoczyły mi dwa błędy, kod 21 czyli sygnał sondy lambda i kod 25 nieprawidłowy skład mieszanki paliwowo-powietrznej. Po skasowaniu kodów na początku po ponownym sprawdzeniu błędów nic nie było jednak po przejechaniu paręnastu km znowu pokazuje błędy 21 i 25. Trochę mnie to zdziwiło i zaniepokoiło bo jak do tej pory silnik chodził bez zadnego problemu, zadnego rzucania i falujących obrotów, czy większego spalania nie ma, nawet kontrolka silnika nie zapaliła się ani na chwilę. Silnik to 1,6 bez LB zagazowany II generacja.
Czy jak się okaże ze to jest uszkodzona sonda lambda to czy jakiś czas mozna jeżdzić na niej na gazie, bo w tej chwili mam mały brak gotówki na takie wydatki.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lutego 2006, 08:10:04 »
Skoro wyświetla ci błąd 21 i 25 (zbyt uboga mieszanka) koniecznie sprawdź czy sonda chodzi czy stoi na ubogiej.
Zauważyłeś większe zużycie LPG lub beny??

Regulacja składu mieszanki w instalacji II generacji opiera się o sondę lambda. Gdy żle działa, np pokazuje mieszankę ubogą lub bogatą, będzie powodować max zamknięcie lub otwarcie silnika krokowego- co napewno niekorzystnie wpłynie na spalanie. Jeśli chcesz jeździć z taką sondą (z takich czy innych względów) trzeba by przeregulować instalkę tak żeby zrobić z niej I generację. Czyli PWA dopasować do potrzeb, a otwarcia max i min na 0.

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lutego 2006, 09:03:36 »
No to nie ładnie, bo z tego co wiem są silnki których nie powinno się przerabiac na gaz( tak wyczytałem w dodatku " wysokie obroty") i jednym z tych których nie powinno się przerabiać na gaz są silniki LB

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Lutego 2006, 09:13:18 »
Wiele osób na tym forum śmiga z LB i LPG i to całkiem bezproblemowo. Mało tego gdy padnie "LB" to na LPG i tak dobrze jeździ tyle że wyrzuca błąd sondy.
Są silniki których nie można przerobić na LPG (np D-4) ale w większości silniki toyoty w połączeniu z LPG śmigają z powodzeniem (no może jakimiś tam problemami, gdy ktoś nadmiernie zuboży mieszankę).

polo25

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lutego 2006, 23:30:49 »
Wiele osób na tym forum śmiga z LB i LPG i to całkiem bezproblemowo.

Właśnie, ja juz na gazie jezdzę trzeci rok i jak do tej pory nic się niepokojącego nie działo, dopiero teraz tylko wyskoczyły te błędy ale Carinka dalej jezdzi tak jak do tej pory, ja przynajmniej na gaz nie narzekam.

Bedę chyba musiał jutro pojechać do gazowników niech mi sprawdzą skład mieszanki i przy okazji od razu sprawdzą sondę, może to tylko coś z instalką :? mam taką nadzieję.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl