Autor Wątek: Sonda Lambda  (Przeczytany 173168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AdamOpole

• Gość
Odp: Sonda Lambda
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Marca 2006, 20:44:37 »
Witam forumowiczow i mam pytanie odnosnie oslawionej sondy lambda lub tez czujnika ubogiej mieszanki. Czytajac forum widac wiele problemow, szczegolnie z rozpoznaniem silnika czy jest lean czy nie. Moje pytanie dotyczy rozpoznawania rodzaju sondy w danym silniku po umiejscowieniu cewki zaplonowej. Wedlug EPC sondy lean burn sa w silnikach z cewka zaplonowa umiejscowiona poza aparatem zaplonowym po lewej stronie komory silnika z doprowadzonym kablem. Natomiast zwykle sondy lambda sa w silnikach w ktorych cewka zaplonowa jest pod (w) aparatem zaplonowym. Niech mnie ktos oswieci czy dobrze mysle, bo oczywiscie moge sie mylic, a ta informacja moze byc przydatna.

Pozdro

SÂławomir Borchm

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Marca 2006, 23:38:07 »
Silnik w mojej Carinie e 1.6 LB ma : świece z patynowymi końcówkami rozstaw 1,3 mm starczają na 100 tys . i takie muszą byc stosowane bo do tej ubogiej mieszanki potrzeba dużej iskry . Czujnik LB jest umieszczony w rurze za kolektorem i ma cztery przewody . Wtryskiwacze wchodzą w silnik a w zwyklym w kolektor dolotowy . To są pobieżne różnice do stwierdzenia gołym okiem a cewka zaplonowa jest też na grodzi silnika jak w zwyklym . Ja jak przeglądam allegro to rozpoznaję jeszcze po naklejce z niebieskim napisem umieszczonej obok napiu 4A-FE . Mówi ona o wymianie swiec co 100 tys .Pozdro.

malakch

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Kwietnia 2006, 18:49:06 »
Witam mam Carine E 1.6 4 AFE i zastanawiam sie jaka mam sonde lambda.
Moja mocowana jest w dolnej czesci rury wydechowejjak na zdjeciu http://img133.imageshack.us/my.php?image=sonda5gc.jpg.Czy ktos mi moze podajc jaka to jest?  jakie stosowac zamienniki ? Dzieki z gory.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2006, 19:33:49 wysłana przez malakch »

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Kwietnia 2006, 22:22:44 »
Ludzie czytajcie forum i szukajcie dopiero potem zadawajcie pytania a nie na skróty bo będzie jeden wielki bałagan  >:(
Fotki wyglądają mi na "normalny" silnik czyli nie LB

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Kwietnia 2006, 10:46:52 »
To normalna sonda
zamienniki w JC
Tak apropos szukania na forum - przy tych krzakach po zmianie ciężko cos rozczytać.
Pozdrawiam 
Carina E Sportswagon 1.6

Moss23

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Lipca 2006, 13:28:12 »
Mam problem ponieważ w mojej Carince zapaliła sie podczas jazdy kontrolka sterowania silnikiem. Co może być z moim samochodem w moim przekonaniu nie dzieje sie nic złego silnik chodzi normalnie czyli jak marzenie. Byłem w ASO i podłączali samochód pod kompa. Okazało z odczytanego kodu ze jest to jedna z trzech rzeczy albo uszkodzona sonda lambda albo komputer wtrysku lub też jakiś kabelek gdzieś jest przetarty bądz zaśniedziała wtyczka. Ale wydaje mi sie ze to jest ściema bo auto jeżdzi zupełnie normalnie czyli tak jak przed zapaleniem sie kontrolki. Gdyby była uszkodzona sonda lambda auto paliłoby z 15 litrów na sto a pali jak wcześniej koło 6 litrów. Gdyby był to komputer od wtrysku to auto nie przyśpieszałoby tak jak zawsze lub nierówno chodziłoby a obroty by pływały. Gość z serwisu powiedzil mi zebym przyjechał na 24 bo to pierwszy wolny termin elektryka , który ma dochodzić co jest nie tak. Może ktoś z Was jest bardziej zorientowany w tym wszyskim.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2006, 14:05:26 wysłana przez ayrsen »

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Lipca 2006, 14:44:33 »
Sugerował bym zajrzeć do FAQ i wg opisu sprawdzić kody błędów. Wtedy możemy coś więcej powiedzieć.
Natomiast może to być faktycznie problem jakiegoś zaśniedziałego lub przetartego przewodu, co będzie powodować chwilowe zapalenia się CHECK-a

danielo

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Lipca 2006, 14:53:56 »
zrob wg instrukcji podanej tu:

http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,80,0.html

i daj znac co ci wyszlo. moze cos sie uda poradzic.

poltec

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Lipca 2006, 15:10:14 »
Zobacz mocowanie kolektora wydechowego do bloku, jak masz pękniete to trzeba to najpierw zrobić. a później szukac innych rzeczy.

Moss23

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Lipca 2006, 17:09:41 »
Zobacz mocowanie kolektora wydechowego do bloku, jak masz pękniete to trzeba to najpierw zrobić. a później szukac innych rzeczy.
To znaczy czy chodzi ci o sam kolektor czy tą osłonke na kolektorze bo tą blaszke mam rzeczywiście pęknietą

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Lipca 2006, 08:00:21 »
Witam.
Zrób tak jak mówią chłopaki - zczytaj kody.

Jeżeli wyskoczy Ci kod 21 - to witaj w klubie. Ale do rzeczy: mam od dwóch miesięcy to samo, dostawałem już nerwa i pojechałem do ASO Nowakowski - Wrocław. Zabrali autko, pogrzebali, powąchali i uzyskałem ciekawą informację: Czujnik ubogiej mieszanki (silniki leanburn) i sondy lambda (bez LB) posiadają w sobie podgrzewacze tzw. grzałki (odrębny obwód elektryczny - kabel biały i czarny lub niebieski), który z biegiem czasu, jakości paliwa zostaje uszkodzony (po naszemu - przestaje grzać). Szef serwisu dodał, że jest to najczęstsza usterka - takie to jakieś cholerstwo wrażliwe.
I tu automatycznie zaświeca się CHECK i wyświetla kod21. I najlepsze w tym wszystki jest to, że sonda czy czujnikLB w tym czasie spełnia swoje zadanie, działa prawidłowo (no prawie, bo nie grzeje) .Czyli tak jak pisze Moss23: nie szarpie, nie przerywa, pali tyle ile powinna, itp. Oczywiście nie można tak długo jeźdźić - coś w końcu dodatkowo klęknie. Ale przez rok nie powinno się nic dziać.

I ja tak właśnie mam. Pozdrawiam.Grzegorz

polo25

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Lipca 2006, 21:59:06 »
A czy ktoś może mi coś powiedzieć na temat lutowania przewodów sondy lambda, słyszałem ze podobno nie wolno tego robić, tylko przewody łączyć zaciskami.
Co o tym myślicie, prawda czy bajka. ???

poltec

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Lipca 2006, 18:15:01 »
Witam,

Czy ten rezystor grzejny da się jakoś wymienić??? ??? 
Tak naprawdę to sonda lambda działa właściwie w wysokich temperaturach. Więc ma to wpływ na działanie sondy, ale czy mały rezystorem może osiągnąć np. 800 stopni celcjusza??? ::)
I czy ten rezystorek chodzi non stop czy tylko jak silnik jest zimny???

Pozdrawiam, Łukasz

Moss23

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Lipca 2006, 12:32:56 »
No własnie wróciłem z ASo po podłączeniu pod kompa wyszedł czego sie najbardziej obawiałem kod 21 i awaria czujnika ubogiej mieszanki a konkretnie nie działa grzałka w sondzie. A karinka jak chodziła tak chodzi spalanie w okolicach 5 na trasie a w mieście 7. Więć nie wiem o co chodzi i do czeko jest ta sonda. A i jeszcze jedno silnik teraz równiej chodzi przedtem podczas jazdy na trasie silnik czasem nie chodził na jeden cylinder oczywiście przez chwilke wine zrzucałem wtedy na swiece zapłonowe czasami też gdy na dwójce troche przycisnełem i zapaliła sie pomarańczowa lampkaod ekonomizera to na trójce samochód sie dusił trzeba było tak na sekundke wcisnąć pedał do oporu i potem było już wszystko wpożądku. Teraz już wiem na sto procent ze niedomagania mojej Carinki były spowodowane przez ta piepsz....... sonde lambda. Wiec apeluje do Was wyrzućcie swoje sondy albo przynajmniej przepalcie grzałki.

polo25

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Września 2006, 23:45:20 »
Witam

Mam problem z sondą lambda w mojej carince 1,6 zagazowana BRC BLITZ EM.
Problem polega na tym ze na gazie sygnał z sondy stoi na poziomie 0,08V i nie zmienia bez względu czy chodzi na wolnych obrotach, czy dodaje gazu.

W pierwszej chwili myślałem ze to sonda padła ale gdy silnik pracuje na benzynie to sygnał z sondy ładnie oscyluje miedzy 0,1-0,9v, więc chyba sonda jest dobra.

Sprawdzałem kody błędów i wyrzuca 21 i 26 ale tylko jak silnik pracuje na gazie, bo po skasowaniu błędów i jeżdzie tylko na benzynie zadnych błędów nie ma.

Dodam ze sygnał sondy sprawdzałem w centralce gazu na wtyczce 5 DIN.
Czy to możliwe ze to mogła walnąć centralka od gazu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl