Autor Wątek: Sonda Lambda  (Przeczytany 173117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Sonda Lambda
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Września 2006, 20:25:55 »
Sprawdzaj zawsze na wyjsciu z samej sondy.Mozliwe ze masz zle ustawioną emulacje albo tak ubogo daje tego gazu.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Września 2006, 07:45:44 »
Albo problem tkwi w samej centralce lub tak jak napisał carinus jest ustawiona tak uboga mieszanka na LPG że sonda nawet na chwilę ni ema możliwości drgnąć.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Września 2006, 21:54:51 »
Mam pytanie czy w silniku 2.0l benzyna sonad lambda daje takie same napięcie (od 0,1 do 0,8V) jak w pozostałych silniakch czy ma inny zakres ?

robertog

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Lipca 2007, 11:14:48 »
Chłopaki mam pytanie odnośnie tego pie.......go  wynalazku jakim jest sonda LB, otóż czy zastosowanie jakiegoś "zwykłego" zamiennika spowoduje "tylko" że sam len burn nie będzie działał czy wogóle sprawa wygląda tak jakby po prostu sonda była padnięta?
I jeszcze jedno - musze wymienić uszczelkę pod kolektorem i tak się zastanawiam czy wydmuchana uszczelka może powodować nieprawidłowe działanie sondy LB (kod 21 i spalanie rzędu 9,5 - 10 l/100km)?
W przyszłości planuje założenie LPG IV generacji i nie wiem czy do sekwencji potrzebna jest w 100% sprana sonda czy wystarczy jakis zamiennik?
Od ostatniego tankowania przejechałem 230km na 22 litrach benzyny 98 :oops:

please help me :cry:

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Lipca 2007, 12:18:24 »
Założenie zwykłej sondy bedzie sygnalizowane uszkodzeniem.Sonda szerokopasmowa daje sygnał o rozpietosci 0-5V gdy zwykła 0-1V wiec prawidłowe sterowanie dawką paliwa i zastawkami jest ograniczone lub niemozliwe.Stad wysokie spalanie gdyż wtedy silnik dostaje zazwyczaj wiekszą niż normalnie dawke paliwa wynikająca z pam wtrysku.Ma to zapobiec przegrzewaniu sie silnika podczas jazdy na zbyt ubogiej mieszance.Nieszczelny wydech nie ma wpływu na działanie sondy pod warunkiem ze wiekszosc spalin nie uchodzi przed sondą ktora jest wtedy niedogrzana.Jeżeli masz zamiar zakładac jakąkolwiek instalacje gazową wystarczy załozyc tradycyjną sonde a ECU oszukac podając mu sygnał z emulatora.

robertog

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Lipca 2007, 12:42:17 »
dzięx za szybką odpowiedź :wink:

Założenie zwykłej sondy bedzie sygnalizowane uszkodzeniem.Sonda szerokopasmowa daje sygnał o rozpietosci 0-5V gdy zwykła 0-1V wiec prawidłowe sterowanie dawką paliwa i zastawkami jest ograniczone lub niemozliwe.

czy jeżeli bym znalazł taką szerokopasmową sonde od jakiegoś innego samochodu to jest pewność, że będzie ona dobrze pracowała czy też te sondy różnią się jeszcze charakterystyką pracy :huh:

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Lipca 2007, 09:32:27 »
Witam

Dzis z rana miałem sposobnosc wejscia pod Cari  mojego ojca w celu wymiany łącznika elastycznego i zauwazyłem Ciekawą rzecz... otóż ma dwie sondy lambda  :roll:. Jedna jest na flanszy za kolektorem wydechowym a druga za łącznikiem elastycznym wkręcana  :roll:. Do obu są podłaczone kostki (obie cztero przewodowe , jedna  89465- 3480 za łącznikiem , druga za kolektorem  89465-19575 czyli obie w/g numeru to SL  :roll:) z instalacji silnika. Silnik 4A-FE 115KM. Auto nie miało nic grzebana przez zadnych mechaników w komorze silnika od nowosci. Pomijam fakt ze od 10 lat ma wyciągniętą zarówkę od kontrolki silnka ;). Po przywiezieniu z Austrii cały czas sie swoeciła ;). Pierwszy raz sie spotkalem z takim czymś w Cari  :roll:, zwykle albo sonda była albo czujnik LB w postaci sztuk raz. Dodam ze auto z rocznika 97 i jest rodowitym japończykiem JT  , przez poprzedniego wlaściciela sprowadzona bezpośrednio z japoni i po około 3 miesiacach ktos mu w tyłek sie władował dzieki czemu wylądowała u nas ;). Aha oryginalna nazwa w papierach  to Corona tego auta ;). Ktoś sie spotkał z takim czymś może ?? Bo przyznam sie szczerze ze wiele Cari 1,6 widziałem i zadna nie miała kombinacji z dwoma sondami w wydechu  :roll:

« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2007, 09:34:47 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

robertog

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Lipca 2007, 12:45:06 »
panowie, dwóch gości z allegro mi odpisało, że mają taki sondy NOWE :-o
jedna i druga ok.350zł. jeden koleś jest z Pruszkowa koło wa-wy więc podjadę do niego i zobaczę co i jak - tym bardziej że koleś napisał że ma "taką sondę na ubogą mieszankę" .
zobaczymy co i jak i dam znać

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Lipca 2007, 18:05:38 »
Tej na ubogą nikt nowej w tej cenie nie sprzeda bo ona na zachodzie też nie jest tania . Ta na ubogą ma 8 dziurek no i oczywiscie nr . To z zewnątrz a wewnatrz grzalka i czujnik zbudowany z kanalików porcelanowych powlekanych jakimś rzadkim metalem ( z tąd ta cena ) . Pozdro .

robertog

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Lipca 2007, 19:06:05 »
koleś daje gwarancje na prawidłowe działanie więc co mi szkodzi :huh:

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Lipca 2007, 09:53:34 »
Witam
Jakoś nie wróżę powodzenia , Denso i Toyota wie co robi  :grin: . Ale jakby co to napisz byłaby to prawdziwa sensacja  :grin: . A przynajmniej czy odzyskałeś kasę  :laugh: .
Pozdawiam
Carina E Sportswagon 1.6

robertog

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Lipca 2007, 13:26:05 »
Witam
Jakoś nie wróżę powodzenia , Denso i Toyota wie co robi  :grin: . Ale jakby co to napisz byłaby to prawdziwa sensacja  :grin: . A przynajmniej czy odzyskałeś kasę  :laugh: .
Pozdawiam

he he najpierw podjade do gościa do pruszkowa - to blisko odemnie i pogadam, żeby najpierw założyc (od razu pod sklepem) i zobaczyć czy działa. wogóle zobaczę co to za koleś i jak to można sprawdzić

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Lipca 2007, 15:29:17 »
Tylko wiedz ze gwarancja niby jest ale nie udowodnisz gosciowi ze była niesprawna lub żle działa.Jeśli osobiscie zamontuje i sprawdzi to można brać,inaczej zawsze bedziesz w d..e bity.Wystarczy uderzyc w sonde czyms ciezkim lub walnąc w rure obok sondy i może byc po zabawie.

Witam

Silnik 4A-FE 115KM. Auto nie miało nic grzebana przez zadnych mechaników w komorze silnika od nowosci. Pomijam fakt ze od 10 lat ma wyciągniętą zarówkę od kontrolki silnka ;). Po przywiezieniu z Austrii cały czas sie swoeciła ;). Pierwszy raz sie spotkalem z takim czymś w Cari  :roll:, zwykle albo sonda była albo czujnik LB w postaci sztuk raz. Dodam ze auto z rocznika 97 i jest rodowitym japończykiem JT  , przez poprzedniego wlaściciela sprowadzona bezpośrednio z japoni i po około 3 miesiacach ktos mu w tyłek sie władował dzieki czemu wylądowała u nas ;). Aha oryginalna nazwa w papierach  to Corona tego auta ;). Ktoś sie spotkał z takim czymś może ?? Bo przyznam sie szczerze ze wiele Cari 1,6 widziałem i zadna nie miała kombinacji z dwoma sondami w wydechu  :roll:

Troche dziwne ze auto z Japoni miało kiere po lewej albo sprowadzona z USA.Może juz byla kombinowana w Austrii i dlatego 2 rozne kawałki kolektora i 2 sondy.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Lipca 2007, 16:56:25 »
Cytuj (zaznaczone)

Troche dziwne ze auto z Japoni miało kiere po lewej albo sprowadzona z USA.Może juz byla kombinowana w Austrii i dlatego 2 rozne kawałki kolektora i 2 sondy.

Auto zostało kupione od kierownika tamtejszego ASO (tzn ASO z Wiednia) , wsumie wziety z salonu jako auto używane przez zupełny przypadek bo znajomy namówił mojego ojca akurat na tą Toyote.(miała wtedy 3 miesiące i rozwalony kufer)  Z tego co pamietam to poprzedni własciciel mówił ze oryginalnie auto wyjechało z taśmy z kierownica z lewej strony i składane było pod jego indywidualne zamówienie. Wersja z wytłoczeniem na desce rozdzielczej "Design Edytion". Japońskie wersje Carin czyli Corony (oczywiście produkowane w kraju Kwitnącej Wiśni) bez problemu mozna było kupić z kierownicą z lewej strony ponieważ dużo szło na rynek chociażby Grecki Coron (wyglądają identycznie jak Carina E tylko różnią sie napisem z tyłu... zamiast Carina E jest emblemat Corona... dlatego grecja ma wymieszane te modele i jest tam dużo Carin E i Coron  ) a tam juz z samego faktu ze mają kierownice z lewej strony to były wersje  przystosowane do naszego ruchu fabrycznie. Miałem jedną Corone z Grecji (numer nadwozia JT i rocznik 96) przywiezioną na czesci z silnikiem 2,0 i ciekawym wyposazeniem typu nawigacja , skóra , klimatronick co raczej w Carinach E było niespotykane. Ale pomiając ten fakt to własnie nie pamietam teraz czy te 2,0 miało tez dwie sondy :/.  Od obu sond wychodzą po cztery przewody i są łączone z kostką dalszej wiazki idącej gdzieś do instalacji silnika a wiec wyglada to na niby oryginalne :/. Musze kiedyś pojechać na diagnostyke silnika , może coś wtedy wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2007, 16:59:31 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Lipca 2007, 22:15:37 »
Sprawdz symbole na ECU silnika czy sa podobne do tych naszych.Może faktycznie miały juz diagnostyke spalin na 2 sondach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl