Autor Wątek: Sonda Lambda  (Przeczytany 173045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hawk

• Gość
Odp: Sonda Lambda
« Odpowiedź #150 dnia: 10 Czerwca 2009, 21:34:50 »
Witam po długiej przerwie ale na allegro pojawiło się coś takiego http://moto.allegro.pl/item658097806_sonda_lambda_toyota_carina_4a_fe_7a_fe_lean_burn.html#gallery i jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę spróbować. Nie ma zdjecia i nie wiem jak to wygląda, a jeszcze nie dzwoniłem.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #151 dnia: 11 Czerwca 2009, 14:49:10 »
Jaki najtańszy zamiennik (byle na 5V) będzie do mojej pasował? Bo ja mam włożoną na sztukę od 0 do 1V byle LPG hulało.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

kilo

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 11 Czerwca 2009, 19:12:10 »
A nie lepiej poszukać używki. Ja do swoje go 4afe (lean burn) dobrałem sondę z avensis z silnikiem 7afe także lean burn. Wszystko chodzi dobrze. W końcu nie wyświetla się kontrolka check engine. Sondę znalazłem na allegro za 150zł, widziałem je także po 100zł.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #153 dnia: 11 Czerwca 2009, 21:34:08 »
Kurcze, nie pomyślałem ale podjadę najwyżej jeszcze raz - w Łasku jest Auto Japan, szrot tylko z japońskimi autami. Sporo tam tego jest, to na pewno coś dobiorę. Tylko z miernikiem muszę jechać. Jakbyście chcieli, to wysyłki na cały kraj robią.

kilo

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 12 Czerwca 2009, 09:14:24 »
Z tym miernikiem to nie zawsze da sie ocenić stan sondy, chyba że samej grzałki. Ja miałem taki przypadek, że w starej sondzie miałem grzałkę dobrą (około 2,8 oma). Jak odpalałem to kontrolka gasła, jednak do czasu aż silnik się nagrzał i zaczalem hamowac silnikiem (zawsze w tym samym miejscu na tracie  :-)). Wóczas paliła się przez cały czas do momentu az silnik wystygł. Nie mam pojęcia co było nie tak z tą sondą. Kupiłem z 7afe (numer 89463-20070) i juz zwszystko chodzi ładnie. Rezystancja tej sondy to ok 2,5 omów. Silnik ogolnie zaczal lepiej chodzi, nie ma juz tego zamulania. Najlepiesz pogadać ze sprzedającym, że sobie ja zamontujesz, pojezdzisz i jesli cos bedzie nie tak to ja zwrocisz. Jak zgasnie zaraz przy odpaleniu silnika to jednak masz duze szanse ze bedzie juz wszystko ok.

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:41:23 »
Witam.
Mam taki problem: Mierzyłem sonde LB i chodzi w zakresie od 0-0,8V. Bardzo mnie to dziwi, bo wiem że powinna być 0-5V. Czy jest możliwe aby w 7A-fe była zamontowała sonda 0-1V i nie wywalała błędu?
Pomiar dokonałem pomiędzy przewodem czerwono niebieskim od kostki wiązki kablowej, a minusem akumulatora wynik 0,2 - 0,8V. Natomiast pomiar tego samego przewodu z plusem akumulatora oscyluje w granicach  13,2-14 V.
Dodam, że z tego kabla sody (czerwono niebieskiego od kostki wiązki kablowej) mam pobrany impuls do instalacji gazowe 4-gen. Czy dobrze pomierzyłem? Czy to miejsce jest odpowiednie do nawiązania się z pomiarem do kompa gazowego? Czy może to zakłócać sterowanie mieszanką, ponieważ samochód nie pracuje mi płynnie przy jeździe ze stałą prędkością, bądź też przy delikatnym przyspieszaniu  (zarówno waha i LPG). Dodatkowo zrobiłem pomiar pomiędzy czarnymi przewodami na sondzie lb i wynosi on 2 ohmy.  

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #156 dnia: 27 Czerwca 2009, 23:13:49 »
Masz włożoną sondę na sztukę od innego auta.

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 28 Czerwca 2009, 09:07:55 »
W takim razie dlaczego nie wywala żadnego błędu? Czy ktoś może mierzył sondę LB. Które kable trzeba zmierzyć?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #158 dnia: 29 Czerwca 2009, 16:21:32 »
W takim razie dlaczego nie wywala żadnego błędu? Czy ktoś może mierzył sondę LB. Które kable trzeba zmierzyć?

Możliwe że emulator pracuje w zakresie 0-5V i maskuje brak oryginalnej sondy a zwykła wystarcza do poprawnej pracy na gazie.Niestety tylko na gazie bo na benie powinno wszystko się "wydać" gdyż emulacja nie powinna wtedy pracowac ale możesz mieć tak załączone na stałe i błędów nie będzie.Na benie jednak nie pojedzie prawidłowo.

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 29 Czerwca 2009, 19:37:38 »
Z tego co wiem to niemam emulatora. Właściwie to na benie i gazie jeździ podobnie, poza rakiem płynności w jeździe. Ale wcześniej nie miałem instalacji gazowej, sonda LB jest cały czas ta sama a błędów lambda nigdy nie było i nie ma.Co to znaczy, że na benie nie pojedzie prawidłowo?

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #160 dnia: 29 Czerwca 2009, 20:44:48 »
Nie ma informacji o aktualnym prawdziwym składzie spalin i dobiera sobie skład mieszanki z pamięci można powiedzieć "na oko".

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 30 Czerwca 2009, 17:14:23 »
Cały czas żyję w pezkonaniu, że mam sondę LB, bo tak wygląda. Ale jak ją zdemontuję to zrobię zdjęcie.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #162 dnia: 30 Czerwca 2009, 21:23:48 »
Witam . Sonda Lb ma osiem dziurek no i inne numery których czasami nie da się odczytać . Pozdro .

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #163 dnia: 30 Czerwca 2009, 21:30:05 »
Postaraj się zmierzyć napięcie na wyprowadzeniu sondy albo na gnieździe diagnostycznym w złączu Ox.

Offline MakuMaku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 01 Lipca 2009, 07:59:45 »
Ok. Dzięki właśnie nie wiedziałem, czy w dobrym miejscu mierzyłem. Teraz to sprawdze jeśzcze raz. Rozumiem, że mam zmierzyć różnicę potencjału pomiedzy zlączem Ox a minusem akumulatora?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl