Autor Wątek: Sonda Lambda  (Przeczytany 173190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sonda Lambda
« Odpowiedź #240 dnia: 02 Listopada 2012, 13:23:40 »
Jeżeli silnik nie zdoła przepchać spalin przez wydech to zgaśnie. No chyba, że masz nieszczelny wydech i to może ci fałszować wskazanie lambdy.

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 02 Listopada 2012, 18:41:01 »
Dzisiaj poszedłem pogrzebać się przy samochodzie.
Zastanowiło mnie to, że na benzynie zawsze dokładnie w tym samym momencie pojawia się oscylacja wskazań sondy- ok2200 obr/min i wyżej. Poniżej wskazania zawsze w granicach 0,8V i sie nie zmieniają.
Wpadłem na taki pomysł, żeby obrócić czujnik położenia przepustnicy tak, żeby komp widział, że jest trochę otwarta, a przepustnica faktycznie była zamknięta i żeby silnik pracował na wolnych obr.
I ku mojemu zdziwieniu zaczęła się oscylacja wskazań również na wolnych obrotach.
A obroty zaczęły lekko falować.
Czy ktoś bardziej obeznany ode mnie  może mi powiedzieć, o co tu chodzi?
Czy sterownik gazu ( Autronic Al 604) poniżej tych 2200 obr nie "spina" rozciętego przewodu sondy?
Czy to wina czujnika ?
Dodam, że jakiś czas temu zmieniłem czujnik, bo w starym była dziura.
Czy mogłem coś skopać?
Dziękuję za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 02 Listopada 2012, 19:29:25 »
No to wszystko jasne.Czujnik TPS jest cholernie ciężko ustawić tak jak być powinien.
Jeśli jest przestawiony to różne rzeczy się dzieją.

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #243 dnia: 10 Kwietnia 2013, 11:04:02 »
Witam specjalistów.
Planuję kupić drugą Carinę z silnikiem 1.8 7A-FE - rocznik 97, przebieg 250 000 km.
W związku z tym zapewne ten czujnik od LB będzie niesprawny (tak zakładam).
Przyjmując, że kupię oryginalny w ASO, to jak długo pojeżdżę bez problemów z tym czujnikiem ??????????
Ma ktoś podobne doświadczenia, autem tym będzie jeździła kobieta, więc chciałbym aby
Carinka była niezawodna .
Chciałbym tym autem zrobić jeszcze ze 100 000 km w ciągu 10-12 lat - tylko benzyna.
Do tej pory mam dwie Toyoty ale w Dieslu i w związku z tym nie mam żadnych problemów z
silnikiem, a tu nie wiem co tak naprawdę mnie czeka.
Z tego co tu wyczytałem to jest to chyba jedyna główna wada tego silnika (finansowy wydatek).
Proszę o info użytkowników LB
Pozdrawiam wiosennie

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 10 Kwietnia 2013, 15:42:22 »
W tym wieku to czujnik LB i przewody świec mogą niedomagać.
Przewody hamulcowe mogą przegnić.
Po za tym, jeżeli silnik oleju za bardzo nie łyka to powinien latać i latać.

Czujnik LB można z "anglika" wyciągnąć za 100-150zł i taka używka też potrafi kilka lat polatać.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2013, 15:44:05 wysłana przez look »

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #245 dnia: 10 Kwietnia 2013, 15:55:05 »
Dzięki,
Zaraz odbędę jazdę testową tym sprzętem, więc zobaczymy jak Carinka biega.
Benzynowym modelem jeszcze nie jechałem, jestem ciekawy wrażeń z jazdy

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Kwietnia 2013, 21:45:21 »
Czujnik LB 1700 zł w ASO chcesz podnieść wartość Cariny . Za to kupisz dwa silniki . Moja Carina ma 19 lat (1994 rok ) kupiłem w 2001 roku z uszkodzoną sondą ( żarówka od engine wykręcona ) po roku sobie wykreciłem zegary i stwierdziłem brak żarówki i oczywiście padło na sondę kod 21 . Od tego czasu wymieniłem dwie sondy używki i ta druga twu twu śmiga dalej ( pierwsza była od 1,6 druga od 1,8 ) . Generalnie jest tak że pada grzałka i wywala błąd a żywotność jest zależna od ilości odpaleń ( jak z żarówką ) . Jak już brać to z młodego auta i tyle .
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2013, 22:01:31 wysłana przez Slawektoyo »

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Kwietnia 2013, 22:59:34 »
Dzięki za dodatkowe informacje.
niestety oglądany przeze mnie model to ruina.
Silnik śmiga nawet nieźle, do 140 w miarę cicho i spokojnie, więcej nie było gdzie i jak sprawdzić.
Ale ruda jest wszędzie, drzwi, progi, rura wlewu paliwa, zbiornik, itd. dodatkowo różne rzeczy wewnątrz urwane,
generalnie dałem odbój, ale będę szukał dalej, może trafię jakiś zadbany egzemplarz.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 11 Kwietnia 2013, 23:28:23 »
Dzięki za dodatkowe informacje.
niestety oglądany przeze mnie model to ruina.
Silnik śmiga nawet nieźle, do 140 w miarę cicho i spokojnie, więcej nie było gdzie i jak sprawdzić.
Ale ruda jest wszędzie, drzwi, progi, rura wlewu paliwa, zbiornik, itd. dodatkowo różne rzeczy wewnątrz urwane,
generalnie dałem odbój, ale będę szukał dalej, może trafię jakiś zadbany egzemplarz.
Sam szukałem niedawno Cariny i z miesiąca na miesiąc jest niestety co raz gorzej  :thumbdown:

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 13 Kwietnia 2013, 22:33:48 »
Szukaj japonki bo te miały bdb silikony na drzwiach ( ocynk był zewnętrzny ) . Gniją ranty drzwi przez silikon kładziony bezpośrednio na gołą blachę . Mam jedne drzwi z Corony lub Caldiny zero rdzy ( listwa przy szybie zew. srebrna + owiewka szyby metalowa no oczywiście zostawiłem to sobie na pamiątkę bo to tylko na jednych drzwiach było ) .

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 26 Listopada 2014, 13:59:27 »
potrzebuje numer 2 sondy w yarisie 99r Japan

Offline drabollo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 22 Września 2016, 02:27:50 »
Odkopuje ;)
Na ktorych kolorach przewodow w kostce  odczytac miernikiem czy sonda dobrze dziala? Jakie maja byc wartosci napiecia?   Mam silnik 3S-FE 133KM . Pytam bo gazownik u ktorego chcialem zakladac sekwencje twierdzi ze sonda jest padnieta a tymczasem nie pali mi sie kontrolka  check engine i w/g mnie samochod dobrze jezdzi. Spalanie w trasie przy sredniej predkosci ok.120km/h wyszlo mi ostatnio 7,45l/100km. A poza tym mozna gdzies sprawdzic w internecie jaka sonda tam wchodzi? Bo patrzylem w sklepach na Denso  i chyba ze 3 rozne rodzaje sa do tego silnika. Z gory dzieki za pomoc
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2016, 02:31:43 wysłana przez drabollo »

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 22 Września 2016, 14:38:41 »
Szybko i bezpiecznie próbkowanie sondy można zmierzyć na złączu diagnostycznym, pod symbolem X1. a masą
Napięcie oscyluje pomiędzy 0,2V -0,8V .Powinno zmieniać się co najmniej 8 razy w ciągu 10 sek.
Oczywiście muszą być spełnione warunki, aby sonda zaczęła działać.
Pozdrawiam.

Offline drabollo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: 22 Września 2016, 14:54:40 »
Jakie warunki oprócz tego że silnik ma być rozgrzany?

Wysłane z Redmi 2 2GB 813

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 22 Września 2016, 15:18:57 »
Sprawdzanie grzałki sondy lambda

Sprawdzić czy na zacisku zasilania napięcie ma wartość nominalnego napięcia akumulatora.
a) Brak napięcia – sprawdzić podłączenie wstecz do wyłącznika zapłonu.
b) Sprawdzić podłączenie masy do grzałki sondy lambda

Sygnał wyjściowy z sondy lambda
 Warunki
Silnik pracuje (gorący, 2500 obr/min.)
Przepustnica w pełni otwarta 
Paliwo odcięte
Częstotliwość próbkowania      Napięcie
0,2 do 1,0 V
1,0 V (stałe)
0 V (stałe)
1 sekunda (około)

Próbkowanie sygnału z sondy lambda

We wszystkich pojazdach z katalizatorem pracującym w pętli zamkniętej jest kontrolowana obecność tlenu w układzie wydechowym w celu utrzymania współczynnika lambda na poziomie 1,0 +- 0,03. Próbkowanie sygnału z sondy lambda ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego działania układu wtrysku. Sprawdzenie próbkowania jest bardzo ważne.
a.   Podłączyć odpowiedni oscyloskop lub woltomierz do przewodu próbkowania sondy lambda.
b.   Zwiększyć prędkość obrotową silnika do 2500...3000 obr. / min na okres 3 minut w celu nagrzania sondy lambda i uaktywnienia katalizatora.
c.   Pozostawić silnik na szybkim biegu jałowym i sprawdzić próbkowanie sondy lambda.
d.   Napięcie sondy lambda powinno się zmieniać od około 200mV do 800mV 8 do 10 razy na 10 sekund, czyli z częstotliwością 1 Hz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl