Autor Wątek: Hamulce - Previa  (Przeczytany 13513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SEAT

• Gość
Hamulce - Previa
« dnia: 15 Listopada 2004, 13:40:31 »
:aclap  Halo halo jest tutaj kots?

Mam szybkie pytanko :
Jakich firm kupujecie klocki hamulcowe do swoich Previi i ile za nie płacicie.

Bede wlasnie wymienial i nie chche sobie jakiegos dziadostwa kupic , no i oczywiscie przepłacic.

Macie jakies typy wypróbowane i godne polecenia?
Ja raczej spokojnie nie jezdze wiec to musza byc dosc dobre klocki - zeby mi sie lustro nie zrobiło po kilku hamowaniach.

Pozdro RW

Andy111

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2004, 22:55:37 »
Moim zdaniem TYLKO Kashiyama (nie pamiętam czy tak siępisze) zakładałem inne ale to LIPA NA MAXA. Kupić mozna w JC.

eltech

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2004, 02:12:45 »
Seat bardziej bym sięna Twoim miejscu martwił tarczami a nie klockami. Te wentylowane tarcze jakoś szybko siępaczą i potem pedał pod nogą skacze

adamis

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2004, 16:53:05 »
Ja wymieniałem klocki już(dopiero)3 razy.Raz kupiłem Lukasy ,ale skubane,ciągle piszczały.Lukasy piszczały mi też w CC.
Potem 2 razy kupowałem jakieś najtańsze i; ''nie widzężadnej w różnicy,więc po co przepłacać''.A nogęmam też ciężką,o ile taką można mieć przy automacie.
Wymieniłem też tarcze,bo stare pogięło.Kupiłem Brembo,bo myślałem,że to najlepsze tarcze z dostępnych.Niestety,to też jakieś badziewie.Po miesięcznym postoju w zimie,nadawały siętylko do przetoczenia,bo spuchły od rdzy.Nie mniałem tego w żadnym samochodzie!
Klocki ok.90 zł,a tarcze ok.320.

eltech

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2004, 21:30:39 »
No właśnie Adam te tarcze strasznie puchną. Ja u siebie wymieniłem ale szybko spuchły potem przetoczyłem ale po trzech miesiącach znowu sięsfałdowały i teraz wymieniłem na jakieś japońskie. A klocki to w ciągu półtora roku wymieniłem chyba trzy razy. Średnio jerzdżęjakieś 5 - 7 tyś kilometrów a czasami i więcej na miesiąc

Sylwester

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2005, 08:39:53 »
Mam problem z hamulcami. :cry:

Pedał hamulca zaczyna wpadać coraz bardziej w podłoge i nawet podpompowanie juz nie
 pomaga. Zaczołem od najprostszej rzeczy czyli odpowietrzyłem hamulce. I nic :(
 Teraz chce rozebrać pompe i wymienić uszczelki i tu mam problem.

Pompa jest w układzie z pompą ABS i wspomaganiem sprzęgła. Po wymianie uszczelek i
 monatżu na miejsce od czego mam zacząć?

1.Odpowietrzyć przy każdym kole za czynając od najdalszego (5xodpowietrznik)?
 2.Odpowietrzyć układ wspomagania sprzęgła (znalazłem 1 odpowietrznik przy silniku)?
 3.A coz ABS ?
 4.Czy taka kolejność jest prawidłowa?

Previa.1992.-2WD_ABS i tarcze na czterech kołach.

adamis

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwietnia 2005, 11:35:59 »
Mniemam,że płyn masz nowy?Nie ubywa ci go?
Zobacz jeszcze stan gumowych wężyków przy kołach przednich.Ja miałem coś takiego,ale na niewielką skalę.Przy hamowaniu na jednym z wężyków robił siębalon,który przejmował ciścienie.Na początku nie dało sie tego wypatrzyć,dopiero jak mi to strzeliło(dobrze,że przed garażem),wiedziałem o co chodziło.
Wężyki pasują od jakiejś Hondy.

adamis

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwietnia 2005, 11:55:12 »
I jeszcze jedno.W tych starszych rocznikach lubią sięzapiekać tłoczki hamulcowe.Sprawdź(po wyjęciu klocków) czy chodzą oba.
A jak z hamowaniem przy tym miękkim, za przeproszeniem,pedale?

maran

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2005, 22:51:39 »
Poloecam klocki jap. Nishimbo kiedys kupowałem je w J.C ale chyba przestali sprowadzac - szkoda : bardzo dobrze hamowały, nie sypały i nie piszczały, obecnie uzywam tarcz niemieckich ATS wentylowane , na razie nie zauwazyłem aby biły. Na tył kupiłem oryginalne szczeki bo były tanie 180zł w ASO a starczaja mi na ok.70tys.

adamis

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2005, 10:31:18 »
Sylwester,a czy pedał wpada ci ze stałym oporem,czy pod koniec jest już dobrze?Jeśli tak,to mogą być też skorodowane prowadnice klocków.

Sylwester

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwietnia 2005, 13:34:45 »
Płynu nie ubywa, jest nowy. Wężyki musze sprawdzić.
Hamulce działają pod koniec wciskania "pedała" ale z marnym skutkiem.
Przy wciskaniu słychać jakby ("mlaśniecie","psyknięcie")

adamis

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2005, 14:11:56 »
Możesz mieć zapieczone tłoczki.

Sylwester

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwietnia 2005, 19:24:25 »
Dzieki za porady, musze w takim razie przejżeć cały układ. :(

Sylwester

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwietnia 2005, 21:37:28 »
:| Pompa rozebrana. Jutro zobaczymy czy da siędokupic uszczelki. :bpray  Jest ich 5 sztuk w 3 rodzajach. Nazwe je roboczo A,B,C. Ułożone są następująco A-B-C-B-C. Jak zrobie fotki to podeśle.

Sylwester

• Gość
Hamulce - Previa
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwietnia 2005, 20:18:04 »
:cry: Z uszczelkami pompy mały problem. W JC -brak, miejscowe sklepy motoryzacyjne -brak
W InterCars znalazłem po producencie pompy i wymiarach tłoczków (25,4mm) ale niby do innego modelu toyoty. Jutro mam je mieć do porównania także sie okaże. W ASO Toyoty jest cały zestaw naprawczy za 430zl :lol:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl