Autor Wątek: Głośniki w Yarisie (F)  (Przeczytany 51654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kpluta

• Gość
Odp: Głośniki w Yarisie (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Października 2007, 07:19:55 »
Jestem nowy i mam pytanie od czego zaczać zdjecie tapicerki na drzwiach. Chcę założyć tam głośniki, bo mam tylko na podszybiu i to sa dosyc marne głośniki. Czy mogę podpiąc się do kabli, które teraz dochodza do podszybia - przeciagnąć je dalej i z tych kabli podpiąć jeszcze tweddery montując je na podszybiu (albo zostawić tam te farbryczne, które są).

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Października 2007, 09:29:03 »
Witamy serdecznie nowego usera w gronie TKP :laugh:
i jednoczesnie zachecamy do uzupełnienia danych w profilu co pozwoli w przyszłoście efektywniej Ci pomagać :-)

mam pytanie od czego zaczać zdjecie tapicerki na drzwiach

W tym wątku jest co nieco o zdejmowaniu boczków:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=10766.0

Czy mogę podpiąc się do kabli, które teraz dochodza do podszybia - przeciagnąć je dalej i z tych kabli podpiąć jeszcze tweddery montując je na podszybiu (albo zostawić tam te farbryczne, które są).

Oczywiście że tak. Bo nie weim czy wiesz że, wiekszość radiodtwarzaczy w Yarisach ma wyjście tylko na 2 głośniki chociaż zdarzają się również z wyjściem na 4 głośniki. Pozatym w ten sposob nie musisz wartwić się tym jak podpiąc nowe kable do radia.
Najlepszym rozwiazaniem według mnie jest zakup zestawu dwudroznego(wielu userów tego forum takie posiada jak może zdąrzyłes się zorientować) i podpięcie tweekerów bezposrednio przez głośniki w dzwiach.

Przed rozpoczęciem montarzu proponuje jeszcze przejżeć FAQ CAR AUDIO - Yaris:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=6521.0
żeby uniknąć zbędnych niespodzianek :-o podczas montażu
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2007, 09:49:30 wysłana przez kafara1 »

mar7

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Grudnia 2007, 16:01:24 »
Witam wszystkich !!!
chcialem zmienic głośniki w swoim yarku a jestem kompletnym laikiem w temacie car audio jednak wpadł mi w oko zestaw głośników POWER BASS S-6C
proszę o pomoc czy warto zakupic ten zestaw a jezeli nie to może coś innego w granicach 300 zł

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Grudnia 2007, 08:33:30 »
Wszystko zalerzy od tego czym będziesz zasilał te głośniczki :grin:

Z tego co ja się orientuję to tego typu głośniki trzeba podłączać przez wzmaka żeby uzyskać dobry efekt
(ewntualnie przez jakieś dobre radio chcociaż nie bedzie to to samo co wzmak)

Więc jesli chcesz poważnie myśleć o tych głośnikach musisz zaopatrzeć się w jakies porządne radyjko
(ja nagłaśniam co prawda samochód radiem seryjnym ale o klase niższymi głośnikami i mi to  osobiście wystarcza)

Napisz najlepiej jaką kwotą dysponujesz to spróbujemy z kolegami zaproponować Ci jakiś sensowny zestaw

P.S
A jeśli chodzi o te konkretne głośniki to według mnie bardzo korzystną ofertę ma ten sklep:

http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/27/products_id/122

Moża kupić u nich je za 249 PLN i obrazu za 1 PLN dystanse MDF które i tak będą potrzebne Ci do ich montarzu
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2009, 15:28:15 wysłana przez kafara1 »

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Grudnia 2007, 11:58:29 »
ewentualnie w tej cenie sądzę że HERTZ DSK 165 jest nienajgorszy :cool:

http://www.allegro.pl/item280434283_hertz_dsk_165_fa_vat_polska_gwar_hurt_k_ce.html

mar7

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Grudnia 2007, 09:12:20 »
dzięki za poradę
 mam na głośniki 300zł i chyba zdecydóje się na ten zestaw,
jego cena faktycznie jest w miarę przyzwoita.Tak jak pisałeś na pewno przy fabrycznym radju jakie jest zamontowane w yarku efekt będzie kiepski ale w przyszłości mam zamiar wymienic radjo.
pozdrawiam

seegi

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Grudnia 2007, 14:12:31 »
Moje zdanie w tej materii :

- na seryjnym radiu (ktore ma 12-15Watt w rms) zaden zestaw nie zgara dobrze. Zestawy separowane niestety potrzebuja MOCY zeby je napedzic, a seryjne radyjko z yariski nie jest w stanie jej wyprodukowac w wystarczajacej ilosci. Daltego wydawanie 300pln na zestaw, jest wyrzucaniem pieniedzy w bloto bo efekt bedzie żaden lub nie bedzie zadowalajcy.

- lepiej zaczac od zmiany radyjka (moze byc jakies dobre uzywane, osobiscie polecam pioneerki deh-p6300r, deh-p7300r - za 250-300pln mozna kupic uzywke na allegro,  gra o niebo lepiej od najtanszych nowych pioneerkow i jvc'kow.) Lub kupic wlasnie najtanszego JVC'ka lub Pionnerka (za 250pln), a po czasie dolozyc do niego wzmacniaczyk (uzywany 2kanaloway mozna kupic w cenie 50-100pln)

- jezeli masz tylko glosniki w podszybiu , poszukaj nawet orginalnych glosnikow z toytoty w drzwi (moze ktos z forumowiczow bedzie mial na sprzedaż). napewno 4 glosniki nawet seryjne zagraja lepiej na dobrym radiu, niz niewiadomo jak dobry zestaw separowany, na seryjnym radyjku.

- a z tanich zestawow separowanych polecilbym :
http://www.allegro.pl/item277369191_system_glosnikow_mivoc_hq13020.html
(akurat w tej chwili nie ma ich dostepnych na allegro, ale co jakis czas sie pojawiaja, wystarczy dodac do kryteriow wyszukiwania w "ulubionych" ustawieniach konta allegro, i allegro samo cie powiadomi, jezeli tylko sie pojawia. (kosztuja w granicach 70-80pln, a graja porownywalnie do najnizszej serii hertz'a DSK).

Czyli moj przepis, na zadowalajace CA - po najnizszej lini kosztow:
- Pionner DEH2900 jub JVC KDG-333 - 250pln
- Zestaw Mivoc hq13020 - 70pln

-ewentualnie jak starczy kasy to tani wzmacniacz :
       -2 kanaly : 50-100pln (np jakis monacor lub blaupunkt itp, zadne firsty i inne badziewia)
       -4 kanaly : 150-200pln (jw.)

dida

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Sierpnia 2011, 20:40:06 »
Witam. Chcę wrzucić jakieś fajne głośniczki do yarisa I
Co proponujecie w podszybie ?
Co w tylną półkę?
W przednich drzwiach nie mam głośników. Jest możliwe że nie będę tam też miał pociągniętej instalacji pod głośniki?
Yaris 03' polift

anro

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Sierpnia 2011, 20:51:45 »
hej,

ja w swoim Yaris I FL 2004 miałe też wersję tylko z dwoma głośnikami na podszybiu i niestety nie miałem instalacji w drzwiach, więc pewnie u Ciebie też nie będzie,
na szczęscie pociągnięcie kabli do drzwi w Yarisie nie jest problemem.

co do propozycji niestety ja Ci nic nie doradze ;) mam nadzieje ze kolezanki i koledzy z forum coś Tobie podpowedza ;)

pozdrawiam

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Sierpnia 2011, 21:31:05 »
Generalnie, tak jak nieraz było pisane:
w półkę nic,
z przodu zestaw dwu drożny w drzwi średnio-niskotonowy głośnik 160mm w miejsce w podszybiu tweetery
Przeczytaj tematy w których napisałeś (swoja drogą po co aż w 2) a będziesz wiedział co i jak.

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

dida

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Września 2011, 15:05:53 »
Jeszcze mam takie pytanko.
Da radę wrzucić do drzwi w Yarisie ! głośniki HERTZ DSK 165 ? Jakie dystanse zastosować ?
jaka jest głębokość montażowa w drzwiach przednich i jaka w podszybiu ?

Jeśli DSK 165 nie wejdą to czego innego szukać w podobnych pieniądzach (ok 250 zł) Co polecacie w podszybie ?

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Września 2011, 20:32:59 »
Nie wejdzie Ci ten DSK bez większego kombinowania, musiałbyś mieć dystanse wysokie, zaś wtedy będzie Ci o boczek obijać głośnik więc wymagana będzie ingerencja w maskownice (cięcie dorabianie tych z kompletu itp), jeśli dasz płytki dystans nie otworzysz do końca szyby.
U siebie założone mam Hertze ESK Slim i powiem Ci że przy obecnych dystansach mam wszystko na styk, tzn szybę mogę otworzyć do maksa, a głośnik mieści się pod oryginalną maskownicą nie uderzając w nią, chociaż tutaj tez musiałem trochę od środka szlifować boczek ze wzmocnień które leciały wzdłuż maskownicy :)
Piszę że mam na styk bo początkowo mimo że Slimy mają mniej odstający magnes to przy opuszczonej szybie podczas zamykania drzwi słychać było jak obija się ona o głośnik. Problem rozwiązałem obklejając magnes w newralgicznym miejscu gąbką :P

dida

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Września 2011, 21:49:25 »
Szukam czegoś tańszego niż ESK

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl