Autor Wątek: Krytycznie o E12  (Przeczytany 53280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pankuba

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Grudnia 2004, 12:19:32 »
A ja w sedanie nie mam żadnej szpary  8)

Jackal

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Grudnia 2004, 12:21:19 »
Cytat: pankuba

Więc trafił Ci sięjakiś wybrakowany model, bo one wszystkie standardowo mają  :adiabelek  :adiabelek

pankuba

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Grudnia 2004, 12:23:58 »
Cytat: Jackal

Więc trafił Ci sięjakiś wybrakowany model, bo one wszystkie standardowo mają  :adiabelek  :adiabelek

Wszystkie z GB a nie made in Japan via Turkey  :adiabelek  :adiabelek  :adiabelek

Jackal

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Grudnia 2004, 12:47:43 »
Pankuba
Lepiej napisz jak bardzoi nie lubisz tych tureckich świateł przednich ;-)

A może da sięje okleić brewkami wykonanymi własnoręcznie z granatowej folii samoprzylepnej ???

pankuba

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Grudnia 2004, 13:27:30 »

Nie Tureckich :bnono , tylko JAPOÑSKICH  :cfiufiu

a tak nie lubię, ale przynajmniej ja ich nie widzęjak prowadzę :adiabelek

A może da sięje okleić brewkami wykonanymi własnoręcznie z granatowej folii samoprzylepnej ???

Oj i tu sięmożesz niedługo zdziwić  c:notell  8)

Jackal

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Grudnia 2004, 14:47:27 »
Cytuj (zaznaczone)
Oj i tu sięmożesz niedługo zdziwić

Rozumiem, że następnym razem sięzdziwię :adiabelek

bigman

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Grudnia 2004, 20:58:50 »
ja je polubiłem za to, że całkiem przyzwoicie świecą w przeciwieństwie do latarek z HB, które wypadły w testach bardzo miernie
http://autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9092&Strona=2

Offline otis

• Toyot Pełzający
  • **
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Grudnia 2004, 22:32:22 »

Wszystkie z GB a nie made in Japan via Turkey  :adiabelek  :adiabelek  :adiabelek

a ja mam oryginalną tojęmejd in dżapan i szparęmam  :!:  jak to wytłumaczysz  :?:  ps. już do niej przywykłem
"... po jasnej stronie księżyca"

bigman

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Grudnia 2004, 22:52:57 »
Cytat: otis
a ja mam oryginalną tojęmejd in dżapan i szparęmam  :!:  jak to wytłumaczysz  :?:  ps. już do niej przywykłem
masz zwykły japszajs - prawdziwe toyoty produkują już tylko w Turcji ;-)

to oczywiście żart - ale o wyższej jakości tureckich toyot mówi sięnawet w aso ...

pankuba

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Grudnia 2004, 11:56:21 »
Cytuj (zaznaczone)
a ja mam oryginalną tojęmejd in dżapan i szparęmam  jak to wytłumaczysz  ps. już do niej przywykłem

tuningowana  :?:  :bangel

Jackal

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Grudnia 2004, 12:32:17 »
Cytat: bigman
to oczywiście żart - ale o wyższej jakości tureckich toyot mówi sięnawet w aso ...

Chłopaki zapomnieli już o japończykach, w międzyczasie napatrzyli sięna angielską i francuską fuszerkę, to tureckie wyroby zaskoczyły ich pozytywnie. A tajemnica jest prosta, w Turcji przyuczyli do montażu prostych chłopów i oni umieją montować tylko w jeden, dobry sposób. Angole i Francuzi z kolei nauczyli sięfuszerować. Raz sie udało, drugi raz też kontrola przepuściła, to uznali to jako standard i tyle.

Swoją drogą powinniśmy być wdzięczni Angolom i Francuzom za zapewnianie tematów na forum  :adiabelek  :adiabelek  :wink:

Bartek72

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Grudnia 2004, 08:47:58 »
Cytuj (zaznaczone)
1. Najpowazÿniejszy problem z Corolla˛ '02 - to silniki (4ZZ - czyli 1400, 3ZZ-1600 i 2ZZ - dotyczy to tezÿ silników montowanych w Avensis) wyprodukowane w europie do stycznia 2003r. A dok?adnie to zapiekanie sie˛ piers´cieni olejowych w rowkach t?oków przez co silniki te po przebiegu 40-60 tys km zaczynaja˛ zuzÿywac´ znaczna˛ ilos´c´ oleju (nawet 1,5 l na 1000 km!!!)
W produkcji od 01.2003 poprawiono konstrukcje˛ bloku silnika- dodano pewien kana? który powoduje zÿe gazy spalinowe nie maja˛ z olejem tak duzÿego kontaktu przez co nie powstaje duzÿo nagaru.
Uwaga: niektórzy uwazÿaja˛ zÿe to kwestia oleju (Castrol). Olej nie ma znaczenia. Powyzÿsze proplemy ujawni?y sie˛ w silnikach eksploatowanych na olejach: Mobil1 5W50, Toyota 5W30, Castrol SLX, TXT.
Zmieniono równiezÿ proces produkcji piers´cieni t?okowych - jak dobrze pamie˛tam dodano proces azotowania - chroni to ponoc´ piers´cienie przed korozja˛ zbytnio zasiarczonego polskiego paliwa.

Niestety kolege Bigmana dokladnie ten problem wlasnie zaczal dotyczyc...
Zobaczymy jak sie sprawi serwis.

kajjo

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Grudnia 2004, 22:59:17 »
kolega Bigman pisał chyba o gubieniu oleju czyli wyciekach z silnika a nie o zużywaniu oleju przez silnik.
Jutro napiszęszczegółowo o problemie zużywania oleju w silnikach 4ZZ i 3ZZ.

Jackal

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Grudnia 2004, 10:25:25 »
Właśnie jestem w połowie podanego tutaj przebiegu i będęsięprzyglądał zużyciu oleju.

kajjo

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Grudnia 2004, 22:14:28 »
Mam nadziejęże poniższy tekst nie doprowadzi do rozpaczy i niepotrzebnych nerwów wszystkich użytkowników Corolli E12 z pierwszego roku produkcji bo przecież niedługo święta. Na pocieszenie dodam (już to kiedyś pisałem) że w swojej klasie i tak to najlepszy samochód.
 No więc do rzeczy:

Nadmierne zużycie oleju przez silniki 3ZZ oraz 4ZZ w modelu Corolla po przebiegu około 40-60 tys km

Uwaga: szybkość wystąpienia (przebieg samochodu)  problemu i jego intensywność (ilośc zużywanego oleju) zależna jest przede wszystkim od warunków eksploatacji samochodu i użytego oleju w silniku.

Stwierdzono kilka przyczyn mogących doprowadzić do zwiększenia zużycia oleju:
1. zużycie olejowych pierścieni tłokowych (ja nie spotkałem sięz takim przypadkiem)
2. korozja uszczelniających pierścieni tłokowych co doprowadzało do powstawania rys na gładziach cylindrów - problem dotyczył głównie silników produkcji japońskiej
3. zapiekanie olejowych pierścieni tłokowych. Na skutek przyspieszonej utraty własności smarnych przez olej silnikowy powstają substancje smoliste tworzące osad w rowkach pierścieniowych (faktycznie sam to widziałem). Nagar ten powoduje utratęwłasności sprężystych pierścieni tłokowych - problem dotyczy szczególnie silników produkcji europejskiej (angielskiej).

Zmiany wprowadzone na linii produkcyjnej:
ad1. wprowadzono azotowanie pierścieni tłokowych (od 12.2001r. dla prod. japońskiej, od 01.2002 r. dla prod. angielskiej)
ad2. wprowadzono chromowanie uszczelniających pierścieni tłokowych ( od 04.2002 prod japońska, uszczelniające pierścienie tłokowe dla produkcji europejskiej były chromowane od początku prod.) Chromowanie wprowadzono dla uniknięcia efektu korozji pierścieni która powodowana jest głównie przez zwiększoną zawartośc siarki w paliwie.
ad3. wprowadzono dodatkowe kanały powrotne oleju w bloku silnikowym w celu uniknięcia mieszania sięoleju silnikowego z przedmuchiwanymi gazami spalinowymi w przestrzeni pod osłoną łańcucha rozrządu (od 01.2003 dla prod japońskiej, od 02.2003 dla prod. europejskiej)
Zmiana została wprowadzona od numerów:
Corolla 1.6 - 3ZZ  U427854 (końcówka nr VIN E067233)
Corolla 1.4 - 4ZZ  U427856 (VIN   E073914)

Naprawa w serwisie:
Serwis przeprowadza proceduręweryfikacji (demontaż głowicy, sprawdzenie gładzi cylindrów, pomiar średnic cylindrów, demontaż tłoków, sprawdzenie pierścieni tłokowych) i w zależności od stwierdzonych uszkodzeń:
1. wymienia zmodyfikowany (poprawiony) short block (krótki silnik) lub
2. wymienia komplet zmodyfikowanych pierścieni tłokowych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl