Mam nadziejęże poniższy tekst nie doprowadzi do rozpaczy i niepotrzebnych nerwów wszystkich użytkowników Corolli E12 z pierwszego roku produkcji bo przecież niedługo święta. Na pocieszenie dodam (już to kiedyś pisałem) że w swojej klasie i tak to najlepszy samochód.
No więc do rzeczy:
Nadmierne zużycie oleju przez silniki 3ZZ oraz 4ZZ w modelu Corolla po przebiegu około 40-60 tys km
Uwaga: szybkość wystąpienia (przebieg samochodu) problemu i jego intensywność (ilośc zużywanego oleju) zależna jest przede wszystkim od warunków eksploatacji samochodu i użytego oleju w silniku.
Stwierdzono kilka przyczyn mogących doprowadzić do zwiększenia zużycia oleju:
1. zużycie olejowych pierścieni tłokowych (ja nie spotkałem sięz takim przypadkiem)
2. korozja uszczelniających pierścieni tłokowych co doprowadzało do powstawania rys na gładziach cylindrów - problem dotyczył głównie silników produkcji japońskiej
3. zapiekanie olejowych pierścieni tłokowych. Na skutek przyspieszonej utraty własności smarnych przez olej silnikowy powstają substancje smoliste tworzące osad w rowkach pierścieniowych (faktycznie sam to widziałem). Nagar ten powoduje utratęwłasności sprężystych pierścieni tłokowych - problem dotyczy szczególnie silników produkcji europejskiej (angielskiej).
Zmiany wprowadzone na linii produkcyjnej:
ad1. wprowadzono azotowanie pierścieni tłokowych (od 12.2001r. dla prod. japońskiej, od 01.2002 r. dla prod. angielskiej)
ad2. wprowadzono chromowanie uszczelniających pierścieni tłokowych ( od 04.2002 prod japońska, uszczelniające pierścienie tłokowe dla produkcji europejskiej były chromowane od początku prod.) Chromowanie wprowadzono dla uniknięcia efektu korozji pierścieni która powodowana jest głównie przez zwiększoną zawartośc siarki w paliwie.
ad3. wprowadzono dodatkowe kanały powrotne oleju w bloku silnikowym w celu uniknięcia mieszania sięoleju silnikowego z przedmuchiwanymi gazami spalinowymi w przestrzeni pod osłoną łańcucha rozrządu (od 01.2003 dla prod japońskiej, od 02.2003 dla prod. europejskiej)
Zmiana została wprowadzona od numerów:
Corolla 1.6 - 3ZZ U427854 (końcówka nr VIN E067233)
Corolla 1.4 - 4ZZ U427856 (VIN E073914)
Naprawa w serwisie:
Serwis przeprowadza proceduręweryfikacji (demontaż głowicy, sprawdzenie gładzi cylindrów, pomiar średnic cylindrów, demontaż tłoków, sprawdzenie pierścieni tłokowych) i w zależności od stwierdzonych uszkodzeń:
1. wymienia zmodyfikowany (poprawiony) short block (krótki silnik) lub
2. wymienia komplet zmodyfikowanych pierścieni tłokowych.