Autor Wątek: Przewody hamulcowe  (Przeczytany 36125 razy)

Ungox

• Gość
Przewody hamulcowe
« dnia: 29 Marca 2008, 19:44:47 »
Witam
Mam małe pytanie, a mianowicie czy ktoś zna długość przewodów sztywnych  :huh: i jakie są końcówki ( z tego co wiem to stożkowe, ale mają one jakiś symbol ) bo przymierzam się do wymiany i nie bardzo wiem jakie mam zamówić ?

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
Odp: Przewody hamulcowe
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2008, 11:08:10 »
Mam schemat z ASO z nr. ale bez dlugosci . Ale wystarczy zadzwonić do ASO i podadzą ( sam dzwoniłem ale nie mam już tych danych ) . Mogę przesłać schemat e-mailem bo nie umiem wstawić zdjęć . Jak możesz to po otrzymaniu  wklej . Innym się przyda . Pozdro . Schemat do 1,6 ale powinin podejsć też do 2,0 .

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2008, 16:13:10 »
Oto schemat  przesłany przez Slawektoyo

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2008, 00:17:00 »
No fajnie moze ktoś skorzysta . Pozdro .

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2008, 00:29:33 »
to do FAQu powinno być zalinkowane:)

I jest  <taniec>
Kryspin
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2008, 00:42:01 wysłana przez Kryspin »
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2008, 16:37:14 »
Witam
Dzisiaj odebrałem moją Carinke od znajomego mechanika. Teraz mam miedziane przewody wszystko kosztowało mnie 350,- wcześniej jak dzwoniłem po różnych zakładach to krzyczeli sobie 500-700  :-o na szczęście są jeszcze ludzie którzy podchodzą uczciwie do człowieka, a nie tylko jak bu tu najwięcej zedrzeć z klienta.

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwietnia 2008, 11:51:23 »
W zeszłym tygodniu wymieniałem w aucie przewody hamulcowe, cylinderki z tyłu (urwane odpowietrzniki), płyn hamulcowy. Za wszystko u mechanika zapłaciłem również 350,-

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lipca 2008, 11:04:10 »
Wczoraj strzelił mi wężyk nad bakiem.
Jakie są te wężyki (przód-tył) długość i końcówki?
Najgorsze jet to że trzeba bak wykręcać...

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
POMOCY Przewody hamulcowe gdzie wymienię ?
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2008, 18:59:49 »
Koledzy pomocy, moje przewody hamulcowe (te długie idące pod kabiną) zaczęły cieknąć.
Gdzie je można wymienić w Warszawie lub okolicach.
Sprawa pilna, miałem na urlop w ten weekend z rodziną nad morze wyjechać.

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipca 2008, 09:16:55 »
Wyjąłem wczoraj te długie przewody, końcówki standardowe gwint 10x1mm rurka ze stożkiem (klucz 10).
Długość przewodów od trójnika z przodu do korektora siły hamowania z tyłu ok 365cm może nawet 360cm starczy.
Rurki od reduktora do kół tylnych około 95-100cm.
Dzisiaj kupuję i będę się męczył z wyginaniem. Z tego co wiem to lepiej kupić miedziane bo stalowe lubią strzelić przy wyginaniu.

Żeby się dostać do rurek trzeba niestety ruszyć bak, bo idą one nad nim. ale wystarczy odkręcić płaskownik od strony kierowcy (klucz 12), a z drugiej strony tylko popuścić. Zrobi się miejsce żeby włożyć palce lub śrubokręt.
Jako że rurki i końcówki są stalowe, wykręcenie ich z tyłu z reduktora graniczy z cudem, przynajmniej pod samochodem. Dla tego warto odkręcić reduktor z blachą  (3 śruby od karoserii klucz 14), (odkręcenie reduktora od blachy też chyba tylko wiertarką) obciąć rurkę i próbować szans na zewnątrz. imadło wd40 przecinak i takie tam....

Z przodu końcówki nie powinny być za mocno skorodowane, ale są mocno dokręcone więc sugeruję wziąć dobry klucz płaski 10, albo obciąć rurki, i wziąć klucz 6 kątny. W dieselku jest do nich dobry dostęp, wystarczy odkręcić dekiel filtra powietrza z wężami od kolektora.

Jutro czeka mnie składanie i odpowietrzanie.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2008, 17:56:01 »
Witam. Proponuję zaopatrzyc się w klucz do przewodów ( sześciokątny z przecieciem ) bo plaskim to sie nie da . Pozdro .

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2008, 09:18:05 »
Ze starymi przewodami to nie problem, bo i tak są do wyrzucenia więc można ciąć. A przed odkręcaniem warto po uderzać z różnych stron małym młoteczkiem, lepiej się odkręca. Jak są niezardzewiałe końcówki to płaskim odkręci. Z przodu odkręciłem (93 rocznik). Z tyłu... ledwo w imadle wyszło.

Jestem po ułożeniu przewodów, kupiłem 370cm  są troszkę przydługawe, ale je troszkę inaczej ułożyłem niż były.
W sprzedaży są dostępne rurki które mają stożek odwrotnie niż w toyocie, tzn na rurce męski. Ale wystarczy okrągłym punktakiem uderzyć i w otwór rurki i "podrasować" troszkę.

Jeszcze mi zostają do wymiany rurki pomiędzy wężykiem a cylinderkiem z tyłu. Tam trzeba wężyk 30cm. końcówki takie same 10x1mm.

No i odpowietrzanie....

Ceny.
Rurka długa miedziana 370cm - 49zł
Rurka krótka miedziana 100cm - 15zł

Duużo roboty. Ja już siedzę jakieś 7h przy tym
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2008, 09:20:19 wysłana przez adambyw »

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Sierpnia 2008, 22:26:07 »
Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości podaje adres do strony w ktorej sa odnoscniki do bardzo dobrego katalogu przewodow jak i zlaczek. Sa to produkty polskiej firmy WP, mozna je znalesc mysle w kazdym dobrym sklepie z czesciami. U mnie w pracy mamy tego do groma. http://www.pwp.pwpnet.pl/index.html Wszystko jest ladnie opisane, jest rozroznienie na wersje prod. JP i UK, także napewno niejednej osobie posłuży.

Pozdro ! Ku chwale !  :-)

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2008, 10:42:49 »
Wymieniłem też rurki przy bębnach z tyłu, 29cm końcówki 10x1mm cena 7,5zł/szt

Odpowietrzanie okazało się łatwiejsze i krótsze niż myślałem, długie przewody zalały się same, kilka machnięć pedałem na prawą i lewą stronę z tyłu i gotowe, przodu nie ruszałem, nie ma takiej potrzeby.

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: POMOCY Przewody hamulcowe gdzie wymienię ?
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2008, 21:10:42 »
Koledzy pomocy, moje przewody hamulcowe (te długie idące pod kabiną) zaczęły cieknąć.
Gdzie je można wymienić w Warszawie lub okolicach.
Sprawa pilna, miałem na urlop w ten weekend z rodziną nad morze wyjechać.

Przewody wymienione w Auto Serwis, Warszawa ul. Jutrzenki 140 na dorabiane miedziane. Jakosc wykonania i cena REWELACJA.

Polecam ich uslugi !!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl