Autor Wątek: Przewody hamulcowe  (Przeczytany 36130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jedenras

• Toyot Leżący
  • *
    • hhstore.pl
Odp: Przewody hamulcowe
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Czerwca 2011, 11:13:22 »
Witam
Kupiłem Carinke jako Mój pierwszy samochód ma około 260 tyś . I szukam kogoś kto mi zrobi przewody hamulcowe w rozsądnej cenie, w okolicach Lublina. Bo przeglądu mi nie przeszedł , stwierdzono mocne skorodowanie tylnych przewodów. A taki pospolity mechanior mówi że trzeba wymienić całe i że jest dużo pracy bo są pochowane gdzieś pod miską i silnikiem i że trzeba wszystko rozkręcać.
Dzięki za pomoc.
Toyka Karinka Malinka 1.6 4A-FE

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Czerwca 2011, 11:21:30 »
Pod miską i silnikiem? A to ciekawe... To chyba jakiś nowy model Cariny  <diabel>

Ja Ci mogę zaproponować pewnego bardzo dobrego jegomościa z Krakowa. Jest też jeden zakład w Świdniku który by Cię urządzał (robią dobrze ale drogo) ale cenowo to Ci zostanie i tak parę pln w kieszeni jak pojedziesz do Krakowa (a i facet moim zdaniem jest pewniejszy - to zresztą nasz klubowy kolega :D ).

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Czerwca 2011, 13:19:20 »
Fakt, pracy trochę jest, nie wiem, co poeta miał na myśli mówiąc "wszystko rozkręcać", bo w sumie nie ma tak źle, znam gorsze auta pod tym względem.

Nie tyle pod silnikiem, co za silnikiem jest rozdzielacz na grodzi, i tam ( zwłaszcza w 2.0 ) jest ciasno.

3VZ.pl

Offline Jedenras

• Toyot Leżący
  • *
    • hhstore.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Czerwca 2011, 13:45:47 »
Ja mam 1,6 . Niestety na wyjazd do KRK raczej się nie łapię bo to ode mnie ze 300km w jedną stronę. A jak w świdniku drogo to też nie bardzo bo jeszcze tulejki mam do wymiany a pieniążków nie wiele . Napiszcie mi z ilu elementów się składają te przewody, i czy trzeba od razu wymieniać całość ?

Mechanik powiedział żebym najlepiej to sprzedał :(

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Czerwca 2011, 13:59:03 »
Widzę, że mechanik należy do tej grupy obywateli, których osobiście omijam szerokim łukiem :] Przewody pod miską, sprzedać auto bo ma skorodowane przewody...  <zalamka>

Co do braku kasy to mam propozycję: Odstaw auto na jakiś czas i wróć do jeżdżenia nim jak będzie Cię stać aby je zrobić jak się należy. Oszczędzanie, szczególnie na takich elementach jak zawieszenie i hamulce, to igranie z własnym zdrowiem lub życiem.

Jeśli chodzi o przewody, to raczej będziesz musiał wymienić całość. Na pewno te na tył, przednie zazwyczaj wytrzymują dłużej. Ja jednak dla własnego spokoju bym je zrobił od razu lub w możliwie najkrótszym czasie po zrobieniu tyłu.

BTW: Ja miałem do przejechania też 300 km w jedną stronę i IMO się opłacało :> Przynajmniej głowę miałem tym razem spokojną. Bo normalnie jak odstawiam gdzieś auto to się panicznie boję, że mi coś spie****  :|

Aha, omijaj "Panów Mietków, co robią dobrze i tanio.".
Po pierwsze "dobrze" nigdy nie idzie w parze z "tanio", po drugie panowie Mietkowie - "mechaniczni filozofowie" - mają niesamowitą tendencję do drutu i robienia "aby było". Teoretycznie dużo spieprzyć nie można przy przewodach hamulcowych... W praktyce widziałem niesamowite kwiatki, że o takich "pierdołach" jak dot4 na błotnikach i odciski łap umazanych tymże płynem na innych częściach lakierowanych nie wspomnę. Swoją drogą dzięki takiemu kolesiowi mój kuzyn nie nacieszył się zbyt długo polerką jaką poczęstował swoją golfinę  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2011, 14:01:48 wysłana przez Dagon »

Offline Jedenras

• Toyot Leżący
  • *
    • hhstore.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Czerwca 2011, 14:10:55 »
Nom Racja Z tym że przegląd mi się kończy jutro. I nie mogę bez przeglądu go przerejestrować. Z tymi hamulcami to racja , z moim pechem w życiu to lepiej zrobić to na cacy. Zorbie te przewody tył żeby przegląd przeszedł i pojadę do krk na resztę :). Cyba że jakiś fachowiec forumowy znajdzie się w okolicach lublina :) Możecie mi dać jakiś kontakt do niego ?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2011, 14:34:32 wysłana przez Jedenras »

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2011, 17:03:52 »
Przerabiałem temat przewodów i jakoś mój magik mocno nie marudził bo ciekawsze się trafiają egzemplarze( dlatego może już nie chce nowych klientów przyjmować) a ten pan co cię odesłał z kwitkiem niech sam się sprzeda- najprościej wymienić klocki i olej i skasować kilka stówek. Mechanior z bożej łachy.
Jak dobrze pamiętam za przewody miedziane płaciłem około 150 pln z Pruszkowa z Ołówkowej brałem. Z tego co wiem prowadzą sprzedasz wysyłkową wiec graty byś miał a co do mechanika..... nie wypowiem się ale już wiesz gdzie nie jeżdzić :-)

Offline Jedenras

• Toyot Leżący
  • *
    • hhstore.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Czerwca 2011, 19:37:13 »
150 zł za te końcowe czy za wszystkie ?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Czerwca 2011, 22:53:22 »
150 to tak mniej-więcej za miedź do poprowadzenia sztywnych. Giętkie trzeba dokupić z osobna, ale zazwyczaj są w lepszym stanie niż sztywne :>

Kontakt do polecanego człowieka z KRK masz TUTAJ :]

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Czerwca 2011, 00:01:32 »
Jako, że nie korzystam z usług mechaników bo mam w rodzinie jednego bardzo dobrego, ale strasznie mu się schodzi jak ma u mnie coś robić, ale mogę Ci podsunąć 2 zakłady z "naszych" okolic. Jeden to TOYCAR w Konopnicy za wiaduktem w stronę Kraśnika.
http://www.celicateam.vel.pl/konta/toycar/html/
A drugi zakład jest w Lublinie na ulicy Kąpielowej. Starszy typ zajmuje się japońcami i kiedyś w ASO Toyoty pracował.
http://dobrymechanik.net/mechanicy/lublin/andrzej-jerwan-serwis-samochodow-europejskich-i-japonskich.html

Masz w linkach namiary, przedzwoń i zapytaj ile by chcieli. I na przyszłość jakby coś trzeba było z części to pisz na PW. Pracuję w hurtowni moto i mogę taniej części załatwić. Pozdro!

Offline Jedenras

• Toyot Leżący
  • *
    • hhstore.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Czerwca 2011, 13:26:59 »
Dzięki Panowie. Jak już będzie po zabiegu to napiszę tu jak z cenami.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

ps. Camelionix na pewno się odezwę bo chłodnica wadliwa :)

swip

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sierpnia 2011, 15:59:52 »
Akurat ja jestem świeżo po wymianie. Podzielę się więc wrażeniami. Do samodzielnej wymiany potrzebne są: jakiś penetrator do śrub, rekawiczki, okulary ochronne  i albo  nożyce do cięcia drutów albo klucz oczkowy do przewodów (można kopić u dostawcy przewodów za ok 10 zl). Jest sporo roboty całość zajęła mi ze 3 dni. Jednak ja niepotrzebnie ruszałem serwo. Nie miałem za to ochoty bawić się już z bakiem więc stare w tym miejscu uciąłem a nowe poprowadziłem nad bakiem. Przy okazji warto zrobić hamulce jeśli są zapieczone tłoczki lub zaciski.

Za komplet miedzianych przewodów dałem 130 zl na allegro. Dobrali wg katalogu. I tu spotkała mnie niemiła niespodzianka. Tylny lewy okazał się za krótki. Miał 40 cm a powinien mieć około metra. Niestety zauważyłem to jak już pociąłem stare. Uratował mnie jednak okoliczny zakład do produkcji właśnie przewodów (polecam: Nowy Dwór Maz. ul. Łęczna 39).
I tu do was pytanie w 1.8, 16v, 1996, prod. Ang., z abs, 107 km jaki jest przewód z tyłu? Albo mają błąd w katalogu albo mój samochód był cięty :).
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2011, 16:03:05 wysłana przez swip »

Robsajson

• Gość

swip

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sierpnia 2011, 16:39:55 »
Mój jest AT191 - 7AFE (sedan). Więc wg twojego katalogu któryś z tych:
http://www.toyodiy.com/parts/q_E_1996_TOYOTA_CARINA+E_AT191.html
Nie ma tam jednak żadnego z ABS. Ci z allegro korzystali z tego samego katalogu co tu ktoś wcześniej podał. Dla mojego modelu to będzie:
http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=prod&co=spz&marka=Toyota&model=Carina%20E&rok=12.94%3E09.97

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sierpnia 2011, 16:54:53 »
Akurat wężyki są te same w AT190 jak i 191.
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1996_TOYOTA_CARINA+E_AT191L-BEMNKW_4708.6.html
Masz AT191 i ten sam schemat ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl