Autor Wątek: Jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 118915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #150 dnia: 14 Września 2006, 17:20:48 »
Prawie robi wielką różnice

Prawie miałeś pecha  :P
W rafinerii gdańskiej pomylili nalepki  ;D
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 14 Września 2006, 20:50:10 »
Ja na pierwszym przeglądzie zalałem Mobil 1 0W40 (ponieważ od znajomego za 100zł go kupiłem),ale teraz na drugim Shell Helix Ultra 5W40.I przy Shellu zostanę...tankuję na Shellu,to i olej tam kupiłem...tańszy od Mobila,a do Yarisa starczy..w końcu Ferrari też na nim jeździ,to i Yaris pojedzie  ;D A i ani grama oleju mi nie wciąga,a pomykam głównie na trasach,więc to nie z powodu przedostawania się niespalonego paliwa do oleju i zawyżania poziomu owego oleju. Ale to raczej normalne przy przebiegu 30tys-to prawie nic przecież.

giepe

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 14 Września 2006, 22:44:57 »
To i ja dołoże troszke od siebie :
1) olej mineralny nie jest lekarstwem na znikajacy olej z silnika. Niestey ale nowe silniki nie sa przystosowane do pracy na oleju mineralnym[...]

Witam!

Przed trzema godzinami wróciłem z ASO Forda (pracują na dwie zmiany  :) ) gdzie robiłem przegląd gwarancyjny po 20 tys. km Forda Focusa II mojej małżonki.
Na pytanie jaki olej mi naleją usłyszałem: Ford, 5W30, mineralny! *)
Zrobiłem takie oczy:  :o  i spytałem czy jest alternatywa.
Usłyszałem: póki jest gwarancja, to NIE MA alternatywy! A potem mogę używać Mobila 5W30.
No to ja drugi raz zrobiłem takie oczy:  :o  bo nie tak dawno dokładnie oglądałem ofertę Mobila i dobrze pamiętam, że 5W30 to pełny syntetyk.
Podsumowując wizytę w ASO: WIEM, ŻE NIC NIE WIEM

Pozdrawiam
Grzesiek

*) chyba jednak przesłyszałem się albo gościu się przejęzyczył
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2006, 22:56:04 wysłana przez giepe »

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 15 Września 2006, 08:42:25 »
To i ja dołoże troszke od siebie :
1) olej mineralny nie jest lekarstwem na znikajacy olej z silnika. Niestey ale nowe silniki nie sa przystosowane do pracy na oleju mineralnym[...]

Witam!

Przed trzema godzinami wróciłem z ASO Forda (pracują na dwie zmiany  :) ) gdzie robiłem przegląd gwarancyjny po 20 tys. km Forda Focusa II mojej małżonki.
Na pytanie jaki olej mi naleją usłyszałem: Ford, 5W30, mineralny! *)
Zrobiłem takie oczy:  :o  i spytałem czy jest alternatywa.
Usłyszałem: póki jest gwarancja, to NIE MA alternatywy! A potem mogę używać Mobila 5W30.
No to ja drugi raz zrobiłem takie oczy:  :o  bo nie tak dawno dokładnie oglądałem ofertę Mobila i dobrze pamiętam, że 5W30 to pełny syntetyk.
Podsumowując wizytę w ASO: WIEM, ŻE NIC NIE WIEM

Pozdrawiam
Grzesiek

*) chyba jednak przesłyszałem się albo gościu się przejęzyczył

1. Nie przesłyszałeś się. Olej mineralny 5w30 zawsze był (wbrew temu co tu niektórzy "znawcy" opowiadają). Na dzień dzisiejszy jest jednak trudno dostępny, zapewne dlatego, że jest bardzo drogi.
2. Ford = Mobil. Jest to olej konfekcjonowany przez Mobil (czyli Esso) dla Forda i zalewny w fabrykach Forda oraz ASO.
3. Silniki Forda są bardzo delikatne i stąd obostrzenie gwarancji co do zalewania olejem Forda. Pomyśl sam ilu ludzi ulegnie marketingowi albo lekturze tego topicu i straci gwarancję na silnik  ;D
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

wal02

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 15 Września 2006, 08:54:56 »
Tak jest. Ford już w 2000 roku w wszystkich nowych samochodach miał olej mineralny Motorcraft Formula 5W/30.
Również taki zalewał na przeglądach gwarancyjnych i tak jest do dzisiaj.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: 15 Września 2006, 10:00:00 »
Czy ja moge prosić o info na temat tego oleju bo jakos nic mi w oko nie wpadło 5w30 mineralka. Ciekawe jak poradzili sobie ze stabilnoscia temeraturową tego oleju itp.
Nie wiem jak jest w fordach - jakos nie przepadam za ta marka ale wiem ze ani nissan ani toyota nie zaleca mineralek do swoich silników.

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 15 Września 2006, 10:38:22 »
Co sądzicie o naszym rodowitym LOTOSIE? Jakieś opinie poparte doświadczeniem? Jeździ ktoś wogóle?  :-\

Ja jeżdżę na Lotosie 5W40 (pełny syntetyk) silnik 1,8 16V benzyna (110) km. Zaleałem przy przebiegu 101 kkm, wcześniej lany był shell syntetyczny o tych samych parametrach. Wymiana co 10 kkm. Jak na razie wszystko gra. Po przejechaniu 8 kkm na lotosku ubytek rzędu 0,4 l. W serwisie (perfect servis) nikt mi tego oleju nie odradzał. Pozdr.

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 04 Października 2006, 21:09:33 »
Mam Ave T22 2000 r. silnik 1.8 7A-FE. Samochód sprowadziłem z Niemiec i w ichniej instrukcji za nic nie mogłem się doczytać, jak często należy zmieniać olej. W książce zeskanowanej i dostępnej na formum także nic takiego nie znalazłem. Zmieniłem więc od razu olej, pasek, filtry itd. Zalałem sobie Lotos pełny syntetyk 5W-40 i dzięki Bogu zrobiłem sobie 10 kkm w 5 mcy. Zaglądam ostatnio pod maskę, a tam chłopaki co zmieniali olej zostawili karteluszek w strunowej torebce z którego wynika ni mniej ni więcej że olej powinienem zmienić po 10 kkm. Zdziwiłem się z lekka ponieważ w stilo JTD zmieniam olej co 20 kkm, a producent nie zaleca nic lepszego od lotosa bo selenię WR diesel.  Jak to więc jest z tymi wymianami? Może ktoś podpowie?
pozdr.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 04 Października 2006, 21:15:48 »
Wymiana oleju co 15 tys. km lub co 12 miesięcy - co przypada szybciej... :)

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 04 Października 2006, 21:18:13 »
Dokladnie tak, jak napisal Ayrsen...

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 04 Października 2006, 21:46:31 »
Ja zawsze  wymieniam po 15 tys. km / 1 roku, oraz przed zimą, jeśli wmiana wpadła w lecie - ostatnio trafiłem na kolejne 15kkm przed zimą :) Tym razem w sierpniu, więc niedługo znów zmienię.

radaz

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 08 Października 2006, 10:53:15 »
CASTROL SLX LONGTEC 0W-30 bo tak leje serwis, zastanawiam sie czy jest cos lepszego ? I druga sprawa slyszalem, ze oleje sprzedawane w Polsce pochodza z naszych rafinerii i nie moga sie jakosciowo rownac z olejami np. z rynku niemieckiego? jest w tym cos prawdy - jak sadzicie?
No i ostatnia rzecz - jak do ch... sprawdzic czy w ASO na przegladzie rzeczywiscie wlali tego castrola? przeciez po kolorze sie nie odrozni? moga lac jakies najtansze badziewie i kasowac za  castrola !? :o

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #162 dnia: 08 Października 2006, 11:14:16 »
Witam!!!

A ja leję do swojej Carinki kupowany w Niemczech Castrol GTX5 Magnatec 10W40.
Nie dość, że dają 5 litrów a nie 4 (raczej nie przydaje się więcej) to jeszcze jest tańszy za 5l niż u nas za 4l.
Zmieniam co 10 - 15 tys. lub co roku.
Też słyszałem, że w Polsce olej robią z polskich rafinerii.
To nie dotyczy tylko olei. Paliwo, proszki do prania i inne towary jakieś u nas inne, żeby nie powiedzieć gorsze.
Proszek do prania z Niemiec, tej samej marki co kupowany w Polsce, pierze dokładniej i mojego synka nie uczula (kupuję proszek renomowanej firmy).

Pozdrawiam
TaTaR
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #163 dnia: 08 Października 2006, 11:15:45 »
O sorry, pomyliłem forum. Skasujcie moje dwa posty.
Pozdrawiam
TaTaR
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 08 Października 2006, 14:22:49 »
Mobil 1 w 4l bańkach jest z Czech. Ponieważ to troche gorsi Niemcy, więc nie chyba problemu z jakością.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl