Autor Wątek: Jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 118880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

trust_no_one

• Gość
Odp: Jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Lutego 2005, 17:36:30 »
Cytat: pin555
Castrol RS 10W60.

Ten sam olej uzywany w od poczatku (4AFE). Przebieg 103 tys.
Przy wymianie stary olej wciaz jest "klarowny".  
Zastanawiam sie nad Castrol Formula RS 0W - 40.
Tu znajdziecie zestawienie z parametrami.
Pozdro

valeo75

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Lutego 2005, 21:10:16 »
Mobil 0W50 diesel

rutek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Lutego 2005, 21:20:53 »
Własnie jestem po wymianie na 180tys. Zalalem MOBIL1 5W50 Rally Formula.

tadeo5

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Lutego 2005, 10:04:41 »
Witam,  :)
Jestem przed wymianą po 2 kkm;)
Moje wachania są między M1 0W40 a 5W50?!?!:chmmm  :chmmm
Czytałem o olejach i ich ekspl oraz biorąc pod uwagęnaszą szerokość geogr, różnice temp, efekt cieplarniany globu w postaci upałów na terenie  RP oraz ciężar mojej nogi :P  wybrałem grupę jw.

ale.....

Swoją drogą zastanawiam  :chmmm  sięczy TMP lub wogóle T albo inne gremia np Stowarzyszenia Automoto nie robili testów silników T na różnych olejach??
Przecież projektując silnik, ustalając jego warunki pracy, czas eksploatacji, okresy przeglądów i wymian oleju producent powinien mieć wyniki takich badań.

Rozumiem, iż wynikiem ww. są zalecenia w książce/instrukcji ale..... :?:

Jakby tak dotrzeć  :asearch do tych info o markach oleju i ich przydatności?!?!

Czy może coś ktoś wie na ów temat?!?!?

olo

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Lutego 2005, 07:49:23 »
A dlaczego wymiana po 2 tys ? Stara szkoła ? W tych silnikach chyba za bardzo nie ma co tak naprawdę"docierać ".
Olej 0W-40 TD jest droższy ale stawia mniejsze opory przez fakt że ma lepsze parametry jeżeli chodzi o lepkość kinematyczną, powinien mieć też więcej środków rozpraszających osady.
Inną sprawą jest czy oleje 0w-30 czy 0W-40 będą brane przez silnik. W poprzednim aucie jak miałem 5W-50 to nie dolewałem, a przy 0W-40 silnik brał olej.
Do wyników testów sięnie dotrze, bo co by było jak by taki Mobil okazał sięgorszy od np Orlenu ? Cena jest przecież X2, a nazwa (marka) zobowiązuje.

tadeo5

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Lutego 2005, 14:34:26 »
Cytat: olo
A dlaczego wymiana po 2 tys ? Stara szkoła ? W tych silnikach chyba za bardzo nie ma co tak naprawdę"docierać ".

Nowa Ave jest zalana olejem Toyoty i przy zakupie oraz w Instru jest zaleconko delikatnej jazdy do tego przebiegupo 2kkm  i wymiany oleju .
Poza tym ja tego oleju T  nie znam , choć ktoś od nas z TKP już dotarł do producenta.
Różne zdanka mieli gostkowie :worried
Jak wiem co wlejęto mi sięlepiej będzie jeździło. ;)
Moim zdaniem choć silniki w obecnych autkach są już dotarte to warto te pierwsze 1-2kkm pojeździć spokojnie bo to dla układu kierowniczego, hamulcowego a również jednostki sil zrobi tylko dobrze.  

Kiedyś wg starej szkoły jeździło siędelikatnie do 15kkm, olej siędwa lub trzy razy w tym okresie wymieniało  :lol:  ( po 1kkm;5kkm,15kkm) a skutek był różny bo była "JAKOŚ" a nie jakość!;) a olej silnik brał i brał. Norma zużycia oleju była do 0,9 l/1000km więc jesli było więcej wówczas sięreklamowało autko.Poniżej nie było szans.  :-DD Pozdr
PS>
Dzięki za info o różnicy 0W40 a 5W50 - też sięprzekonujędo 5W50

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Lutego 2005, 18:42:46 »
Cytat: kysy
Toyota Motor Oil - olej wlany w ASO w Krakowie na I przeglądzie technicznym

Hehe rozszyfrujmy zagadke co to za olej :D  

To jest olej produkcji Esso (koncern ExxonMobil) - można przypuszczać że odpowiednik Esso Ultron 5W30.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Lutego 2005, 19:15:35 »
tadeo5,  0w40 jest lepszy na zimęzaś 5w50 jest lepszy na lato  :idea:

rutek

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Marca 2005, 21:45:51 »
Czy to oznacza, ze nalezaloby zalewac inny olej na zime (np. 0w40) a inny na lato (5w50)?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Marca 2005, 09:28:28 »
Uprzejmie informuję, że wczoraj zmieniłem mojej Ave D4D olej na Castrol GTD 5W40.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Marca 2005, 09:31:10 »
Cytat: ar16
Uprzejmie informuję, że wczoraj zmieniłem mojej Ave D4D olej na Castrol GTD 5W40.

Wiesz może, co oznacza GTD?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Marca 2005, 09:47:25 »
Nie wiem :(. Ale jeśli chcecie coś o nim poczytać to zaglądnijcie tu: http://www.castrol.com/castrol/subsection.do?categoryId=82916718&contentId=6006657
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Marca 2005, 15:36:07 »
Silnik toyoty zalany castrolem po 60 tyś jest czarny w środku. Ave tatowe.
Po zmianie oleju na Mobil 1 5W50 zrobiło sięczysto.
Moja cari ma ponad 160 tyś na mobilu 1 5W50 i jest czyściutka.
Cari poprzednia 250 tyś km na mobilu 1 5W50 i też była czyściutka.

Sądzęże to nie jest bez znaczenia, a każdy mechanik widzący lśniący środek silnika ma poprostu przyjemniejszą pracę!!!.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

pap

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Kwietnia 2005, 10:59:53 »
Witam!

Do mojej Ave D4D lali mi co przeglad inaczej. Byl wiec Catrol TWS, Toyota Oil, Castrol 5w40 , a teraz poniewaz zbliza sie przeglad po 75 tys nieublaganie, zakupilem Mobil 5w50 i przy takim chce zeby juz autko sie toczylo.Troszke tylko mnie zastanawia fakt ze na opakowaniu nie jest napisane w jakim kraju olej byl robiony... Nawet nie ma ze w U.E... Kupiony w Makro - mam nadzieje ze nie podroba :(((((((

Pozdrawiam
Zmartwiony Pap

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Kwietnia 2005, 13:29:24 »
ja dziś ze względu na przebieg (prawie 200.000), gaz i głośną pracęsilnika przeszedłem z Mobil 1 syntetyk 5W-50 na Mobil 1 półsyntetyk 10W-40. Pierwsze wrażenie ze zrobiło sie ciszej i nie ma metalicznego pogłosu :):) a co dalej to zobaczymy. Jedno czego sie bojęto to zejscie z 50 na 40 czy w warunkach polskich na gazie oraz w zwiazku z wypadami letnimi np Chorwacja czy Włochy nie bedzie to wartośći za niska ????

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl