Autor Wątek: Porysowana szyba. Czy to mozliwe  (Przeczytany 31316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adi

• Gość
Porysowana szyba. Czy to mozliwe
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Grudnia 2004, 22:14:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Ale .... mam system antynapadowy ( w samochodzie oczywiście ) i.... po odpaleniu silnika gdy czyszczęszyby co pewien czas sie mi on włącza i muszęgo ponownie " dekodować ". I tak w kółko , co najmniej pięć razy, aż wyczyszczęszybę. Jak wiecie system ten reaguje zaraz po otwarciu dzwi. Jest na to jakiś sposób ?

spytaj o ot fachowcow :-DD  :worried  :tonguepop  :modlitwa

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Grudnia 2004, 00:06:18 »
Taaa... Moj kumpel dolewa dykty do plynu letniego i podobno nigdy mu nie zamarza.  :aduh
Ja tam nie jestem przekonany...

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Grudnia 2004, 01:59:38 »
Cytat: Ernet
Ale ....  mam system antynapadowy

Oczywiście, każdy antynapad da sięwyłączyć i powinno sięto robić szczególnie wtedy gdy dajesz auto np. do serwisu (po co mają wiedzieć gdzie masz wyłącznik antynapadowy; i tak wszyscy montują "standardowo", więc najlepiej przełożyć go w sobie wymyślone miejsce)- jaki masz alarm? - to może pomożemy
A co do szyb - mój sposób jest taki, na noc kocyk; ręcznik lub inna szmata na przednią szybę, rano jednym ruchem zrywam go razem z lodem. Z bocznymi jest gorzej skrobaczka lub spray, lecz z reguły najwięcej lodu jest na przedniej lub tylnej szybie.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Marca 2005, 08:03:10 »
Wlasnie porzadnie umylem po zimie swoja Rolke.
Jade dzisiaj pod mocne, wschodzace slonce i co widze? Szyba porysowana. :cry:
Nie mam jakichs wielkich rys, tylko szereg malutkich, drobniutkich (jak nitki babiego lata).
Widac je tylko jadac pod slonce.
Czy o takich tu pisaliscie czy tez mieliscie na mysli jakies wieksze uszkodzenia?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Marca 2005, 09:33:10 »
to jest efekt soli i brudu syfu z ulicy poza tym efekt wystepuje podczas podrozy za ciezarowkami z kruszywem i piaskiem itp.
Ale podobno sa zaklady co pucuja cos takiego jesli rysy nie sa za duze
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Marca 2005, 07:32:00 »
Jezu, nowe skrobanie, nowe rysy!!!
Szyba mi zmiekla czy skrobaczka stwardniala?
Samochod mam drugi rok ale szyba ma dopiero rok, bo w zeszlym roku byla zmieniana.
Albo mi sie wydaje, albo ta druga jest duzo gorsza od pierwszej.
A moze mi sie zdaje? W koncu ta nowa zime calkiem dobrze przetrzymala, tylko te dwa ostatnie dni jakos jej zaszkodzily. :cry:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Marca 2005, 09:18:40 »
Ile ta szyba ma lat ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Marca 2005, 10:38:34 »
10 miesiecy.

janmor

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Maja 2005, 19:55:48 »
Ten temat jest podobny do sprawy, która teraz chcęporuszyć.

Kamyk lub coś podobnego - nie wiem - zrobiło w mojej przedniej szybie odprysk, dziurkę- zwał jak zwał. Ma około 0,5 cm na 0,6cm i jest na wysokości moich oczu  :roll:  :roll:  :roll:

Nie jest na tyle głeboka aby była na wylot, ale niewiele jej brakuje  :(

co robić?

1 - wymienić szybę? Jezeli tak to jaki jest to koszt?
2 - może można ją jakoś "załatać"
3 - czy mam wyłacznie mozliwośc naprawy w ASO? Mam autko jeszcze na gwarancji!!!

Poradźcie proszę :cnice
Pozdrawiam

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Maja 2005, 22:03:14 »
janmor, z tego co wiem to można to jakoś zalać i zeszlifować co spowoduje ze dziurka nie bedzie sie powiekszać  :wink:

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Maja 2005, 22:41:24 »
A moja szyba to jest tak zrysowana, że jak jade pod słońce to nic nie widzę, tylko tysiące rysek i drobnych punkcików, (wżerek) - normalnie to patrzy sie tylko przez tą szybkęjak jest mokra - po prostu kolejna nie pierwsza i nie ostatnia - lipa angielskiej Toyoty.

Janmor, to nie kamyk, one po prostu odpryskują same - miom zdaniem to błedna technologia klejenia szyby - powatają jakies naprężenia wewnętrezne między warstwami? Wsiadam rano do auta i widzęświeży taki odprysk (nie było żadnego kamienia, lody ani skrobania) - mam tych dziurek 0,5 cm  - 5 , pozostałe to ryski i wżery jak wyżej.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Maja 2005, 07:33:51 »
Cytuj (zaznaczone)
A moja szyba to jest tak zrysowana, zÿe jak jade pod s?on´ce to nic nie widze˛, tylko tysia˛ce rysek i drobnych punkcików, (wzÿerek)

A ja zalatwilem swoja szybe w dwa dni. Przetrzymala cala zime i porysowalem ja dopiero w dwa ostatnie poranki z przymrozkami - i to jak! Troche nie rozumiem - ta sama szyba, ta sama skrobaczka, a efekt jakze odmienny! Ale teraz bedzie sie nia martwil zlodziej - to nie jest juz moj problem.
Cytuj (zaznaczone)
Co robic´?
Wymienic´ szybe˛? Jezeli tak to jaki jest to koszt?

Rok temu, kiedy jakis zdolny mechanik w ASO Wlochy stlukl mi moja szybe, doradca serwisowy mowil, ze wymiana przedniej szyby w Corolli to okolo 1500 PLN. Szybe mi wymienili oczywiscie na swoj koszt, ale uszczelka po kazdym myciu caly czas mi schodzila z szyby...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl