Autor Wątek: Termostat w Ave D4D  (Przeczytany 28612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sailor

• Gość
Termostat w Ave D4D
« dnia: 02 Grudnia 2004, 10:24:20 »
Czy ktos mi może powiedzieć w jakim czsie/po ilu kilometrach normalnej jazdy temperatura silnika dochodzi do normalnej. Umnie dopiero po przejechaniu około 10 km Czy to normalne czy termostat nawalił
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:38:16 wysłana przez eddie »

henwac

• Gość
Odp: Termostat w Ave D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:13:19 »
Ten objaw jest ponoć normalny.Nie dotyczy nowego modelu-ja wielokrotnie to zgłaszałem. :aclap
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:38:49 wysłana przez eddie »

sailor

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:20:55 »
Ja właśnie mam nowy model z 2004r
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:39:10 wysłana przez eddie »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2004, 18:28:44 »
mam to samo!  :worried
nie wiele pomaga odpalenie oryginalnego pseudo webasto! taki chyba urok, ot co!

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2004, 12:31:31 »
Diesle są bardzo sprawne i niestety powolutku się nagrzewają.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:39:49 wysłana przez eddie »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2004, 13:04:16 »
Cytat: Rolf
Diesle są bardzo sprawne...

co to znaczy?
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:40:11 wysłana przez eddie »

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2004, 18:04:20 »
Diesel ma znacznie wyższą sprawność od benzyny.Mniejsze straty energii,mniej ciepla wydziela.Dlatego wolniej się nagrzewa i w  środku jest zimniej niż w benzyniakach.Nie bedę wchodził w szczegoły, bo za bardzo się na tym nie znam.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:41:00 wysłana przez eddie »

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudnia 2004, 14:58:36 »
Cytat: sailor
Czy ktos mi może powiedzieć w jakim czsie/po ilu kilometrach normalnej jazdy temperatura silnika dochodzi do normalnej. Umnie dopiero po przejechaniu około 10 km Czy to normalne czy termostat nawalił

U mnie w Ave D4D 2001 to samo, ale to normalne - duży silnik i 6,5 l oleju to musi trochę potrwać :) A tak wogole to wiem tylko tyle,  że diesele tak mają

pozd
Adaśko
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:42:04 wysłana przez eddie »

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudnia 2004, 18:37:08 »
miałem wcześniej Gofla 3  1.9 TD-wiem wiem schmelzwagen ale w porowaniu z benzyną grzal się szybciej, owszem mniej oleju, ale szybklo się grzał, ale to nei to co yarek gdzie buda  jest mala, ale Toy ogolnie dłużej się grzeją niż np. golf, passat, audi ktorymi wcześniej jeździłem bez wzgledu czy bena czy diesel
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2007, 00:43:26 wysłana przez eddie »

janmor

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudnia 2004, 15:59:07 »
Ja jeżdżęCorollką, ale mam tą samą sytuację- nagrzewa mi sięwolniej od poprzednich - benzynowych aut.

Staram sięszybko wchodzic na wysokie biegi i spokojnie przez kilka kilometrów, później rura  :adiabelek  :adiabelek  :adiabelek

No i to dodatkowe wrażenie jakby samochód po odpaleniu był jeszcze zaspany  :chmmm

Pozdrawiam uzytkowników D4D  :cnice

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudnia 2004, 23:38:50 »
Kurcze dziś Swojego Grzechotnika sprawdziłam i mam zupełnie inaczej...
Używając systemu dogrzewania + z włączoną klimą ustawioną na 25 stopni (było 6 stopni ciepła wg czujnika samochodowego) przy 2 km wskazówka odbiła się od dna ale już przy 5 miałam normalną temperaturę silnika :chmmm  :chmmm  :chmmm  :chmmm
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2006, 10:08:28 wysłana przez Gosiek »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Grudnia 2004, 23:52:42 »
c:notell  c:notell  c:notell

janmor

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudnia 2004, 23:58:58 »
Gosiek:

1) Nie używałem dodatkowej nagrzewnicy!
2) Nie mam klimy

To może być powód. natomiast sprawdzęz tą dodatkową nagrzewnicą i zobaczęco i jak. A tak w sumie to używałem jej jeden lub dwa razy od zakupu  :roll:  

Ale zobaczymy  :-DD

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2004, 13:07:00 »
Cytat: janmor
To może być powód. natomiast sprawdzę z tą dodatkową nagrzewnicą i zobaczę co i jak. A tak w sumie to używałem jej jeden lub dwa razy od zakupu  :roll:  

Ale zobaczymy  :-DD

Tylko pamiętaj żeby ją potem wyłączyć :anarty  :anarty  :anarty  :anarty
Ja kupowałam Grzechotnika w styczniu więc Pan wydający Mi autko dokładnie wytłumaczył jak używać. Jest to podobno system dogrzewania silnika - jak to dokładnie działa to nie wiem ale faktem jest że jeżeli jest włączony a autko stoi to sprawia wrażenie jakby Nam się coś zaczęło fajczyć (za pierwszym razem się przestraszyłam... ale teraz wiem że to normalne)
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2006, 10:11:14 wysłana przez Gosiek »

Zombie

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudnia 2004, 00:34:42 »
UhuHA! UhuHA! Idzie zima zła! (Dla Avensisków  :twisted: )

Panie, Panowie - użytkownicy AVE 2004!!!
Komunikat specjalny:

Jeśli zimno Ci doskwiera, jeśli lubisz świat cieplutki -
- Kup AVENSIS od Dealera oraz nowe, ciepłe butki.
Bo w tej AVE czas pokaże ja okropnie zmarznąć trzeba
Przyjdzie zima w Pana* darze. Masz już AVE - czas do Nieba*!

* Proszęo nieobrażanie sięza treści religijne :-)

No właśnie, hehehe
A więc po kolei.

Silniki diesla nowej generacji są maszynkami baaardzo sprawnymi, przez co nie ma kalorii na pogrzanie wody, która z jednej strony jest chłodziwem dla pracujących w strasznych męczarniach elementów silnika, a z drugiej radością dla nas, użytkowników, w chłodne, zimowe dni. Dlatego też mądry człowiek wymyślił WEBASTO. A i mądrzy japończycy zastosowali do tych wielce sprawnych silników, jako dodatkowe ogrzewanie, ale trafił sięjeden debil który sprawęuprościł i potanił - nazywa siętoto nagrzewnica gazowa.

Do tej pory, tj przed 2004 Toyota stosowała nagrzewnicęspalinową, czyli webasto, czyli "chcesz mieć ciepło - spal paliwa troszkęwięcej!". Podobne rozwiązanie stosują inni producenci samochodów, np. w BMW740 działa baaardzo sprawnie :-)

Natomiast ten japoński konstruktor - debil uznał, że jak jest klima to trzeba z niej ciepło wyciągnąć... I nazwał nagrzewnicą gazową.... Większość z nas zna klimatyzacje domowo-biurowe, gdzie od wielu lat stosowany jest tzw. split - czyli chłodzi w lecie, grzeje w zimie.
Takie rozwiązanie miałem również w Omedze, tylko tam DZIAŁAŁO!!!!! Po nocy, po ok. 60 sek z kratek przy -15 stopniach na zewnątrz leciało ciepełko ok +15 stopni!!!

No i wracając do tejże nagrzewnicy gazowej - ktoś dał pupy. Albo chcieli za tanio, albo konstruktor był po Sake bez soli.... Ja wiem, że to powinno działać, bo w starszych samochodach działa -ale w naszych Toy-tojkach nie działa :shock:

A z tą sprawnością to też wielka kicha. AVE z supermotoryzacją Common Rail pali po mieście 7,5 litra nie oddając należytego ciepła do kabiny. A Nissan Sunny Y10 Kombi, którego miałem w 1998 roku, z silnikiem diesla starej generacji 2.0l palił w zimie 8 literków a w środku przy minus 15 stopniach na zewnątrz można było uprawiać seks na golasach przy otwartych szybach  :aclap

Więc ok. 2 tygodnie temu, przy tych pierwszych mrozach było tak:
Wstałem rano, było -4 i odpaliłem samochoda, a co! Wróciłem do domciu, dałem buzi dzieciakom i żonie tej samej od 12 lat, kurdę, i poszedłem roztwierać bramę. A że mam garaż na jeden samochód, to tam stoi pojazd żonki, bo go uważam za lepszy od AVE.

A więc otworzyłem tą bramęi olśnienie - wczoraj, po ok. 10 km ciepełko poleciało, tak ważne w zimne dni dla mojego organizmu. A że do pracy sięnie śpieszyłem - odwiedziłem serwis. Serwis Toyota Marki, świeć Panie nad nimi.
Zajechałem tam o 7 rano, byłem pierwszy, powiedziałem że zimno i że jest pstryczek który ma mi nagrzać. Pan wsiadł i powiedział że jest ciepły fotel bo włączyłem ogrzewanie fotelika - a ja mu na to że nie chodzi o dupęale o nosek i rączki!!! -Aha, to zobaczymy.

Po 3 godzinach konsylium, wypitych 4 darmowych kawach, po wertowaniu instrukcji Panowie stwierdzili, że występują w tym samochodzie 2 różne modele dodatkowych nagrzewnic, tj. spalinowa i gazowa i ja mam gazową. Wg serwisu w Markach ma ona działać tak: gazy spalinowe wylatujące kolektorem wydechowym mają ogrzewać wężownicępodłączoną do układu chłodzenia silnika, przez co szybciej sięnagrzewa silnik, niewiele szybciej. A ten psztyczek to załącza zawór tej nagrzewnicy odpowiednio wg. wymagań kierując chłodziwo z pominięciem w lecie lub załączeniem w zimie tej nagrzewnicy.
Zrobiłem duuuże oczy  :shock:  zabrałem kluczyki i więcej moja noga tam nie stanie bo są z innej bajki  i tyle.

Ale nie dałem za wygraną i trafiłem do Toyota Włochy. 10 sek rozmowy - i już widzęże tu są inni ludzie. Wiedzą o czym mówię, chcą sprawdzić czy działa poprawnie i proszą o cierpliwość ponieważ tutaj zastosowano nowy model nagrzewnicy, tj. gazową która działa w połączeniu z klimatyzacją. Więc czekam pełen nadzieji, bo widzęże nie jest im od strony obsługi ten samochód obcy. Po ok. 30 minutach jest pełna diagnoza, instrukcja jak kożystać i współczucie że mam nagrzewnicęgazową, bo ona jest do pupy... W modelach z webasto jest znacznie cieplej, a ja mam marznąć, bo kupiłem ToyotęAVENSIS PRESTIGE WAGON za 120.000 PLN ze wszystkimi bajerami - ale bez webasta!!!! O zgrozo, dlaczego to na mnie trafiło!!!!!!

Opiszęinstrukcjęzałączania tej nagrzewnicy, ale to nic nie daje....
Więc tak - w instrukcji dostarczonej z samochodem jest błąd.
Str.220 "warunki pracy" od 0 do 8 stopni NIE DZIAŁA i tyle!
Nagrzewnica gazowa załącza sięjedynie przy temperaturze poniżej 0 stopni, czyli w temperaturach zamarzania moich płynów ustrojowych :-)
W takiej sytuacji należy:
Załączyć silnik i klimatyzację, wlot ustawić na "z zewnątrz", dmuchawękażdą pozycjęoprócz OFF i temperaturęna maksa. I teoretycznie ma działać, a nie działa. Dlaczego - TMP.... Aha, temperatura płynu chłodzącego musi być niższa od 70 stopni, co jest oczywiste, ale cytujęza serwisem i instrukcją  :-DD

Więc ja znalazłem inne możliwości dostarczenia ciepła przed przejechaniem owych magicznych 10 kilometrów:

1. Załączyć silnik pod domem na ok 30 minut przed jazdą (można założyć spalinowe webasto za 8000 PLN takie ze sterowaniem i na pilota, to sięsamo zrobi)

lub

2. Wypić 100 gram Łódki Bols przed jazdą i później co 2 km dostarczać porcje po 50 gram celem podtrzymania sił witalnych.

I tyle.

Tak swoją drogą naprawdęmam dość. Szyba z dziurą, woda w środku,  źle zapięte wiązki elektryczne (brak podświetlenia przycisków od sterowania szyb), samoresetowanie licznika od paliwa, teraz to niedogrzanie... TMP powinna zakładać WEBASTO na gwarancji, ale to dziwka bez honoru, więc...
Jeszcze 2 lata i 10 miesięcy i samochód do żyda - i to mnie rozgrzewa  :aclap

Pozdrawiam, niebawem nowe newsy z frontu TMP-ZOMBIE.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl