Autor Wątek: Problemy z turbiną Rav4 D-4D 03'  (Przeczytany 50559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wapid

• Prawie Toyot
Odp: Problemy z turbiną Rav4 D-4D 03'
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Maja 2009, 16:24:12 »
Przed zakupem turbiny dostałem kontakt do świetnego speca od Toyoty i Lexusa, prowadzi swój warsztat na Białołęce. Przyjeżdżają do niego ludzie którym ASO nie było w stanie pomóc :) Poza tym znany jest podobno w całej Polsce. Na terenie warsztatu same wypasione fury typu Lexus LS 600h albo kilka Rx'ów, LC itp. moja ravka wyglądała na ich tle bardzo skromnie. Umówiłem się z nim na zweryfikowanie opinii z ASO że turbina nadaje się do wymiany. Sprawdził jeszcze na testerze pracę mojej turbiny, ciśnienie w układzie dolotowym i jeszcze parę innych rzeczy, od razu widać było że facet zna się na rzeczy. Okazało się że turbina pracuje prawidłowo i to nawet wg. niego to dmucha jak głupia (ciśnienie wynosiło 1,5 - 1,7 bara) czyli tak jak dla samochodów wyczynowych. Pod czas naszych pomiarów kilkanaście razy wciskaliśmy gaz do dechy, w pewnym momencie spod maski wydostał się czarny dym, prawdopodobnie z tego zaworu znajdującego się przed turbiną (nazywa się jakoś EGT czy jakoś tak, sorki nie pamiętam nazwy). Podejrzenie padło na jakiś sworzeń który niejako znajduje się między tym zaworem a turbiną, ten zawór popycha łopatki. On najprawdopodobniej się zacinał. Diagnoza jeszcze nie jest potwierdzona na 100%, dostałem wskazania aby przez tydzień jeździć na wysokich obrotach (powiedział to bardziej dosadnie) ale nie będę tu cytował :). Te silniki wytrzymają dosłownie wszystko i mają duży zapas mocy, także nie powinno się ich oszczędzać bo będą się pojawiały takie problemy jak u mnie.  Słuchajcie jeżdżę cały czas na poziomie 3-4tyś obrotów i jak na razie problem z szarpaniem się nie pojawia. W tym tygodniu jadę na ponowną kontrolę i wtedy się okaże co tak naprawdę było przyczyną.   

mandes czy możesz opisać dalsze poczynania w usuwaniu problemu turbiny. Mam podobne objawy...

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Czerwca 2009, 10:57:29 »
Witam,

obyło się bez żadnych napraw, mechanik kazał mi tylko od czasu do czasu mocniej przycisnąć pedał gazu żeby przedmuchać turbinę i ten nieszczęsny zawór który potrafi się zapychać. Od ponad pół roku problem się nie powtórzył. Proponuję zrobić następujące kroki: pod czas postoju na rozgrzanym silniku kilka razy wcisnąć pedał gazu do podłogi i trzymać tak ok. 3-4 sekund, tą czynność powtórzyć z 5 razy. Zawór powinien zacząć pracować bez żadnego przerywania, jeżeli to nie pomoże to niestety trzeba go będzie wymienić, ale przypadkiem nie daj się nabrać naciągaczom i nie kupuj całej turbiny. Nie wiem czy o tym pisałem w moim poście, ale ten mechanik powiedział że w swoim życiu nie zdarzyły mu się przypadki że padły turbiny w silnikach D-4D, co najwyżej to same zawory.  Pozdrawiam

mariobrk

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Grudnia 2010, 21:29:03 »
Witam. Mam takie pytanie czy ten zawór to : ZAWÓR RECYRKULACJI SPALIN EGR ?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Grudnia 2010, 21:35:23 »
Tak to ten sam zawór  <narka>

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Maja 2011, 21:19:45 »
Podstawą dobrej diagnostyki jest weryfikacja parametrów: ciśnienia turbo i ciśnienia paliwa w zakresie obrotów 1500 - 4000 na III i IV biegu.
Bez zrobienia testów drogowych nie wolno niczego wymieniać - to jest wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Dla silnika 2.0 D4D 116 KM powinny być następujące wartości referencyjne:
RPM          MAP(turbo)     Listwa CR
1800-2000 180-200 kpa   90-100mpa
2200         200kpa          100mpa
2600         200-214kpa    114-116mpa
3000         180-200kpa    120mpa
3600         180-200kpa    130mpa
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Maja 2011, 22:04:59 »
Witam,

obyło się bez żadnych napraw, mechanik kazał mi tylko od czasu do czasu mocniej przycisnąć pedał gazu żeby przedmuchać turbinę i ten nieszczęsny zawór który potrafi się zapychać. Od ponad pół roku problem się nie powtórzył. Proponuję zrobić następujące kroki: pod czas postoju na rozgrzanym silniku kilka razy wcisnąć pedał gazu do podłogi i trzymać tak ok. 3-4 sekund, tą czynność powtórzyć z 5 razy. Zawór powinien zacząć pracować bez żadnego przerywania, jeżeli to nie pomoże to niestety trzeba go będzie wymienić, ale przypadkiem nie daj się nabrać naciągaczom i nie kupuj całej turbiny. Nie wiem czy o tym pisałem w moim poście, ale ten mechanik powiedział że w swoim życiu nie zdarzyły mu się przypadki że padły turbiny w silnikach D-4D, co najwyżej to same zawory.  Pozdrawiam

co ty kolego wypisujesz  :-o. jaki zawór? ten twój mechanik za mało d4d robił. turbiny w toyotach rzeczywiście są trwałe, bo chlodzone cieczą, ale zdychają jak inne i często mają problemy z przeładowaniem (zapieczone kierownice) - typowe dla tego typu turbin. twoje przygazówki nie czyściły żadnego zaworu, jedynie co to była próba rozruszania kierownic turbiny, nic to nie ma do żadnego "rozruszania zaworu" a tym bardziej do EGR-a!

co do zaworów padających, to czasami zawory sterujące VRV się przycinają, ale w tym przypadku możesz sobie gazować do woli  <diabel>
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2011, 22:06:51 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl