Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 466889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: tempomat
« Odpowiedź #345 dnia: 11 Listopada 2017, 12:17:38 »
Przepraszam, za mało szukałem - mea culpa.

Trochę szkoda, bo czasami robię duże trasy, no, ale nic... trzeba z tym żyć :-)

Offline Golhim

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: 02 Stycznia 2018, 17:27:13 »
Witam- jako że jestem tu nowy. Dwa tygodnie temu zakupiłem używaną Auriskę II silnik 1ZRFAE 1.6, rok produkcji 2013. Zachęcony wpisami o możliwości dodania tempomatu, zamówiłem dźwignię wraz z kabelkiem na allegro i przystąpiłem do montażu. Już na początku zdiagnozowałem, że w złączu A50, nie mam wpiętego przewodu do pinu nr 60, więc zrobiłem test tempomatu. Wcisnąłem do niego przewód i zwarłem z masą w nadziei że zaświeci się kontrolka- jednak nic z tego. Zgodnie z tym co wyczytałem, na pinie powinno pojawiać się przy zapłonie niewielkie napięcie, jednak wartość jest niezmienna niezależnie od pozycji zapłonu. Drążąc dalej, rozebrałem kolumnę kierownicy i przyjrzałem się gniazdu E6 i pinom nr 1 i 2, w którym teoretycznie nie powinno być nic. Oczywiście było inaczej. Mając jeszcze nadzieję, że może w ECU tempomat jest podpięty do pinu 36- jak to bywa w niektórych wersjach, podpiąłem manetkę i sprawdziłem czy działa, ale kolejny zawód. Sytuacja jest inna niż u KoMarka (gdzie nie było połączenia od A50 do E6) i u 3tomek (pin 60 w A50 był, gniazdo E6 było, ale ECU obsługiwał CC z pina 36). Na dzisiaj mam już dosyć walki i przełożyłem dalsze kombinowanie na jutro. Jak widać kombinacji co do okablowania w aurisce jest więcej niż się mżna spodziewać... Gdyby ktoś posiadał schematy ECU dla tego silnika to proszę o PW, będę wdzięczny.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #347 dnia: 02 Stycznia 2018, 20:13:18 »
Do 05/2015  w 1ZR tempomat jest na 60-pinie. Może w liczniku nie ma kontrolki.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #348 dnia: 02 Stycznia 2018, 20:32:47 »
Trochę dziwna sprawa. Różne problemy w okablowaniu to już były, ale u Ciebie jest nowe.  Spróbuj jeszcze raz testu na zwarcie pinu 60 do masy. Może coś jednak nie stykało.
Zaślepkę  pinu 60 we wtyczce wyjąłeś?  ;)
Spalanie - Motostat.pl

Offline Golhim

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: 02 Stycznia 2018, 21:51:51 »
Zaślepkę (biały kołeczek) wyciągnąłem. Bez tego nie da się wcisnąć przewodu do wtyczki. Spróbuję jutro jeszcze raz z innym przewodem. Ktoś wie jakie napięcie powinno być podawane na pin 60 w porcie A50 po przekręceniu zapłonu? Zastanawia mnie czy w gnieździe E6 przewód masowy z pina nr 2 jest podpięty do masy, da się to sprawdzić? Jeśli tak, to wystarczy jakimś sposobem wyciągnąć z gniazda E6 kabelek z pinu 1 i przeciągnąć do niego kabel z pinu 60 gniazda A50, tak jak to opisywał KoMarek. Zrobię zdjęcia jak to u mnie wygląda w wolnej chwili.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #350 dnia: 02 Stycznia 2018, 22:09:37 »
Podanie na chwilę masy na pin 60 aktywuje tempomat. Jeżeli to zadziała to E6/1 ciągniesz do sterownika 60pin, E6/2 brązowy podłącz do masy(np. biały z czarnym paskiem w tej samej kostce.

Offline Golhim

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: 03 Stycznia 2018, 20:23:01 »
Porobiłem kilka zdjęć moich kostek i połączeń

Tak u mnie wygląda kostka E6 z zaznaczonymi kabelkami podpiętymi do gniazd 1 i 2 (niebieski to sygnałowy, brązowy to masa):

Gniazdo A50 z zaślepionym pinem nr 60:

Próbowałem podpiąć dwa przewody: wielożyłowy  i jednożyłowy, oba o przekroju około 1,5 mm. Wchodziły dosyć głęboko na jakieś 2 cm, jednak w obu przypadkach nie pojawiło się napięcie po przekręceniu zapłonu i kontrolka tempomatu nie zapaliła się. Test wykonywałem przez wpięcie przewodu w pin nr 60 i drugim końcem dotykałem karoserii (zgodnie z zielonymi strzałkami). Połączenie wyglądało tak:

Coś robię nie tak? Może to podłączenie we wtyczce E6 coś blokuje? Próbowałem wypiąć kabel sygnałowy i masę z pinów 1 i 2, ale niestety poległem. Z jej boku znajduje się biały element, który da się podważyć (chyba blokada). Podniosłem ją i próbowałem igłą od frontu gniazda wypiąć konektorki, ale bezskutecznie. Próbował już ktoś rozpinać takie cudo? Poniżej zdjęcie gniazda:

Zainwestuję jeszcze i obejrzę schemat elektryczny do mojego silnika na toyota-tech.eu,ale powoli tracę nadzieję...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #352 dnia: 03 Stycznia 2018, 20:52:14 »
Zamiast oglądać to sobie od razu ściągnij co nieco bo może się przydać jak ci jakieś mody się w głowie pojawią  :cool:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #353 dnia: 03 Stycznia 2018, 21:40:20 »
Nie kombinuj nic z E6 dopóki nie zadziała na krótko.
 Tu masz schemat:
https://imgur.com/T6LS90O

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 03 Stycznia 2018, 22:58:25 »
Moi drodzy,
krótka piłka,
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW
przeglądając forum doszedłem do konkluzji, że raczej nie mam co liczyć na tani tempomat u siebie. Chciałem się jednak upewnić, czy to, że mam u siebie na desce ikonki, których nie używam

czyli; tempomat, ogranicznik prędkości
o czymś świadczy? Robić sobie nadzieję czy to defaultowa deska, a sam samochód i tak nie obsłuży tempomatu?

W sumie dodam, że widać u mnie ikonkę systemu ASR, choć w rocznikach 2010 nie było tego systemu dostępnego (chyba, że się mylę).

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 03 Stycznia 2018, 23:07:21 »
Nie rób sobie nadziei, sterownik silnika nie jest przystosowany do obsługi tempomatu.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #356 dnia: 03 Stycznia 2018, 23:41:03 »
Dzięki za szybką odpowiedź, choć niepocieszającą  :-(
Czyli jednak nie tylko mój silnik, ale cała rodzinka 1.4D FL?

Offline Golhim

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: 04 Stycznia 2018, 17:12:43 »
Jakim przewodem najlepiej sprawdzić pin 60 z gniazda a50? Albo jaką końcówkę zarobić na końcu kabla, żeby było połączenie? Próbowałem skrętką i jednożyłowym o przekroju 1,5 ale są sporo grubsze od oryginalnych i może przez to nie mogę sprawdzić działania tempomatu...? Na Toyota-tech można płacić tylko kartą kredytową, a ja takiej nie mam... Da się to obejść?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #358 dnia: 04 Stycznia 2018, 20:41:47 »
Jakim przewodem najlepiej sprawdzić pin 60 z gniazda a50?
Ja dałem przewód fi ok. 2mm tzw. linka. Otwór we wtyczce jest lejkowaty, dlatego odizolowałem ok. 20 mm przewodu, tak aby druty przeszły przez lejek, a izolacja zakleszczyła się w otworze wtyczki. Zrobiłem to przed wpięciem wtyczki. Przewód siedzi dość pewnie.
Musisz mieć pewność, że drut sięga do pinu w gnieździe.   
Spalanie - Motostat.pl

Offline Golhim

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #359 dnia: 07 Stycznia 2018, 20:14:14 »
Udało się! :) Chcę podziękować użytkownikom: KoMarek, Darek Toyota, SZYMQ i Leverant88 za pomoc ;) Oto co wynika z moich obserwacji:
Zgodnie z moim przypadkiem, brakowało przewodu łączącego komputer w komorze silnika (pin 60 kostki A50) z kostką E6 pin 1. Tzn w kostce E6 był zajęty pin 1, ale gdzieś "po drodze"  się kończy. W pierwszej kolejności sprawdziłem czy komputer obsługuje tempomat. Można to zrobić w dwojaki sposób: sprawdzając napięcie wychodzące z pina 60 gniazda A50, lub "masując" ten pin co powoduje zapalanie się kontrolki tempomatu. Obie czynności należy wykonać przy włączonym zapłonie!.  Oba rozwiązania wymagają podpięcie do gniazda kawałka kabelka do omawianego pinu. Wypięcie i rozebranie gniazda A50 opisał ładnie KoMarek na stronie 18 tego wątku. Z moich uwag: gniazdo znajduje się w metalowej obudowie przynitowanej na stałe, zatem jest problem żeby to rozebrać. Aby wyciągnąć wtyczkę, należy przesunąć szarą dźwignie blokady od siebie, wysunąć wtyczkę lekko do góry, aby była całkowicie wyciągnięta, a następnie wrócić szarą wajchę na pozycję zamkniętą! Tylko dzięki temu możliwe jest wyjęcie wtyczki z metalowej obudowy!! Przydaje się też wypięcie klipsa trzymającego przewody ;)
Po rozebraniu wtyczki należy dobrać odpowiedni przewód:

Ja dałem przewód fi ok. 2mm tzw. linka. Otwór we wtyczce jest lejkowaty, dlatego odizolowałem ok. 20 mm przewodu, tak aby druty przeszły przez lejek, a izolacja zakleszczyła się w otworze wtyczki. Zrobiłem to przed wpięciem wtyczki. Przewód siedzi dość pewnie.
Musisz mieć pewność, że drut sięga do pinu w gnieździe.   
Trzeba tego pilnować, ponieważ ja na początku dałem przewód o przekroju 1,5 mm + izolacja który była za gruby i nie dochodził do końca. Przez to nie wychodziło mi nawet sprawdzenie komputera :/ Ja wybrałem przewód po rozebraniu trzyżyłowego kabla zasilającego od starej lampy halogenowej  :-) dobrze jest aby izolacja wchodziła w początek wejścia i klinowała się w nim. Trzeba pilnować, aby odizolować kabel na 2 cm i aby wszystko weszło do oczka. Po takim montażu należy sprawdzić działanie tempomatu. Teoria jest taka, że po dotknięciu masy końcem kabla, na desce powinna pojawiać się i znikać ikonka tempomatu. Każdorazowe dotknięcie masy na przemian włącza i wyłącza tą ikonkę!! Dlatego dobrze jest to sprawdzać z kimś lub z odpowiednio długim kabelkiem by sprawdzać to w kabinie auta. Drugim sposobem jest dotknięcie jedną końcówką miernika do przewodu a drugą np. karoserii samochodu (masy). Oto jakie wartości napięcia wykazał mój miernik po przekręceniu zapłonu:

Po sprawdzeniu można przeciągnąć kabel od komory silnika do kabiny przez gumową uszczelkę,przez którą idzie wiązka przewodów w okolicy pedału gazu i wypuścić ją w okolicy gniazda E6 (strona 18 wątku ;)). Jeśli ktoś nie ma w pinie 1 żadnego przewodu, to ma szczęście... Wypięcie tego to jest jakiś koszmar... Aby to zrobić, trzeba najpierw czymś cienkim podważyć białą blokadę pinów:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/9751e88251e6efda

A następnie wziąć igłę i wsadzić  w tą mała dziurkę  pod pinem który chce sie wyjąc. Tam jest taka blokada pina żeby się nie wysunął i trzeba go podnieść do góry. Do tej pory nie wiem co sprawiło że za setnym razem to nagle zadziałało. Cieszę się że to już za mną  :-). Dzięki temu miałem pin, który odciąłem i dolutowałem do mojego nowego kabelka. Oczywiście najpierw sprawdziłem czy po wpięciu kabelka do pinu pojawia mi się napięcie na pinie tempomatu pod poduszką na kierownicy. Z tego co pamiętam to prawy dolny pin. Pinu nr 2 gniazda E6 (masy) niestety nie udało mi się wyciągnąć, dlatego zrobiłem prowizorkę a'la KoMarek :P Z kabelka od tempomatu wypiąłem pin masy, włożyłem pod obudowę tempomatu i dokręciłem tempomat, co przytwierdziło go do metalowej obudowy kierownicy. Efekt końcowy (mało widoczny, ale się świeci ;P):

Tempomat działa idealnie. Mam nadzieję, że moje rady komuś się przydadzą  :-)
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2018, 20:16:42 wysłana przez Golhim »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl