Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: tempomat
« Odpowiedź #270 dnia: 06 Lipca 2016, 19:12:19 »
Nie nie zwierałem - co by to dało? Jakiś czas temu podłączyłem manetkę i się kontrolka nie zaświeciła. Teraz poszedłem dalej bo rzuciłem okiem na kostki i stąd wiem, że do E6 są kabelki, ale nie ma na pewno w A50. Znalazłem na jakiejś stronie amerykańskiej odnosnie Rave, że AE3 w tamtej była za zegarami i też miała kable z jednej strony tyle że od komputera i sztukowali do zwijaka, a tutaj chyba odwrotnie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #271 dnia: 07 Lipca 2016, 12:04:05 »
Wlasnie to to chodzi ze przewaznie sa od kompa do kabiny a do zwijaka brak.
U ciebie jest odwrotnie - dziwne.

Offline mgawel0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #272 dnia: 24 Lipca 2016, 14:56:19 »
Witam wszystkich forumowiczów i cieszę się, że dołączyłem do tej społeczności.

Otóż do kostki E6 mam doprowadzony "kabel sygnałowy" i masę czyli piny 1 i 2, natomiast nie dochodzi on do wtyczki gniazda A50.

Zwierales sygnałowy do masy na wlączonej stacyjce ?

Mam pytanie odnośnie przytoczonego cytatu. Co miałoby dać zwarcie przewodu sygnałowego z masą? Załączenie tempomatu? I czy jest to bezpieczne?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #273 dnia: 25 Lipca 2016, 09:53:49 »
Mam pytanie odnośnie przytoczonego cytatu. Co miałoby dać zwarcie przewodu sygnałowego z masą? Załączenie tempomatu? I czy jest to bezpieczne?
To może ja. Zwarcie do masy przewodu "sygnałowego" tempomatu powinno spowodować zapalenie się ikony tempomatu, o ile reszta wyposażenia jest na to gotowa. To taki test na szybko, czy coś z tego będzie i nie brakuje czegoś. Manetka podczas pracy również zwiera ten sygnał do masy podczas aktywacji/dezaktywacji, więc raczej jest to bezpieczne. Prąd płynący przy zwarciu wynosi kilka mA, więc pożaru nie będzie. Jedynie trzeba zwrócić uwagę, aby podłączana masa była prawdziwa (a nie jakikolwiek kawałek metalu), by nie pojawiały się przepięcia z np. układu zapłonowego.
Ponadto na pinie "sygnałowym" występuje napięcie bliskie zasilaniu, można je zmierzyć woltomierzem. Świadczy o zdolności sterownika do obsługi tempomatu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline mgawel0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: 25 Lipca 2016, 16:59:56 »
Dziękuję, dokładnie o takie informację mi chodziło.
Mam jeszcze pytanie nie do końca związane z tematem bo chodzi o sterowanie radiem z kierownicy. Gdzieś widziałem tabelkę z wartościami rezystancji. Jest jakiś sposób aby to też również sprawdzić zanim kupię nowy zwijak i kierownicę?

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 11 Sierpnia 2016, 21:07:51 »
Na tej aukcji http://allegro.pl/sterowanie-panel-kierownicy-toyota-auris-ii-12-i5962196071.html#thumb/1 jest panel na kierownicę do Aurisa II. Chodzi mi o ten przycisk tempomatu (widziałem też całe kierownice z tym przyciskiem) orientuje się ktoś z was jakie on ma działanie ? czy on zastępuje manetkę pod kierownicą ?
Auris II z manetką tempomatu nie ma tego przycisku na kierownicy.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #276 dnia: 12 Sierpnia 2016, 03:24:05 »
To nie od tempomatu tylko od ogranicznika prędkości.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 12 Sierpnia 2016, 08:31:46 »
To nie od tempomatu tylko od ogranicznika prędkości.
Podobne te kontrolki są czyli ustawiam 60/h i mimo wciskania gazu więcej nie pojedzie.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #278 dnia: 12 Sierpnia 2016, 12:51:27 »
Dokładnie tak!

Thing

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 12 Sierpnia 2016, 14:04:03 »
Zastanawia mnie tempomat w Aurisie 1.6 manualu. Ja nie mam tej opcji. Ktoś mi podpowie ? Jadę autostradą na szóstce z prędkością 120km/h. Jako że ten bieg jest słaby w 1.6 i mam przed sobą długi podjazd powiedzmy kilometrowy. Jasne jest że auto na tym biegu będzie zwalniać, bo moment obrotowy przy 2500 czy tam 2800 jest żaden w tym silniku. Co robi wtedy tempomat ? Zwalnia program bo silnik nie daje rady, czy pompuje paliwo a samochód i tak zwalnia ? Jakie jest zachowanie tempomatu w manualu ? O ile w automacie z tym motorem widzę sens tempomatu to w manualu nie bardzo. Ktos kto ma ta opcje może mi powiedzieć jak sie zachowuje w ww. sytuacji to rozwiązanie ?
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2016, 14:08:57 wysłana przez Thing »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #280 dnia: 12 Sierpnia 2016, 21:24:38 »
Jasne jest że auto na tym biegu będzie zwalniać, bo moment obrotowy przy 2500 czy tam 2800 jest żaden w tym silniku. Co robi wtedy tempomat ?

Po pierwsze ten silnik ma bardzo plaski moment (ok 150Nm przy tych obrotach)
Po drugie bedzie starał sie utrzymac predkosc - wcisnie nawet gaz do dechy - od podjazdu zalezy czy da rade czy nie.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #281 dnia: 12 Sierpnia 2016, 21:47:48 »
Zamontowałem u siebie tempomat i mogę potwierdzić że w Auris II 1.6 2013 Premium+Comfort działa, opisałem trochę w Kompendium.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2016, 21:54:51 wysłana przez Pazurek »

Offline Leverant88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:54:49 »
Nie ma takiej opcji, najsłabszy silnik który obsługuje tempomat to 1.6, pytałem znajomego w toyocie kiedy jeszcze jeździłem 1.4 d4d z 2012r. Teraz wracam do tematu z 1.6 benzyną z 2016 i muszę prawdopodobnie podłączyć tą masę bo sama manetka nic nie daje...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #283 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:00:49 »
To chyba niemożliwe, ja przecież mam Auris TS 1.4D z tempomatem... działa bardzo dobrze (przyczepić się można tylko wyświetlania, inne znane mi tempomaty pokazują ustawioną prędkość, ten nie - zresztą Toyota generalnie trochę skąpi różnych informacji na wyświetlaczu).
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Leverant88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:05:17 »
Nie wiem czy masa oryginalnie nie jest brana ze skrzynki bezpieczników, bo porównywałem swoją skrzynkę ze skrzynką wersji z tempomatem i w niej podłączony jest kabelek do jednej ze śrub...nie umiem wrzucać zdjęć z poziomu iPada ale mam 2 zdjęcia dwóch skrzynek dla porównania i mogę wysłać każdemu zainteresowanemu na Prv...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl