Autor Wątek: 1,6 4A-FE spalanie LPG  (Przeczytany 24236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nowcyk

• Gość
1,6 4A-FE spalanie LPG
« dnia: 23 Listopada 2008, 13:35:34 »
Witam Was kierowcy i kierowniczki
Moje pytanie: ile powinna palić na takim silniku (1,6 4A-FE)? Czy 10.5 to dużo, mało? Doczytałem się jedynie, że jednym pali 8.5 i to jest dobre spalanie (bezpieczne), drugim pali 11 i też jest OK. Jaka jest bezpieczna dolna granica spalania, żeby nie zarżnąć silnika?
Przejżałem nasze forum na ten temat, ale odnoszę wrażenie, że panuje już chaos w tym temacie i nic w zasadzie konkretnego się nie dowiedziałem.

Chyba, że ktoś może mi podesłać linka, po którym rozwieją się moje wątpliwości, to będę bardzo wdzięczny.

lukko

• Gość
Odp: 1,6 4A-FE spalanie LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2008, 14:19:20 »
Najlepiej, gdyby każdy podał spalanie swojego samochodu. Jeśli danych byłoby wystarczająco dużo to informacja byłaby dość cenna: jaka jest różnica w spalaniu danego samochodu w stosunku do średniej.

Może to pozwoli opanować chaos :)

No więc ja zacznę:
silnik: 2,0 3S-FE, LPG, liftback '93.

trasa: 9,7
miasto: 10,5 - 12.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2008, 15:23:28 »
Cytuj (zaznaczone)
Moje pytanie: ile powinna palić na takim silniku (1,6 4A-FE)? Czy 10.5 to dużo, mało? Doczytałem się jedynie, że jednym pali 8.5 i to jest dobre spalanie (bezpieczne), drugim pali 11 i też jest OK.

Zależy to od naprawdę wielu czynników, zaczynając od prozaicznego sposobu jeżdżenia a kończąc na samej instalacji i silniku. Wszystkiego dowiesz się używając opcji szukaj ;]

Cytuj (zaznaczone)
Jaka jest bezpieczna dolna granica spalania, żeby nie zarżnąć silnika?
Nie bardzo pojmuje jak niskie spalanie miałoby przekładać się na szybsze zużycie silnika  :huh:

Cytuj (zaznaczone)
Najlepiej, gdyby każdy podał spalanie swojego samochodu. Jeśli danych byłoby wystarczająco dużo to informacja byłaby dość cenna: jaka jest różnica w spalaniu danego samochodu w stosunku do średniej.

Polecam takie serwisy jak SpritMonitor. Ilość pojazdów tam zarejestrowanych i możliwość bardzo precyzyjnego wybrania jednostki jak i używanego paliwa (91/95/98/100/LPG/ON) sprawia, że dowiesz się więcej i będziesz miał o dużo bardziej precyzyjne dane, niż zakładanie wątku na forum w którym każdy opisywałby swoje spalanie (niezależnie, czy uśrednione czy jednostkowe).
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2008, 15:27:43 wysłana przez Dagon »

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2008, 15:36:55 »
Kolega Dagon opatrznie zrozumial. Pytajac o niskie spalanie mialem na mysli, jak bardzo mozna zuborzyc mieszanke, co by nie remontowac zaraz silnika.
A wiec niskie spalanie, ale bezpieczne :-)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2008, 22:24:14 »
Silnik albo spala paliwo albo zawory. Silnik LB na szczęście przystosowany jest do wyższej temp spalania i tak szybko nie padną gniazda ale myślę, że ustawiając normalną dawkę LPG i trzymając się zielonej diody spalanie 4A-FE jak na jego moc jest niskie. Moja średnia z całego roku przy ciężkiej nodze, to 8,9l/100km. Silnik 18-letni. Najmniej w trasie przy zielonej diodzie i prędkości do 100km/h z pięcioma osobami i pełnym bagażnikiem wyszła 7,6l/100km. Ciężka noga na mieście 10,5. Jeśli staram się przyspieszać na ekonomicznym, to cykl mieszany 8,5.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2008, 22:48:17 »
Wcz
Silnik albo spala paliwo albo zawory. Silnik LB na szczęście przystosowany jest do wyższej temp spalania i tak szybko nie padną gniazda ale myślę, że ustawiając normalną dawkę LPG i trzymając się zielonej diody spalanie 4A-FE jak na jego moc jest niskie. Moja średnia z całego roku przy ciężkiej nodze, to 8,9l/100km. Silnik 18-letni. Najmniej w trasie przy zielonej diodzie i prędkości do 100km/h z pięcioma osobami i pełnym bagażnikiem wyszła 7,6l/100km. Ciężka noga na mieście 10,5. Jeśli staram się przyspieszać na ekonomicznym, to cykl mieszany 8,5.

Ja ciezkiej nogi nie mam, wiec porownujac do twojego opisu, moje 10,5 to troche duzo. Czy wiec moge zuborzyc mieszanke? Wczesniej chyba tego nie pisalem, silnik mam typu lean-burn, o ile ma to jakies znaczenie.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2008, 23:34:30 »
Jaką masz instalkę (generacja, reduktor, sterownik)?

Maciek001

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2008, 12:13:03 »
Witajcie,

Mam w Carii 1.6 4 AFE instalkę założoną 3 lata temu i przejechane ponad 100 tys km. Z racji kosztów wówczas płaciłem ok 2 000 zł skusiłem się na II generację. Wszystko to oczywiście włoszczyzna Lovato. Póki co jestem z niej bardzo zadowolony, do tej pory raz wymieniłem tylko filterek gazu. W tej chwili nie ma żadnych objawów ale chyba parownik należałoby wymienić. Jeżdzę raczej dynamicznie i często załadowany na maxa. Czy w mieście czy na trasie pali mi ok 11 l gazu tankowanego na BP albo Shellu. Zdarzyło mi się kiedyś jechać w trasie z kolegą, wtedy mieliśmy bardzo rekreacyjna, rodzinną  jazdę, nie przekraczaliśmy 110 km/h wówczas spalanie oscylowało w granicach 9 l.
Zauważyłem jeszcze jedna prawidłowość. Kilkakrotnie byłem zmuszony do resetowania komputera i carii i instalacji, jak zauważyłem przez jakieś 3-4 tankowania, mój bolid palił wyraźnie mniej, tak ok 8-9 km. Potem spalanie wracało do wyższej normy. Nie mam koncepcji dlaczego tak się dzieje, moi gazownicy też nie, może Wy coś przypuszczacie?

Pozdrawiam

Maciek

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2008, 22:38:38 »
Jaką masz instalkę (generacja, reduktor, sterownik)?

Moja instalacja jest II generacji. 3 lata temu jak zakladalem to IV generacji kosztowala 4500, a nie 1800. Landirenzo (nie wiem jak sie to pisze), sterownik nie wiem, jakis opurany komputerek, nie znam sie na tym.

Witajcie,

Mam w Carii 1.6 4 AFE instalkę założoną 3 lata temu i przejechane ponad 100 tys km. Z racji kosztów wówczas płaciłem ok 2 000 zł skusiłem się na II generację. Wszystko to oczywiście włoszczyzna Lovato. Póki co jestem z niej bardzo zadowolony, do tej pory raz wymieniłem tylko filterek gazu. W tej chwili nie ma żadnych objawów ale chyba parownik należałoby wymienić. Jeżdzę raczej dynamicznie i często załadowany na maxa. Czy w mieście czy na trasie pali mi ok 11 l gazu tankowanego na BP albo Shellu. Zdarzyło mi się kiedyś jechać w trasie z kolegą, wtedy mieliśmy bardzo rekreacyjna, rodzinną  jazdę, nie przekraczaliśmy 110 km/h wówczas spalanie oscylowało w granicach 9 l.
Zauważyłem jeszcze jedna prawidłowość. Kilkakrotnie byłem zmuszony do resetowania komputera i carii i instalacji, jak zauważyłem przez jakieś 3-4 tankowania, mój bolid palił wyraźnie mniej, tak ok 8-9 km. Potem spalanie wracało do wyższej normy. Nie mam koncepcji dlaczego tak się dzieje, moi gazownicy też nie, może Wy coś przypuszczacie?

Po wymianie reduktora (zalatwil sie na jednej z krakowskich stacji pod realem dla zainteresowanych) tez odnioslem wrazenie ze pali mniej, po przeliczaniu  bylo ok. 9-9.5 litra i tez po moze 3-4 tankowaniach. Bylem zadowlony, z czasem jednak chyba zaczelo sie to rozjezdzac. Nie sprawdzam za kazdym razem po tankowaniu ile spala, bo chyba bym ocipial, poza tym nie chce mi sie tego robic.

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2008, 22:39:29 »
Sorki, ale chyba zle wkleilem cytat, wybaczcie  <diabel>

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2008, 22:57:49 »
Po ilu km przejechanych tankujesz?

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2008, 12:18:46 »
Po ilu km przejechanych tankujesz?

Średnio jest to ok. 350km. Ale ja nie jeżdże od razu na gazie, na początku podgrzewam go na benzynie.
Ale po wymianie reduktora byłem w szoku bo rekordem było prawie 420km (zbiornik mam 45, czyli realnie wchodzi ok 39).

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2008, 11:50:55 »
No to jeśli jeździsz oszczędnie, to faktycznie masz ok 2l za dużo na każdą setkę. No ale przyczyn tego może być full.

Podstawa, to prawidłowa praca na benie, sprawny układ WN, sonda, rozmiar opon, przerwa na świecach oraz ich typ, czysty filtr powietrza i LPG, sprawność reduktora, no i na końcu prawidłowa regulacja LPG.

Jeśli to wszystko masz wporzo, na początek możesz spróbować zresetować ECU wyjmując na pół minutki bezpiecznik. Potem zaadoptować go na benzynie (poszukaj na forum adaptacja ecu) i sprawdzić czy cosik pomogło.

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2008, 17:06:57 »
Przeczytalem Twoj opis nt ECU. Chyba bede musial tak zrobic. Zobacze co bedzie.
Co do wszystkich elementow ktore mialy by znaczenie co do spalania to chyba pozostaje mi tylko regulacja, bo swiece sa nowe, filtry nowe, reduktor w styczniu wymieniony  :-)

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Listopada 2008, 17:19:26 »

Jeśli to wszystko masz wporzo, na początek możesz spróbować zresetować ECU wyjmując na pół minutki bezpiecznik. Potem zaadoptować go na benzynie (poszukaj na forum adaptacja ecu) i sprawdzić czy cosik pomogło.

Napisales powyzej zeby wyjac bezpiecznik, natomiast w twoich poradach o ECU piszesz tylko o wlaczeniu silnika na benzynie, swiatlach na 2 minuty i przytrzymac zeby osiagnal 1200 obrotów, chyba ze czegos nie zakumalem. Mozesz mi to opisac jasniej jak dla tłuka? Bo mechanik to ze mnie marny, ha ha  :grin: :cheesy: :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl