Co do wibracji kierownicy przy jeździe: zauważyłem zmiane na lepsze przy wymianie opon na zimowe - i to już nie pierwszy raz mam takie odczucie. O ile na oponach letni - zaraz po ich kupieniu byłem załamany - po pow. 110 kierownica drgała tak, że szarpało ręką, to z czasem nawet na tych oponach wibracje się zmniejszyły. Natomiast po zmianie na zimówki w zasadzie zapomniałem o tym problemie.
Też próbowalem doważania, ale ostatnio wymiękłem, jak wyważacz męczył sie z 1 kołem 1/2 godziny i raz mu wychodziło, że bez żadnych dodatków koło (prawy przód) jest wyważone idealnie, a za chwilę okazywało sie, że trzeba sporo dołożyc.
Nigdy nie miałem okazji tego sprawdzac, ale byc może problem tkwi w relatywnie małych kołach naszych Ave. Więc chętnie bym usłyszał opinie kogoś, kto założył 15-tki i przetestował ten problem.
Tarcze z VVT-i: ktoś już pisał o tym na forum - i zdaje sire, że hamulce w VVT-i różnią sie od I wersji bardziej, niż można sądzic (m.in. dwufazowe wspomaganie): chyba nie wystarczy przełożyc samych tarcz, ale też trzeba przłożyc zaciski, tłoczki, może też przewody - dokładnie nie pamiętam.
Ktoś zachwalał niemieckie tarcze, ale jakie dokładnie - nie wiadomo.