Autor Wątek: Drgania kierownicy podczas hamowania  (Przeczytany 32769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michael

• Gość
Drgania kierownicy podczas hamowania
« dnia: 05 Grudnia 2004, 22:00:11 »
Sprawa dotyczy mojego AVE (1.6 combi 2000r). Tematy podobne do mojego pojawiały sie już na formum, lecz brakuje mi tego ostatniego konstruktywnego "co konkretnie zrobic?" Chodzi oczywiście o wibracje kierownicy podczas jazdy >110 km/h i przy hamowaniu z dużych prędkości. Dużo już w tej sprawie zrobiłem bo tułałem sie od serwisu do serwisu:
1\zmiana opon - brak efektu
2\prostowanie felg -minimalna poprawa
3\tzw "doważanie" kół - tu lepiej wibracje podczas jazdy prawie zniwelowane - do zaakceptowania, moge to polecac,
ale hamowanie jak koniczyło sie delirką układu kierowniczego tak sie kończy nadal. Tu informuje, iż:
4\niedawno zmieniłem na nowe tarcze hamulcowe i nic to nie zmienio.

Prosze o jakąś KONSTRUKTYWNĄ porade. Zaczynam tracic serce do tej marki a nie chciałbym bo cała rodzina jeździ nimi. Nie należe też do kierowców którzy jako lekarstwo zaakceptują koniecznośc jazdy <110 km/h. Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2006, 19:28:11 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

ZACHARY

• Gość
Odp: Drgania kierownicy podczas hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2004, 22:30:53 »
wymiana tarcz na nowe nic nie oznacza. wystarczy je raz przegrzac i z prostych tarcz mogą zrobic sie powichrowane-choc nie z toyoty a z forda znam ten temat.  :cwalbrush
jakie zastosowałeś tarcze i jaką preferujesz jazde? czy z tyłu masz tarcze czy bębny?

nie znam tematu kłopotów z kolumną kierowniczą ale jest na forum troche informacji na ten temat. może tu jest przyczyna kłopotu.
ja jednak szukał bym problemu w hamulcach.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:47:04 wysłana przez janmor »

michael

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2004, 22:42:19 »
Jakie tarcze? Sorki ale nie wiem :oops: Podobno jedne z lepszych.Ale wiesz jak jest... Dodatkowe info to to ze jeżeli tarcze są zimne to moge hamowac i z 200km i nie ma drdą ale tylko jeden raz. Potem już delirka. Tak samo było na poprzednich "fabrycznych" tarczach. Z tyłu tarcz brak. Płyn ham zmieniony i wszystko wycackane na błysk ale delirka jest. Widziałem że przy innym temacie pojawił sie wątek wymiany tarcz na te z modelu vvti, moge je sobie ot tak kupic i założyc na swoje autko...?
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:47:52 wysłana przez janmor »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2004, 23:07:38 »
nie mam pojęcia? -to odnośnie tych z VVTi.

fabryczne tarcze to... :cwalbrush

poczytaj sobie o tarczach BREMBO/i do kompletu klocki Ferodo/np tu http://www.tomson.com.pl/

z tego co napisałeś wnioskue, że preferujesz dynamiczną jazde i naprawde powinieneś pomyślec o czymś naprawde dobrym. jeszcze jedna sprawa czesto pomijana to wymiana płynu na taki, który jest potocznie nazywany wysokotemperaturowym/uff/. te zwykłe płyny po paru ostrych hamowaniach potrafią sie zagotowac i po prostu nie "działają" jak należy.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:48:48 wysłana przez janmor »

michael

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2004, 23:26:20 »
:modlitwa dzięki za uwagi!!!
Moja jazda faktycznie do spokojnych nie należy.
A jaki konkretnie płyn ham. byś poleca?
Jeszcze raz dzięki!!!
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:49:09 wysłana przez janmor »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2004, 23:32:16 »
dokładnie to nie wiem ale jeden z nich był firmy ATE/chyba/. dowiem sie to napisze.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:49:25 wysłana przez janmor »

TomekR

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudnia 2004, 09:35:23 »
Co do wibracji kierownicy przy jeździe: zauważyłem zmiane na lepsze przy wymianie opon na zimowe - i to już nie pierwszy raz mam takie odczucie. O ile na oponach letni - zaraz po ich kupieniu byłem załamany - po pow. 110 kierownica drgała tak, że szarpało ręką, to z czasem nawet na tych oponach wibracje się zmniejszyły. Natomiast po zmianie na zimówki w zasadzie zapomniałem o tym problemie.
Też próbowalem doważania, ale ostatnio wymiękłem, jak wyważacz męczył sie z 1 kołem 1/2 godziny i raz mu wychodziło, że bez żadnych dodatków koło (prawy przód) jest wyważone idealnie, a za chwilę okazywało sie, że trzeba sporo dołożyc.

Nigdy nie miałem okazji tego sprawdzac, ale byc może problem tkwi w relatywnie małych kołach naszych Ave. Więc chętnie bym usłyszał opinie kogoś, kto założył 15-tki i przetestował ten problem.

Tarcze z VVT-i: ktoś już pisał o tym na forum - i zdaje sire, że hamulce w VVT-i różnią sie od I wersji bardziej, niż można sądzic (m.in. dwufazowe wspomaganie): chyba nie wystarczy przełożyc samych tarcz, ale też trzeba przłożyc zaciski, tłoczki, może też przewody - dokładnie nie pamiętam.
Ktoś zachwalał niemieckie tarcze, ale jakie dokładnie - nie wiadomo.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 18:52:25 wysłana przez janmor »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudnia 2004, 10:10:42 »
JA JUŻ O TYM GDZIEŚ PISAŁEM NA FORUM - BARDZO PRAWDOPODOBNĄ PRZYCZYNĄ DRGANIA KIEROWNICY MOGĄ BYC USZKODZONE KRZYŻAKI NA PÓŁKACH/tych, co wychodzą ze skrzyni biegów i napędzają koła :-DD /.

USTERKA W RÓWNYM STOPNIU POWAŻNA JAK I UCIĄŻLIWA, NIE WYELIMINOWANA W PORĘ MOŻE DOPROWADZIC DO USZKODZENIA ELEMENTÓW ZAWIESZENIA.
MIAŁEM DOKŁADNIE TEN SAM PROBLEM, KTÓRY OPISUJECIE I MYŚLŁEM, ŻE ZWARIUJĄ, BO:
WYMIANA OPON,
PERMANTNE WYWAŻANIE,
NAŚCIE WIZYT W ASO/nie toya lecz ford/

NIC NIE DAŁO. DO MOMENTU, KIEDY TO TRAFIŁEM DO ASO FORDA W EŁKU GDZIE PANOWIE OD RAZU USTALILI PRZYCZYNĄ"FEBRY" - USZKODZONE KRZYŻAKI NA PÓŁKACH. PO WYMIANIE NAD MOIM FOKUSIKIEM ZNÓW ZAŚWIECIŁO SŁOŃCE :-DD
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 20:08:38 wysłana przez janmor »

baniak

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2004, 22:12:58 »
Cytat: TomekR
Co do wibracji kierownicy przy jeździe: zauważyłem zmiane na lepsze przy wymianie opon na zimowe - i to już nie pierwszy raz mam takie odczucie. O ile na oponach letni - zaraz po ich kupieniu byłem załamany - po pow. 110 kierownica drgała tak, że szarpało ręką, to z czasem nawet na tych oponach wibracje się zmniejszyły. Natomiast po zmianie na zimówki w zasadzie zapomniałem o tym problemie.
Też próbowalem doważania, ale ostatnio wymiękłem, jak wyważacz męczył sie z 1 kołem 1/2 godziny i raz mu wychodziło, że bez żadnych dodatków koło (prawy przód) jest wyważone idealnie, a za chwilę okazywało sie, że trzeba sporo dołożyc.

Nigdy nie miałem okazji tego sprawdzac, ale byc może problem tkwi w relatywnie małych kołach naszych Ave. Więc chętnie bym usłyszał opinie kogoś, kto założył 15-tki i przetestował ten problem.

Tarcze z VVT-i: ktoś już pisał o tym na forum - i zdaje sire, że hamulce w VVT-i różnią sie od I wersji bardziej, niż można sądzic (m.in. dwufazowe wspomaganie): chyba nie wystarczy przełożyc samych tarcz, ale też trzeba przłożyc zaciski, tłoczki, może też przewody - dokładnie nie pamiętam.
Ktoś zachwalał niemieckie tarcze, ale jakie dokładnie - nie wiadomo.

Dobre. Ja mam akurat na odwrót. Zimówki mimo ze Pirelki (no ponoc jakies lepsze) to mi czasem chce "zeby wybic" kierownica. Natomiast na letnich tez czuc ale nie tak tragicznie. Co prawda letnie mam z 20 tysięcy km, no a zimowki sa po 3 sezonie- wiec ma prawo chyba.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 20:11:00 wysłana przez janmor »

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2004, 20:27:59 »
Witam. Odkryłem ten sam problem u siebie w bardzo nieprzyjemnych okolicznościach (hamowanie od 170km/h). Ponieważ autko kupiłem z drugiej "nogi" w ASO, uderzyłem do gości z pytankiem co jest grane. na alusach widac, że gośc lubił jazde po krawężnikach i 2 opony były do wyrzucenia. (Przed sprzedażą wymienili mu tylko klocki z przodu, a tarcze mam oryginalne 100kkm). Odpowiedzieli, ze to kwestia dopasowania sie, wspominali o krzywieniu tarcz w kałużach itp. Generalnie po 5kkm delikatnego hamowania (wciąż drgało) coś dotarło sie do czegoś (lubie te ścisłe i dokładne określenia techniczne :bangel ) i problem zniknął.Życze Ci podobnego rozwiązania. :aclap
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 20:12:41 wysłana przez janmor »

baniak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2004, 23:44:29 »
Cytuj (zaznaczone)
Witam. Odkryłem ten sam problem u siebie w bardzo nieprzyjemnych okolicznościach (hamowanie od 170km/h). Ponieważ autko kupiłem z drugiej "nogi" w ASO, uderzyłem do gości z pytankiem co jest grane. na alusach widac, że gośc lubił jazde po krawężnikach i 2 opony były do wyrzucenia. (Przed sprzedażą wymienili mu tylko klocki z przodu, a tarcze mam oryginalne 100kkm). Odpowiedzieli, ze to kwestia dopasowania sie, wspominali o krzywieniu tarcz w kałużach itp. Generalnie po 5kkm delikatnego hamowania (wciąż drgało) coś dotarło sie do czegoś (lubie te ścisłe i dokładne określenia techniczne :bangel ) i problem zniknął.Życze Ci podobnego rozwiązania. :aclap

No ale Stary masz slang. Ze 3 razy czytałem zanim zajarzyłem.  :-DD
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 20:13:24 wysłana przez janmor »

Christof

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudnia 2004, 17:07:48 »
Miałem ten sam problem. Mam alu 15" i kiedy zmienilem opony na Goodyear F1, zaczęły się problemy dokładnie opisane tu wyżej.
Koła wyważane były 3 razy, w tym ten 3 raz w ASO na ul. Zakopiańskiej, ponieważ już myślałem, że to jakieś uszkodzenie zawieszenia. Okazało sie, że zawieszenie jest w porządku i podobno wyważyli tylko koła. Pojechałem następnie w długą trase, bo z Krakowa nad morze i po drodze oczywiście stary problem wrółcił. Po drodze w Koszlinie zawinąłem do serwisu opon poleconego mi przez koszliński ASO Toyoty (bardzo ich za to cenię, bo nie zdarli ze mnie pieniędzy bez sensu!). Tam znów wyważono koła, ale z dokładnoscią do 5g i problem na razie zniknął. Wziąłem to na karb opon, bo już kiedyś słyszałem o kłopotach z wyważaniem kół z F1.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 20:15:46 wysłana przez janmor »

rm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpnia 2005, 19:12:58 »
doberek ...
proszęo poradę  :modlitwa  
Jestem użytkownikiem Ave rok 2002 z przebiegiem ok. 57 tys. km i od pewnego czasu zauważyłem drżenie kierownicy podczas hamowania :(. Przy normalnej jeździe, przy prędkości ok. 120 km/h .. to też drży ona ale jak czytam na tym forum, jest to niemal .. standardem tergo samochodu :/
Czy powodem drżenia kierownicy podczas hamowania są "wyeksploatowane" tarcze hamulcowe ?
Jeśli tak to poradźcie, proszę, jakie, gdzie i za ile mozna kupić

Pozdrawiam

melacha

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Sierpnia 2005, 21:19:58 »
hello,
1. klocki masz jeszcze z fabryki? czy wymieniane juz?
2. jesli wymieniane to czy tarcze byly toczone?
3. sprawdz w dobrym zaufanym warsztacie oponiarskim wywazenie kol
4. jesli jest ok a kierownica dalej drzy to szybciutko poki masz gwarancje grzej do MIR-WIT'u i zglaszaj reklamacje na kolumne kierownicy, w moim AVE po jej wymianie nie zadnego drzenia - a bylo :)
5. tarcze powinny wytrzymac ok 100 000 km (tyle wytrzymaly moje i  juz nie nadawaly sie do toczenia)
6. zreszta jesli masz gwarancje i to tarcze powinni ci wymienic na gwaracnji jesli sie pokrzywily i rozhartowaly.
7. ogolnie z kazda pierdulka lec do ASO i skladaj reklamacje dla nich to tez zysk za gwarancje placi TMPL

topol

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sierpnia 2005, 13:05:14 »
Cytat: melacha
5. tarcze powinny wytrzymac ok 100 000 km (tyle wytrzymaly moje i juz nie nadawaly sie do toczenia)

u mne wytrzymały 200 000 km zanim poszły na śmietnik historii.....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl