Dzis naszło mnie, żeby wyregulować sobie wolne obroty bo miałem za niskie (600 RPM na N i na D), wiem, że powinno być 700 RPM. Nie pasowały mi te obroty ze względu na drżenie silnika a raczej całego samochodu szczególnie jak stałem na D. Wiem, że w samochodach z wtryskiem za wolne obroty odpowiedzialny jest krokowiec, ale nie wiem który to dokładnie element. Na początku odkrecdilem tą srubke na przepustnicy i obroty spadly gdzieś do 500 RPM.
1 PYTANIE.
Czy krokowiec powinien sam wyregulować obroty na takie jakie powinny być czyli 700 RPM?? I czemu tego nie robi u mnie??
A wiec zabrałem się za regulacje. Ustawilem obroty na 800 RPM. Wsiadłem do samochodu, wrzucam D, a obroty znowu na 600 RPM a nawet niżej. I buda drży jeszcze bardziej. Przełączenie z N na D odbyło się z WIELKIM SZARPNIECIEM( nie puknieciem, tylko stanowcze załączenie biegu, za stanowcze w moim odczuciu), czego wcześniej nie bylo. Gasze silnik. Odpalam ponownie a obroty znowu 600 RPM. Po wrzuceniu R lub D obroty jeszcze niżej, szarpnięcie, buda drży.
2 PYTANIE.
Dlaczego po ustawieniu na zapalonym silniku obotów, po jego ponownym odpaleniu są one niższe??
3 PYTANIE.
Dlaczego jak miałem wcześniej 600 RPM na N to po wrzuceniu na R lub D obroty pozostawały praktycznie bez zmian, a teraz tak nie jest??
Dalej bawie sie tą śrubką, ale juz w inny sposób. Na zgaszonym silniku podkręcam jeszcze trochę tą śrubkę. Odpalam. Obroty 1000 RPM. Gaszę. Odpalam. Obroty 1000 RPM. Wrzucam D. Obroty 800 RPM. Lekkie szarpniecie( w moim odczuciu dopulszczalne). Buda nie drży. Włączam światła, ogrzewanie tylnej szyby, nawiew na max. Obroty 650 RPM. Zaczyna buda lekko drżeć.
4 PYTANIE.
Czy właczenie świateł, ogrzewania szyby i nawiewu na max powoduje aż tak duży spadek obrotów?? Jeżeli u was tak nie jest to co może być przyczyną takiego stanu rzeczy u mnie??
Wkurzylem sie już i narazie tak zostawiłem tą regulacje, bo na skrzyżowaniu stojąc na D jest "fajniej" niż bylo wczesniej.
5 PYTANIE.
Jak u Was zachowują sie obroty?? Ile macie na N, jakie na D, a jakie jeżeli "elektrycznie" na max obciązycie samochód na N jak i na D.
Narazie chyba wystarczy tych pytan. Podczas udzielania dpowiedzi przez Was napewno jakieś pytanie mi sie jeszcze nasunie.
P.S.
1 MZ-FE
Wymieniony rozrząd, świece(platynówki), olej + filtr silnik i skrzynia, filtr powietrza. Wszystko w ASO. Do tej pory wszystko mi pasowało w zachowaniu silnika oprócz tego drżenia na D i R jak stałem.