Tak mnie naszło, bo chwalimy nasze auta, chwalimy się nimi, myjemy je, naprawiamy, jeździmy, itp, a czy ktoś sprawdzał, co jeszcze zostało mu z fabrycznej żywości silnika ?
Chętnie poczytałbym ( i pewnie nie tylko ja ), co nasze Camry jeszcze mogą. Wiadomo, że nie każdy ( a raczej mało kto ) posiada jakieś zaawansowane urządzenia pomiarowe, typu Gtech, czy inne fotokomórki. W moim odczuciu jednak zwykły stoper, płaski odcinek prostej ok 500m, i kilka(naście) startów wystarczy, żeby mieć jakiś ogląd sytuacji.
Może zacznę, żeby nie było, że zarzuciłem temat, a ukrywam się

2.2 kombi robiła powtarzalne 10,5-11,5 do 100 ( pierwsza dana dla benzyny, druga dla gazu ). Moc 125KM, masa 1650kg ( z driverem ).
V6 kombi schodzi obecnie poniżej 9 do 100 na Pb, i poniżej 9,5 do 100 na LPG. Moc 168KM, masa 1750kg ( z driverem ).
O ile 2.2 sprawdzałem na letnich oponach w warunkach wręcz stworzonych do testów, o tyle dane dla V6 są lekko przykłamane, bo i opony zimowe, i nawierzchnia chyba nie do końca sucha była...

Poczekam do lata

Prosiłbym o wpisywanie rzeczywistych ( odbytych ) pomiarów, a nie farmazonów w stylu "jakby chciało mi się sprawdzić, to na pewno miałbym 8/9/10 do 100, bo przecież ładnie ciągnie"
Nie widzę powodów do wstydu, że cośtam serii nie trzyma, czy robi 15 do 100 i mniej nie chce - nasze auta są wiekowe, większość z nich ma ciekawą przeszłość, i wiele z nich jeździ jeszcze tylko dzięki temu, że poczciwy Japończyk nie stosował w latach 80-tych polityki czerwonego ołówka.
Dla poprawności jeszcze dane fabryczne ( dla wersji EU, czyli silników 5S/3VZ ze skrzyniami podanymi w nawiasach, nadwozie sedan ):
5S M/T ( S53 ) : 9,7
5S A/T (A140e) : 11,8
3VZ M/T ( E53 ) : 8,8
3VZ A/T (A540e) : 9,0
Teraz dla IV generacji, żeby nie było dyskryminacji młodszych Camrysiek :
5S M/T ( S53 ) : 10,4
1MZ A/T (A541e) : 9,0
Niestety, mimo najszczerszych chęci, nie udało mi się znaleźć żadnych danych dotyczących osiągów wersji kombi III generacji ( tzn. żadnych potwierdzonych i wiarygodnych danych, bo sieć roi się od różnych stron, gdzie rozbieżności są między 8 a 10

).
pzdr