Autor Wątek: Jaki kondensator?  (Przeczytany 7040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RafaÂł

• Gość
Jaki kondensator?
« dnia: 10 Grudnia 2004, 12:04:36 »
Mam zamiar kupić kondensator. Doradzcie mi jaki mam wybrać?
Wypatrzyłem na allegro takie dwa:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36898962
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36864162
Co o nich sądzicie? Może wiecie gdzie kupić coś lepszego w podobnej cenie?

Kondesator ma zasilać wzmacnicz boshmana 800W zmostkowany na tubęJBL 30 cm.

Wujek

• Gość
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2004, 17:24:07 »
Czesc!
hmmm..... zalecam abys najpierw przed kupnem kondensatora sprawdzil manualnie miernikiem stan napiecia (ladowania) podczas "grania" - oczywiscie silnik musi byc wlaczony!
1. Jezeli stwierdzisz (zauwazysz) znaczny spadek napiecia przy ostrym graniu czyli napiecie w instalacji bedzie spadac o 1V ponizej max ladowania tzn ze mozesz zamontowac kondensator.
2. Jezeli napiecie w instalacji bedzie spadac ponizej 12V tzn ze musisz koniecznie sprawic sobie kondensator jak i nawet wiekszy alternator...

Powracajac do twojego pyt to firma w takich urzadzeniach nie odgrywa wiekszej roli wiec bierz to co jest tansze albo ladniejsze!!

PS Proponuje tylko i wylacznie nowy sprzet!!

Milego sluchania :-DD

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2004, 00:43:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Kondesator ma zasilać wzmacnicz boshmana 800W zmostkowany na tubęJBL 30 cm.

jelsli masz problem z pradem przy tym wzamcniaczu, ktory napewdza tylko suba to go wymien....., a jelsli nie to raczej cos nie tak jest z instalacja pradowa......(za maly przekroj kabla, lub generalnie zle poprowadzona instalak)

Cytuj (zaznaczone)
2. Jezeli napiecie w instalacji bedzie spadac ponizej 12V tzn ze musisz koniecznie sprawic sobie kondensator jak i nawet wiekszy alternator...

koniecznie to nie musi! koniecznie to musi miec kola w samochodzie zeby nim jezdzic!;) nic sie nie stanie jak kondziorka nie bedzie!!
co do wymiany alternatora to nic z tego!! jelsi wymieniasz alternator to musisz rowniez wymienic akumulator...... ewentulanie kombinowac z dwoam - co raczej cie nie interesuje.....

Cytuj (zaznaczone)
Powracajac do twojego pyt to firma w takich urzadzeniach nie odgrywa wiekszej roli wiec bierz to co jest tansze albo ladniejsze!!

firma niestety jka we wszystkim odgrywa istotne znaczenie!! rozne kondensatory maja rozne parametry.... predkosc oddawania nagromadzonego ladunku itd..... jest ich kilka

Cytuj (zaznaczone)
PS Proponuje tylko i wylacznie nowy sprzet!!

swiete slowa!!! wedlug mnie to powinno sie kupowac wylacznie nowe!!
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

RafaÂł

• Gość
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2004, 22:21:25 »
Nie no problemów nie ma żadnych narazie. Między + a - wzmacnicza jest 13,8 V przy dobrym basie, czy jest potrzeba zainstalowania kondesatora? Kable mam cienkie :cfiufiu  : do głośnika i do plusa akumulatora.

Offline Janooop

• Toyot Chodzacy
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2004, 13:23:40 »
Najważniejsze aby kabel + miał odpowiedni przekrój. A kondensator ja założyłem jak mi światła zaczeły przygasać jak stałem na wolnych  obrotach bo to znaczy że alternator dosaje mocny wpi....
Janooop vel. Quinnolite to powiedział

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2004, 13:25:57 »
no i zeby + i - ,mialy taki sam przekroj......

czestym bledem jest rowniez ciagniecie plusa z aku a minusa z 'budy' (tzn to jest naprawde ok rozwiazanie w nowych samochodach) ale nalezy pamietac o tym ze orginalnie aku do 'budy' jest 'spiety' cienkim przewodem, wiec minus z aku do budy rowniez nalezy wymienic.....

RafaÂł

• Gość
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2004, 18:32:18 »
A czy moje napięcie jest OK? Światła mi nie przygasają na postoju, może minimalnie ale prawie tego nie widać. Czy jest sens montować kondensator?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudnia 2004, 19:10:55 »
nie ma sensu - alpeij dolozyc ta kase do sprzetu.........

RafaÂł

• Gość
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2004, 21:53:02 »
Może głośniki? Coś nie za drogiego na przód (narazie mam głośniki seryjne) może pod wzmaka bym coś podpioł. Tylko chyba przód trzeba przerabiać, i wygłuszać dzwi. Co byście polecili? Tam są chyba 16. Jeżeli chodzi o kase to coś do 400-500 zł

luc

• Gość
Jaki kondensator?
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2005, 14:45:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Może głośniki? Coś nie za drogiego na przód (narazie mam głośniki seryjne) może pod wzmaka bym coś podpioł. Tylko chyba przód trzeba przerabiać, i wygłuszać dzwi. Co byście polecili? Tam są chyba 16. Jeżeli chodzi o kase to coś do 400-500 zł

Był już temat na tym forum o głośnikach. Poszukaj. Generalnie 500zł to trochęmało na dobry montaż i wygłuszenie plus głośniki.

Plus i minus musi byc koniecznie poprowadzony z akumulatora. Muszą mieć tą sama grubość i długosć. Średnice kabla (+ i -) dobier sie do mocy pieca.

Misiak-007

• Gość
Odp: Jaki kondensator?
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2006, 00:19:23 »
Czym sie sugerowac przy kupnie kondesatora. Ja mam moc max wzmaka 700wat. A jak sprawdzalem jakie napiecie pobiera subwoffer to osiagalo 22,4V. Nie weim czy to wam cos pomoglo.
Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam Łukasz

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2006, 07:50:50 »
skoro masz moc max 700wat (tzn tyle pewnie jest napisane na wzmaku) to po co Ci kondensator??
no chyba ze dla lansu przy znajomych po otwarciu bagaznika.....
przy takiej mocy jest to zbedny wydatek - po za tym jest to 4ro czy 2u kanalowy wzmak??
bo jak 4ro to 700 max jest tylko przy maxymalnym obciazeniu wzmaka, czyli np 2xmostek, albo 4x2ohm - a podejrzewam ze tak nie masz.....

pzdr

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2006, 08:11:26 »
Potrzebuje Kondesatora Do Zasilania Suba. Bo Bas Siada. Wzmak Ma 4x75RMS lum 2X200RMS (mostek).
Wiec czym sie kierujecie przy kupnie Kondesatora. CZy sa jakies Wazne Parametry? Jakie Firmy Polecacie?
Pozdrawiam Łukasz

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2006, 08:37:37 »
to ja pozwole sobie dalej podrazyc temat bo Nie Potrzebujesz Kondensatora..... (no chyab ze z powodow o jakich pisalem wyzej....)

wzmak podczas grania na MAX'a oddaje moc ok 350 RMS / 30-35A (w duzych porywach) wiec jestem w stanie Cie zapaewnic ze kondensator jest zbedny, bo z tym da sobie rade kazdy aku (moze za wyjatkiem F 126p)
bas 'siada' bo moze cos jest nie tak dobrane?? wzmak oddaje 200 na suba a sub ile moze przetworzyc?? np nie 2a razy tyle?? - jesli tak jest to efekt bedize takie ze grajac 'cicho' bedized wszystko ladnie, a grajac co raz glosniej niedostatek energi bedzie wlasnie spowalnial suba....

najlepiej byloby podac o jakim sprzecie tutaj mowa.....
jeszcze jedno, podstawowe pytanie.... swiatla przygasaja?? - bo jesli tak to instalacja zasilajaca jest ostro skopana (skoro sa taie obiawy przy takich mocach) - jesli nie siada to znowusz pojawia sie pytanie - po co kondensator??

zdaje sobie sprawe ze jest duze grono ludzi ktorzy takie rzeczy lubia miec, tylko po to zeeby miec..... - w sumie to ich wybor i sam nie mam nic przeciwko temu....

ten post jest tylko w celu uswiadomienia czy faktycznie konieczny jest kondensator.....
jesli ma byc tylko po to zeby sobie fajnie diodki swiecily to kup jakas tandete za 100 i bedzie mrugalo....
jesli ma to spelnic jakas funkcje to jakiegos Dietz'a, Zealuma proponuje....
najlepiej pelna elktronike wtedy nie ma problemu z ladowaniem itp....
jak lubisz zabawe z pradem to pol elektronike - wtedy inne ladowanie i trzeba zawsze o tym pamietac, bo jka nie to ciezko sie sprzata po wybuchu czegos taiego w bagazniku.....

pzdr

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2006, 09:58:40 »
Fajnie ze trafiłem ten temat.
To gdzie jest Problem Skoro autko ma zgaszony silnik i jak dam głosniej muzyke to sprzet gasnie ?
Rozumiem ze akumulator nie daje rady, ale gdyby miał taki kondensator to czy by tez sprzet gasł ?
Bo przy odpalonym silniku daje rade, problem pojawia sie przy zasilaniu z aku.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl