Autor Wątek: Auris Terra glosniki - tył  (Przeczytany 69181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline berek1988

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Terra glosniki - tył
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Stycznia 2018, 19:03:10 »
Czesc
Mam Aurisa I po faceliftingu z 2013 w najbardziej podstawowej wersji, chyba Terra. Bardzo dlugo zbieralem sie do tego zeby zainstalowac glosniki z tylu. Troche nie wiedzialem jak sie za to zabrac, troche sie obawialem ze cos popsuje ale w koncu zrobilem :) Wszystko smiga az milo i juz pisze co i jak. Mam nadzieje ze bedzie to choc troche pomocne i ze dam opowiedz na te pytania ktore ja sobie zadawalem a nie moglem sie nigdzie doszukac odpowiedzi.
Na poczatku podzwonilem po kilku ASO Toyoty i dopytywalem elektrykow jak wyglada sprawa z podlaczeniem glosnikow tzn czy trzeba prowadzic kable od radia czy sa juz gdzies pociagniete i opcje sa dwie:
1-kable sa doprowadzone do kostki w slupku
2-wszystko jest doprowadzone do drzwi i wystarczy tylko podpiac wtyczke do oryginalnych glosnikow albo przylutowac do nieoryginalnych.

Ja niestety mialem te pierwsza opcje   :o
Kupilem na Allegro oryginalne glosniki do Aurisa tylko ze z bogatszej wersji. 30zl za glosnik. Nie szukalem zadnych super fajnych jakosciowo bo chodzilo mi tylko o to zeby cos z tylu gralo. Choc i tak uwazam ze te oryginalne naprawde daja rade a instalacja jest bezproblemowa bo glosniki idealnie pasuja do drzwi, otwory na nity tak samo i ogolnie ok :-)

Od drzwi do kostki poprowadzilem kabel przez otwory do tego przygotowane a wiec przez gume przy zawiasach drzwi. Potrzeba do tego duzo cierpliwosci bo zakamarki tam sa niesamowite.

W kostce po lewej stronie auta jest kabel czarny i zolty a po prawej czerwony i bialy. Latwo sie zorietowac ze to kable od glosikow bo dochadza do kostki ale z niej nie wychodza. Kostke najlepiej wymontowac. Mnie sie osobiscie ani jednej, ani drugiej nie udalo normalnie wymontowac, tylko zaczepy mi popekaly ale jest klej na goraco takze spokojnie  :-) Kabelki do glosnika poprostu "wywalilem" z kostki, przewiercilem zeby mozna bylo przeciagnac kable glosnikowe i wszystko polutowalem przed kostka+opaska zaciskowa. Kabelki polaczone ale zostaje jeszcze kwestia podlaczenia do glosnika.
Kabel czarny to "+" a zolty to "-" a druga strona czerwony "+" i bialy "-"
Glosniki tez maja biegunowosc dlatego najlepiej wziasc zwykla baterie 1,5V i kabel glosnikowy. Jedna wiazka kabla na "+" druga na "-"
Majac przylozony kabel do baterii przykladamy do kabli w glosniku. Jesli glosnik poruszy sie do przodu to przylozylismy dobrze jezeli do tylu to zle. Teraz mamy pewnosc gdzie jest w glosniku "+" a gdzie "-"
Wystarczy polutowac "+" do "+" i "-" do "-"  <taniec> 
Zanim wszystko zaczniecie lutowac i montowac najpierw warto sprawdzic czy wszystko gra a jezeli gra to nitowac zakladac boczki i gotowe  :good:
Gdzies wyczytalem ze glosniki z tylu graja ciszej.
Guzik prawda. Albo w ustawieniach radia macie ustawiony balans i przod gra glosniej albo macie zle polaczone "+" i "-"
W sumie 4 godziki roboty. 

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Czerwca 2019, 21:37:39 »
Zanim wszystko zaczniecie lutowac i montowac najpierw warto sprawdzic czy wszystko gra a jezeli gra to nitowac zakladac boczki i gotowe  :good:
Guzik prawda. Albo w ustawieniach radia macie ustawiony balans i przod gra glosniej albo macie zle polaczone "+" i "-"
Też gdzieś wyczytałem że tył gra ciszej ale nie mogę tego watku znaleźć. Podłaczyłem dzisiaj głośniki i własnie mam taki problem że tył gra ale bardzo cicho. Jak mam w ustawieniach FADER na max to kiepsko to gra a wystarczy tylko pociągnąć na front dwie jednostki i w zasadzie tył znika. Ktoś mial takie problemy i czy sobie poradził?
Tylko w jednym podłaczeniu prawidlowym głśniki grają jak chcialem zamienić kable to nie grały.

Offline Paweł45

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Czerwca 2019, 20:04:54 »
Witam. A montował ktoś ale w aucie 3 drzwiowym głośniki z tyłu i podpowie jak zdjąć boczki  .Pozdrawiam

Offline jakerc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Sierpnia 2019, 15:30:21 »
Też gdzieś wyczytałem że tył gra ciszej ale nie mogę tego watku znaleźć. Podłaczyłem dzisiaj głośniki i własnie mam taki problem że tył gra ale bardzo cicho. Jak mam w ustawieniach FADER na max to kiepsko to gra a wystarczy tylko pociągnąć na front dwie jednostki i w zasadzie tył znika. Ktoś mial takie problemy i czy sobie poradził?
Tylko w jednym podłaczeniu prawidlowym głśniki grają jak chcialem zamienić kable to nie grały.

Kolego - udało Ci się rozwiązać problem, dlaczego głośniki z tyłu grają tak cicho ?
Dzisiaj domontowałem oryginalne na tył, przy fabrycznym radiu niedotykowym - lipa. Dokładnie tak jak piszesz.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Sierpnia 2019, 18:48:31 »

Kolego - udało Ci się rozwiązać problem, dlaczego głośniki z tyłu grają tak cicho ?
Dzisiaj domontowałem oryginalne na tył, przy fabrycznym radiu niedotykowym - lipa. Dokładnie tak jak piszesz.

Jak jechałem z tyłu i chciałem tez posłuchać ale tak żeby ludzie z przodu nie narzekali to prosiłem o przeniesienie dzwięku bardziej na tył w ustawieniach i tyle. Mam też Forda Focusa służbowego i Fiestę i tam tez zeby bylo z przodu słychac tył to trzeba w ustawieniach mieć 5 (na 7) w skali. Tylko że w Fordach jestem zawsze kierowcą.

Offline jakerc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Sierpnia 2019, 20:16:33 »
Wszystko jasne, tylko problem jest taki, że głośniki nie grają tak jak powinny z tyłu. Tak jakby radio było zablokowane, albo coś w tym stylu.
Gdy przeniosę głos tylko na tył, ledwo go słychać.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Sierpnia 2019, 21:40:27 »
Wszystko jasne, tylko problem jest taki, że głośniki nie grają tak jak powinny z tyłu. Tak jakby radio było zablokowane, albo coś w tym stylu.
Gdy przeniosę głos tylko na tył, ledwo go słychać.

Też mam takie same uczucie ale samych tylnych się nie słucha bo są one tylko dokładką choziażby dlatego że wysokonowe masz tylko z przodu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl