Autor Wątek: Gaz do Avensis 1,6  (Przeczytany 11249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PikeHunteR

• Gość
Gaz do Avensis 1,6
« dnia: 15 Czerwca 2009, 21:47:30 »
Witam!
Forum to czasem przeglądałem, ale to mój pierwszy post.
Przeglądałem wątki o LPG, "coś tam" znalazłem, ale jeszcze chciałem dopytać ;) Mam Avensisa 1,6 z 1999 roku, przebieg 195000 i muszę założyć gaz.
Jaki warsztat polecacie w Warszawie lub okolicach (powiedzmy pd-wsch). Wstępnie pytałem w ENERGY GAZ POLSKA i tam zaproponowano mi instalację CAG 300 za 2600zł.  Czy to dobra instalacja i cena, czy szukać dalej?? Moze jakieś inne warsztaty sprawdzone??

Aha, i w Garwolinie(ten kontakt dostałem od znajomego) za 2200 zaproponowano mi jakąś polską instalację, ale nie pamiętam nazwy :embarassed:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Gaz do Avensis 1,6
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwca 2009, 22:05:33 »
W zasadzie sama instalacja to tylko 20% sukcesu.
Pozostałe 80% to montaż i strojenie. Jeżeli gazownik nie ma chęci/umiejętności/wiedzy/sprzętu to nawet idealną instalkę spitoli.
Tak więc najpierw zbieraj opinie o warsztatach, a dopiero później o instalacjach.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwca 2009, 22:25:44 »
Z czystym sumieniem polecam OLPOL-Gaz w Ożarowie Mazowieckim. Poznańska 318 chyba. Fachowiec jakich mało i rozsądne ceny. Naprawdę polecam, moja carina tylko tam jezdzi... :laugh:

PikeHunteR

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2009, 16:48:47 »
A czy do tego silnika sekwencja czy zwykła instalacja też wystarczy??

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2009, 17:12:17 »
Jeśli już zakładasz instalację LPG to tylko sekwencję.Jest lekki problem z zestrojeniem wszystkiego i zdarza się ,że na którymś biegu czasami szarpie ale jak gazownik jest dobry to i za pierwszym razem wszystko zestroi i będzie miodzio.
Ja mam II generację i ciągle trzeba regulować bo silnik się muli bardziej niż powinien.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwca 2009, 21:48:12 »
[...]Ja mam II generację i ciągle trzeba regulować bo silnik się muli bardziej niż powinien.

No co Ty ? Ja swoją IIgen. reguluję tylko przy wymianie filtra gazu lub powietrza. Poza tym nie mam potrzeby wsadzania łap.
Wymiany mi się nie pokrywają w czasie więc grzebię co ok. 10tys. km. To chyba niezbyt często ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Czerwca 2009, 21:56:55 »
Może trafiłeś na dobrych gazowników po prostu  :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Czerwca 2009, 22:12:26 »
ja też posiadałem kiedyś gaz II gen. ZERO problemów........Dobrze założony gaz musi działać nawet I gen.....

Niemniej jednak polecam gaz IV gen, czyli tak zwana sekwencja. Powodów jest kilka, ale jeden decydujący......Mikser.

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2009, 22:35:02 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2009, 23:34:54 »
Może trafiłeś na dobrych gazowników po prostu  :-)

Raczej to kwestia dopilnowania roboty, później wyegzekwowania poprawek, a na koniec troszkę własnoręcznej rzeźby (choć ostatnio chyba troszkę przesadziłem ;) ).
Pozdro.
*
*
*
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2009, 23:52:38 »
To powiedz co o tym sądzisz?:
Odkręciłem reduktor ponad  połowę regulacji na reduktorze(reduktor Brc mam za słaby bo 100Kw niby ok ale do 136KM a powinien być chyba ciut wydajniejszy) i nagle Carina odżyła.Pewnie teraz będzie palić z 15 litrów LPG ale co tam.Już nie ma takiej dziury w mocy przy gwałtownym ruszaniu i ciągnie do ok 5800 obr. Tak sobie pomyślałem i nie wiem czy słusznie ,że skoro jest krokowiec ,który ma za zadanie dozować gaz to mogę odkręcić reduktor na maksa (podobnie jak w blosie) i jakoś nie będzie więcej spalać gazu.Po coś go w końcu tam zamontowali :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca 2009, 03:50:36 »
Krokowiec krokowcem, ale co z tego że się otworzy, jak zbytnio przykręcona membrama nie da odpowiedniej ilości gazu ?
To trzeba przyzwoicie zgrać ze sobą - parametry otwierania krokowca i naprężenie membramy.
Niestety nie wszyscy gazownicy o tym myślą, ładują jakieś standardowe parametry i spadaj kliencie, nie zawracaj gitary :(
Ostatnio ojczulek wystraszył się i wrócił z trasy jak mu Corolka zaczęła strzelać przy ok. 110km/h. Podpinam kompa i co widzę ? Mądrzy gazownicy ustawili mu jakiś tryb "Econo" :( Krokowiec otwierał się tylko tyle, że może starczało gazu na spokojną jazdę po mieście :(  Poleciał w trasę, depnął w pedał i zaczęła się jazda.
Dobze że w miarę szybko to zauważył, bo by sobie silnik zarżnął na ubogiej mieszance :(
LPG nawet II gen. nie jest takie straszne pod warunkiem że się "fachoffcom" chce pomyśleć i zestroić wszystko jak należy :(
Pozdro.
*
*
*
*

Maciek001

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2009, 13:37:39 »
Witajcie,

Przychylam się do opinii forumowiczów, że nie firma decyduje o sukcesie instalacji LPG a umiejętności i doświadczenie instalatora. Ja montowałem w Siedlcach, swego czasu to była mekka gazowników. Jeżdżę Cariną 4AFE na  instalacji II gen. jak dobrze liczę to już czwarty rok. Przejechałem na niej ok 140 tys i wszystko działa moim zdaniem poprawnie. Do tej pory wymieniłem tylko raz filterek gazu ( tankuje tylko na muszelce) i co ok 20 tys wymieniam swiece. Autko pali ok 10-11 l czy to w miescie czy na trasie. Mam kilka zastrzeżeń do montażu, chodzi głównie o traktowanie karoserii. Ponadto byłem wielce zdziwiony kiedyś, gdy nie chcieli mi wyregulowac instalacji po wymianie filterka gazu, spytali czy wszystko ok. odparłem że tak to w porządku powiedział Pan fachowiec. Gdy poprosiłem o regulacje powiedział, że jesli wszystko działa poprawnie nie ma sensu grzebać..
Mówiąc szczerze do dzisiaj nie wiem kto miał rację czy ja czy On, liczyłem, że może uda mi się powrócić do spalania tuz po montażu instalacji, które wynosiło przy podobnym stylu jazdy ok 9 l.
Kolejna rzecza  która mnie zastanawia to jakie sa objawy konieczności wymiany parownika póki co autko jeżdzi donrze ale podobno miał on starczyć na ok 80 - 100 tys km a ma już duuzo więcej. Polecicie mi może jakiś warsztat w wawie gdzie znaja się na Landi i ew. wymienia parownik i podregulują wszystko.
Kurcze jeszcze mi sie jedna rzecz przypomniała, kiedyś o tym pisałem ale jakoś nikt nie umiał albo nie mógł pomóc. Zauwazyłem, że po zresetowaniu komputera moje autko przez pierwsze kilkaset kilometrów pali znacznie mniej tj o ok 2-3 litry, potem sytuacja wraca do normy, macie jakies pomysły?
Którys z kolegów pisał coś o Garwolinie, macie tam jakiś sprawdzonych fachowców?
Pozdrawiam

Maciek

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2009, 14:44:05 »
Ja swoją instalke (IV gen) zakładałem u gazowników na ul. Szpaczej (22 611-44-62). Ogólnie wydaje mi sie że maja pojęcie co robią.
jak do tej pory nie miałem żadnych problemów z instalką.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2009, 16:51:25 »
Ja serwisuję instalację na Szarych Szeregów 5b (II generacji) - nazywają się chyba gaz poll. Byłem u nich kilka razy - są OK - może bez zachwytów, ale też bez rozczarowań, tyle że trzeba umawiać się na kilka dni do przodu.

Co do podwyższonego spalania, o którym piszesz, to mogło się skompensować kilka czynników - sprawdź np. w jakim stanie jest sonda lambda, bo to może mieć to istotny wpływ.

Co do żywotności parownika / membrany - jaki jest przecięty przebieg, po którym trzeba się zainteresować co tam piszczy...?

pozdrawiam, m.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Czerwca 2009, 20:02:29 »
Żywotność parownika zależy od tego czy przełączasz na gaz od razu czy czekasz na rozgrzanie się auta przynajmniej w okresie zimowym. W skrajnie niskich temp zdarza się, że parownik zamarznie. Miałem tak kilka razy w autach z instalką I gen. Zużycie membran objawia się problemami z utrzymaniem przez auto wolnych obrotów. Jak wyregulujesz w miarę obroty na gorącym silniku, to CI będzie gasnąć na zimnym lub nierówno pracować i na odwrót.

Kupujesz zestaw naprawczy w cenie ok. 100zł i wg instrukcji z netu robisz "kapitalkę" parownika. Sam jeszcze tego nie robiłem, ale znajomy sam zakładał nowe membrany to Poldka kiedyś i niedawno do Astry - wszystko oki.

Pamiętać trzeba również o spuszczaniu syfu z parownika. Myślę, że tak co 10 000.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl