Autor Wątek: Biały dym po odpaleniu silnika rano (tylko na dworze)  (Przeczytany 30404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Biały dym po odpaleniu silnika rano (tylko na dworze)
« dnia: 13 Lipca 2009, 20:25:05 »
Mam takie pytanko. Jeżeli auto rano po odpaleniu puszcza białą chmurę (3 sek i spokój) stojąc na dworze, a jeśli noc spędzi w garażu i to zjawisko nie występuje, to winą jest woda w tłumiku?
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Biały dym po odpaleniu silnika rano (tylko na dworze)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2009, 00:07:26 »
Ty się lepiej przyglądnij dokładnie czy ta chmura jest biała czy niebieska...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2009, 21:37:23 »
Przyjrzę się dokładnie. Jeśli niebieski, to będzie olej, tak?

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2009, 11:52:11 »
niebieska olej, biało to woda z układu wydechowego albo w najgorszym przypadku uszczelka pod głowicą ale wtedy cały czas by dymił

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2009, 11:59:07 »
a wedlug mnie jak dymi 3s to znaczy... ze to nic nie znaczy  :grin:
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipca 2009, 12:10:57 »
a wedlug mnie jak dymi 3s to znaczy... ze to nic nie znaczy  :grin:
nie przesadzaj tak z tym optymizmem. Jak dymi po odpaleniu to uszczelniacze zaworów. Znam z autopsji ;)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2009, 12:55:47 »
A z tego co pamiętam, to uszczelniacze dość sporo wychodzą za komplet.... I zgodzę się z tezą, aby lepiej nic nie bagatelizować.
Jedna Carinka jaką oglądaliśmy dawała trochę dymku przez chwilę po odpaleniu i przy wkręceniu na 5,5+ tysięcy obrotów ale tylko na zimnym silniku... Pierwszą z teorii Panów na mrówczej (diagnoza "na odległość") były uszczelniacze zaworów... Tak więc lepiej obadać temat.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2009, 12:57:25 wysłana przez Dagon »

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipca 2009, 20:47:48 »
Ale to nie w Toyce:)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: Niebieski dym po odpaleniu silnika rano
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopada 2009, 09:51:59 »
Teraz na mrozie to jest dopiera zabawa. Dym jest niebieski i idzie taka chmura, że aż wstyd. Najgorzej jest rano po nocy, po 8h stania na dworze puszcza go 10x mniej. Sprawa tyczy mojego "nowego" grata czyli silnika FS w 626 2.0 1995r. Naczytałem się trochę i chyba każdy użytkownik tego auta z przebiegiem w okolicach 200 000 ma to samo. Na forum straszą, że remont albo wymiana silnika itd itp. Mechanik twierdzi, że winne będą pierścienie. Jednak na chłopski rozum, jeśli końcówka rury wydechowej jest idealnie czysta, kopci tylko przy niskich temp po conajmniej 5-godzinnym postoju czyli spływa na tłoki olej. który potem ulega spalaniu (tak sobie to tłumaczę). Dla mnie jest to wersja bardzo optymistyczna, gdyż jest możliwość wymiany uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy, co za tym idzie nie jest to duży koszt.

Poza tym płynu nie ubywa, nie ma mazi pod korkiem, oleju w okolicach 1l/6000km (Toyota brała mi 1l/3000 i nie było dymu rano).Muszę jeszcze ciśninie sprawdzić.  Jakiej firmy uszczelniaczy szukać?

Sorki, że pisze tu posty nie dotyczące Toyoty, ale klimat panujący na tym forum jest ... co tu dużo pisać- the best  :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopada 2009, 22:39:14 »
więc jak to jest, jeżeli dymek jest biały, przy zimnym silniku, minusowej temperaturze na zewnątrz i występuję przez powiedzmy 5 minut to to normalne czy się bać??

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2009, 21:55:52 »
Jeśli jest biały i nazywasz go dymkiem, to nie. Każde auto na biało dymi, kiedy układ wydechowy jest zimny. Chyba, że tak: http://www.youtube.com/watch?v=YySlFFQRffI. Tutaj już podchodzi pod uszczelkę pod głowicą lub nieprawidłowy skład mieszanki. Mazdy z roczników 92-97 mają takie problemy, mam nadzieję że u mnie skończy się na wymianie uszczelniaczy, bo jeśli nie, to tylko kiedy zwróci mi się sekwencją, to ją sprzedam i powrócę do Toyoty, ewentualnie jakaś Audiczka - przynajmniej amorki są dużo tańsze, a niezawodność taka sama.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2009, 21:58:19 wysłana przez dgolf »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopada 2009, 22:15:03 »
[...] Chyba, że tak: http://www.youtube.com/watch?v=YySlFFQRffI. Tutaj już podchodzi pod uszczelkę pod głowicą lub nieprawidłowy skład mieszanki. [...]

Hehe... skład jakiej mieszanki ?? Wodno-powietrznej ? :P  Trzeba by obwąchać jeszcze ten dym i zobaczyć go na gorącym, bo tak jakoś niebiesko było po odpaleniu. 
A i uszczelka pod kolektorem ewidentnie do wymiany :grin:
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Niebieski dym po uruchomieniu silnika po długim postoju
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia 2010, 08:59:10 »
Jestem już umówiony na wymianę uszczelniaczy, bo wstyd odpalać ją po 8h postoju na parkingu ;) Ludzie padają jak muchy od smrodu :)

Ale mam jeszcze takie pytanie: wiadomo, że przy minusowych temp. auto dymi na biało ale do momentu rozgrzania się silnika. Tak jest np. w tej starszej Mazdzie, że na ciepłym z tyłu czysto. Ale moja cały czas lekko dymi na bielutko przy minusowych temp., a jak jej wcisnę do końca to jest biało za autem. Czy po wymianie uszczelniaczy to ustąpi, czy raczej będzie to wina wody w układzie wydechowym? Na PB i LPG tak samo.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia 2010, 13:56:22 »
wiele aut dymi na bialo, nawet juz normalnie rozgrzanych na trasie. wiadomo, ze latem jest inaczej. teraz mamy caly czas temperature na minusie. Dodajsobie ile jeszcze zalezy od konstrukcji wydechu. w jednych para "wyplywa" a w innych siedzi sobie gdzies tam na zalamaniu i ciagle paruje. efektem jest caly czas biala chmurka;] u siebie patrzac w lusterko jak przyspieszam, lub stoje na swiatlach zawsze widze chmurki. niektorzy sie az sie dziwia, bo ich auta tak nie paruja. a moja jezdzi i ma sie dobrze :-P
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2010, 14:25:01 »
w obu carinach jakie mamy w domu jest bialo z tyłu przy przyspieszaniu nawet po calkowitym rozgrzaniu silnika. i szczerze mówiąc mało widuje aut, za którymi jest "czysto" w taką pogodę:)
ja sie nie przejmuje:) <sternik>
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl