Jak w temacie :
Prośba do wszystkich posiadaczy 3VZ i 1MZ w III generacji ze
sprawnym układem chłodzenia.
Czy układ jest sprawny można bardzo łatwo sprawdzić - wystarczy zobaczyć, czy wraz z włączeniem klimy wentylator chłodnicy zaczyna wciągać koty i małe dzieci z pobocza. Druga metoda : włączyć klimę w mieście przy ok 30 stopni na zewnątrz - jeśli nie zobaczymy po max 10 minutach czerwonego pola, tzn, że z chłodzeniem mamy wszystko w porządku.
Teraz zasadnicza część postu :
Prosiłbym użytkowników 3VZ, żeby pofatygowali się o zdjęcie schowka, wypięcie wtyczki z ECU od wentylatora, i pomierzenie wartości na kablach.
Pomiary robimy na ciepłym silniku. Piny są ponumerowane "od tyłu", czyli patrzymy na wtyczkę od strony, z której
wchodzą do niej kable. Dla pewności - zacznijcie od sprawdzenia napięcia po stacyjce - wtedy reszta kabli będzie już w wiadomej pozycji.

Prosiłbym dodatkowo o zmierzenie
napięcia między stykami ECU w warunkach następujących : ciepły silnik, zapięta wtyczka, włączona klima=włączony wentylator.
Za wszystkie dane z góry dziękuję, trud włożony w pomoc mogę wynagrodzić jakimś drobnym Camry'owym fantem z gatunku "tego mi w aucie brakuje, nie masz przypadkiem ?".
Prosiłbym przy okazji o zachowanie umiarkowanego porządku w wątku, a wszelkie OT w stylu "fajnie, że i Tobie coś wreszcie nie działa", lub "mam tak od kilku lat, i nie przeszkadza mi to" proszę przesyłać na PW

pzdr