Autor Wątek: jaki olej Yaris Ts 1.5  (Przeczytany 112389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobicar

• Gość
Odp: jaki olej Yaris Ts 1.5
« Odpowiedź #135 dnia: 19 Lutego 2013, 21:00:13 »
Sadam jestem ciekawy ile wypije ci nastepny olej,bo jesli twierdzisz ze to wina oleju iż dolewasz 2.5l podczas eksploatacji...Zaznacze sobie by poczytac za rok

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 19 Lutego 2013, 22:39:43 »
takie mam zdanie, na wczesniejszym oleju tego nie było(na x cleanie jak i przez chwile 300V Motula)
auto nie cieknie nigdzie(albo tak cieknie, że nie widze), nie dymi, nie puszcza bąków, wszystko jak należy.
eksploatuje normalnie, auto nigdy nie jest ciśniete na zimno, nie jeżdże z duzymi prędkościami autostradowymi.tylko to, że jest czesto palone/gaszone, plus odcinki 3-4km, no i to, że raz dziennie pokrece go przez około 2km.
jeśli to jednak wina tego, że tak jest, pierwsze ubytki oleju pojawia sie już po mniej wiecej 1,5 tys km ;)
ogólnie sie tym nie przejmuje bo i nie ma czym, ale troszke mnie to zaczelo drażnić.

mobicar

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 20 Lutego 2013, 14:50:01 »
...taki samochód kiedyś był co lubił wypić..Christine,sie nazywał.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 20 Lutego 2013, 20:13:51 »
aha

Offline akras100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 23 Lutego 2013, 16:14:58 »
Co do ewentualnego wycieku i ubytku - sprawdz dokładnie dookoła łączenie dekla zaworowego z głowicą.
Nieoryginalne uszczelki mają niestety to do siebie, że szybko puszczają.
Ja u siebie miałem nagle ubytki oleju zwiekszone do prawie 1l więcej pomiędzy wymianami.
Okazało się, że poci się uszczelka koło kolektora dolotowego (przez to ITB i całą rzeźbę dookoła było to bardzo ciężko zauważalne) tym bardziej, że całość która wyleciała dość szybko odparowywała na rozgrzanym bloku silnika więc autko nie znaczyło terenu.

Być może ktoś kiedys zmieniał uszczelkę pod deklem i dał coś spoza ASO - przetestowałem Goetze, Elringa i Reinza - i o dziwo wszystko do d. mimo, że producenci znani.
Jest podobno jakaś delikatna różnica w materiale, z którego są wykonane zamienniki i oryginał i zamienniki zmieniałem jeden za drugim a oryginał od 20 tysięcy km jeździ i sladów po wyciekach brak.

Więc popatrz dokładnie czy nigdzie nic się nie poci - może ktoś kiedyś zmieniał uszczelkę i dał własnie cos w zamienniku.
A może tak jak u mnie kilka zmian oleju pod rząd (różni producenci = różne dodatki mimo tej samej klasy lepkosci) spowodowały gdzieś jakieś wypłukanie nagaru i rozszczelnienie.

U mnie temat był o tyle łatwiejszy, że ewidentnie coś gdzieś puszczało na zewnątrz bo co światła i otwarta szyba to smród olejowy ;)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #140 dnia: 23 Lutego 2013, 16:19:34 »
mam elringa prawie rok i nic się nie dzieje , będę obserwował dalej
TIIDA '09

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 23 Lutego 2013, 18:07:31 »
jest tak jak mówisz.
zbyt emocjonalnie podszedłem do tematu
pomiedzy wtryskami z lewej strony stoi kałuża oleju.paruje i dlatego mi tez zalatuje spalonym olejem, rozgrzewa sie i zwyczajnie śmierdzi.cieknie naprawde mocno bo wszystko jest solidnie zapaćkane.w poniedziałek bedziemy diagnozować  z czego tak zasuwa.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #142 dnia: 23 Lutego 2013, 18:24:13 »
do pokrywy zaworów trzeba uszczelkę i w niektórych miejscach silikon
ważny jest moment dokręcania
ja mam 116kkm i silnik suchy jak pieprz zero ubytków oleju

mijo

• Gość
Yaris Ts olej 0w20
« Odpowiedź #143 dnia: 19 Lipca 2013, 22:57:04 »
cze wam! wiem ze ten temat byl juz poruszany ale mam pytanko! jezdze teraz na 5w30 i bede zmienial na Millersa 0w20,czy ktos jezdzi juz na takim oleju tzn 0w20 od dluzszego czasu? jak tak to jak yariska sie na nim zachowuje?i zy nie pije oleju?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #144 dnia: 19 Lipca 2013, 23:03:42 »
dobrze się zachowuje

jak nie piła 5W30 to tego też nie będzie
TIIDA '09

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #145 dnia: 19 Lipca 2013, 23:05:28 »
Ja zmieniłem na lekko bieżnego millersa 5w30 i przy ostrej jezdzie żłopie jak oszalały, do tego przy ostrej jeździe podczas schodzenia z obrotów puszcza na niebiesko.w przyszłym miesiącu zlewam ten syf i przechodze na 5w40, zobaczymy co sie bedzie działo.czy to wina silnika(który ma raptem 114tys km), czy oleum.
jak sie tylko toczysz to oliwa da rade, ale do dynamicznej jazdy sie to absolutnie nie nada.wg mnie to jest dobra oliwa ale na zime.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 19 Lipca 2013, 23:14:33 »
u mnie w kosiarce traktowanej czasem do odcinki z 0W20 nie ma problemu, a jeździłem na nich 2 wymiany :) teraz dokupione kolejne 3 litry, ciągle innych producentów
Basler w 1.3 też nie narzeka :)

TSka jakimś Lambo nie jest i przy często zmienianym dobrym racing 0W20 da sobie radę - takie moje zdanie
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2013, 23:42:51 wysłana przez paba »
TIIDA '09

mijo

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 19 Lipca 2013, 23:45:43 »
jezdze praktyznie tylko po miescie,czasami dostanie w pi..de ale odkad zmienilem gwint na standard to rzadko dostaje!

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #148 dnia: 19 Lipca 2013, 23:51:12 »
jak już kopci to raczej wina silnika a nie oleju
ja na vvt-i nie narzekam bo mam albo miałem 3 w domu i wszystkie ok

mijo

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 19 Lipca 2013, 23:54:38 »
mi nic nie kopci!ani nie pije od wymiany do wymiany bez dolewki!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl