Autor Wątek: RAV 4 2.4 USA - problem z EVAP  (Przeczytany 4730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mch

• Gość
RAV 4 2.4 USA - problem z EVAP
« dnia: 10 Sierpnia 2009, 16:29:50 »
Proszę o pomoc. Po raz kolejny zaświeciły się trzy lampki : check engine, VSC i 4WD. Auto jest całkiem nowe, wersja amerykańska (mam ją od nowości - sprowadzona z salonu w US), przejechane ok 6000 mil (to jest mniej niż 10 000 km).
Kody błędu na testerze to P043E, P043F, P2401, P2402, P2419. W serwisie Toyoty powiedziano mi, że do wymiany jest cały nierozbieralny zespół (filtr węglowy, pompka próżniowa i coś tam jeszcze). Cena zespołu to 3500 PLZ. Czy ktoś miał podobny przypadek i czy to jedyna metoda naprawy?

Offline raw

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV 4 2.4 USA - problem z EVAP
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2009, 14:43:40 »
Proponuje lekturę wątku
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=20425.0
 w której to kolega mandes opisuje problemy z jego turbiną w samochodzie. ASO zaśpiewało za wyminę turbiny ok 6k PLN a znalazł gdzieś mechaników którzy znają się na tym i naprawili to za grosze.

Jeśli w wątku nie będzie namiarów na tych mechaników to napisz do mandesa priv'a i na bank poda ci do nich kontakt.

Spróbuj najpierw zdiagnozować usterkę gdzie indziej niż w ASO. W większości przypadków mechaniorom z  ASO nie chce im się pomyśleć, tylko lepiej wymienić kompletny element. Zapewne gdybyś miał gwarancje, to zaczęliby szukać dokładnej przyczyny usterki bo to oni by za to płacili, ale że masz za to zapłacić sam, no to po co się przemęczać.

Pozdrawiam

BTW: Może któryś z kolegów modów zająłby się tym wątkiem i umieścił go w stosownym dziale RAV-4??

przeniosłem temat do odpowiedniego działu
kafara1
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2009, 15:22:11 wysłana przez kafara1 »

mch

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2009, 14:33:40 »
Dzięki za radę. Co prawda nie byłem tam gdzie radzi Mendes, za daleko, ale znalazłem kontakt do firmy gdzie na poczatek zalecili mi ... wymianę korka wlewu paliwa (często był to powód wystepowania tych błedów). Jeżdżę na razie tydzien i jest Ok. Zobaczymy co będzie dalej ...

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2009, 21:20:48 »
o losie..
korek wlewu paliwa powoduje błędy elektroniki??

jak to jest w ogóle możliwe :D
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

mch

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2009, 16:26:38 »
Evap zawiera  w sobie elektronikę oraz pompkę wytwarzającą podcisnienie potrzebne do wykonania testu. Jeśli jest jakakolwiek nieszczelność test ma wynik negatywny. Po kilku negatywnych wynikach zapalają się lampki ... bo może to być awaria EVAP, nieszczelność układu paliwowgo, uszkodzony korek wlewu, etc. Takie wytłumaczenie otrzymałem.
Oby to był tylko korek ....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl