Autor Wątek: Dziwny włącznik  (Przeczytany 42041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

janmor

• Gość
Odp: Dziwny włącznik
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Września 2009, 06:36:37 »
Do czego słuzy ten włącznik widoczny na zdjęciu (widać na nim faliste strzałki - ogrzewanie czegoś ? ) . Mam instrukcje po niemiecku a ja tylko po angielsku trochę kumam. W instrukcji polskojezycznej nic nie znalazłem na ten temat .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb1620b3197037f6.html

To co koledzy piszą to racja, ale uzupełnie jeszcze z własnego doświadczenia, u mnie nie nagrzewał się w ciągu minuty a paru minut i stojąc na światłach czasami miałem kłęby dymu spod maski  :-) pojechałem nawet z tym do ASO i usłyszałem, ze ten typ tak ma  :laugh: jest to spalinowa nagrzewnica. Po jakiś kilku używaniach w zimie miałem dość ;)

Offline Dżambo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Września 2009, 10:58:39 »

To co koledzy piszą to racja, ale uzupełnie jeszcze z własnego doświadczenia, u mnie nie nagrzewał się w ciągu minuty a paru minut i stojąc na światłach czasami miałem kłęby dymu spod maski  :-) pojechałem nawet z tym do ASO i usłyszałem, ze ten typ tak ma  :laugh: jest to spalinowa nagrzewnica. Po jakiś kilku używaniach w zimie miałem dość ;)

Nagrzewa się po 90 sekundach, z tego co kojażę..
Kłęby dymu powinny wydobywać się spod samochodu, na środku,  jest dodatowy wydech
Jeśli obrobili Ci du.pę za plecami, to wyobraź sobie jaki wzbudzasz strach, że nie powiedzieli Ci tego prosto w oczy.

I pamiętaj... Za każdy dobry uczynek spotka Cię kiedyś kara..

rollins

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Września 2009, 12:24:22 »
Czas nagrzania zależy od temperatury otoczenia i warunków do jazdy. Jak stoisz w korku to nagrzewać się będzie dłużej niż podczas normalnej jazdy. Dym z pod samochodu to norma szczególnie w korku.

janmor

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Września 2009, 12:40:16 »
Czas nagrzania zależy od temperatury otoczenia i warunków do jazdy. Jak stoisz w korku to nagrzewać się będzie dłużej niż podczas normalnej jazdy. Dym z pod samochodu to norma szczególnie w korku.
No w lecie z tym nie jeździłem  :grin: generalnie po około 7 km było ciepło. Z Gosiek też kiedyś pisaliśmy o tym w innym dziale :)

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Września 2009, 15:13:33 »
Stary, ale poszedłeś po bandzie. Czym ty jeździsz? Maluchem z silnikiem diesla przerobionym na gaz :-)?

poczytaj instrukcję obsługi i dopiero wtedy się wypowiadaj, zacytuję ci z instrukcji:"przycisk podwyższania prędkości obrotowej biegu jałowego". uwielbiam jak nie mając zielonego pojęcia niektórzy dorabiają teorię o dogrzewaczach  :grin: dlatego napisałem, że jest to analogia do ssania w gaźnikowcach (wzbogacanie mieszanki)
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2009, 15:21:22 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Września 2009, 15:59:00 »
 "Structure & function
In the European models for cold areas it’s normally build in an viscose heat amplifier. This increases the coolant liquid temperature through raises the engine load and by the produced heat of the silicone oil in the heater. The heat amplifier sits above at the engine and is driven by a belt with a Pulley with Magnetic clutch . Inside the housing is a rotor in the silicone oil, when it turns, this heats up the circulating cooling water in the inside.
The number of rotations is raised on 1200 min-1.
When starting, switched on the air conditioning system or acceleration (Throttle over 45% for longer than 5 seconds) the heat amplifier is deactivated.
"

No cóż, uwielbiam jak niektórzy slepo cytuja polska instrukcje tlumaczona przez kogos kto nie ma pojecia o czym pisze 
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2009, 16:02:06 wysłana przez eddie »
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Września 2009, 16:04:00 »
sparawa jasna. ja mam verso i tam jest tak jak opisałem. widocznie zwykła ma inaczej. przyciski są jedak tak samo oznaczone. eddie wskaż mi dla potwierdzenia gdzie się to znajduje na tej stronce http://www.toyodiy.com/parts

i dlaczego montowano dodatkowe zewnętrzne podgrzewacze w silnikach 1cd-ftv (dla przykładu ->rav4)
http://techdoc.toyota-europe.com/legacy/Toy/aimuploads/%7BA47800ED-5ABE-44A3-8EAB-A2BBC14942A5%7D/engine%20pre-heater%201CD-FTV%20PZ434-E1790-1C.pdf

i jeszcze jedno, mam serwisówkę (po angielsku co by nie było wątpliwości) i nic podobnego co opisałeś w verso nie występowało.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2009, 16:17:17 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Września 2009, 16:17:04 »
 To jest definicja przycisku IDLE UP   ktory  niby mozna przetlumaczyc jako podniesienie obrotów jałowego biegu, tylko to tak nie do konca dziala. To jest opis dla LC, Ravki moze Ave ma inaczej. Wszedzie w polskich instrukcjach pewnie znajdziesz ten sam opis tego przycisku ktory podales co jest bzdura :)

"Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Września 2009, 16:18:44 »
no ale ja mam verso z tym samym silnikiem i u mnie jest rozwiązanie polegające wyłącznie na podniesieniu prędkości obrotowej na pompie wtryskowej (na bank). na wcześniej podanych przeze mnie linkach też takiego rozwiązania nie znalazłem.

opis przycisku (po polsku, we włoskiej instrukcji podobnie)
"Przycisk podwyzszania prędkościobrotowej biegu jałowego
Naciśnięcie przycisku zwiększa prędkość obrotow silnika pracującego na biegu jalowym.
Z przycisku podwyższania prędkości obrotowej biegu jałowego korzysta się przy szczególnie
niskich temperaturach otoczenia, w celu zwiększenia sprawności ogrzewania gdy samochód nie jedzie."
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2009, 16:36:47 wysłana przez aw »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

rollins

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Września 2009, 23:15:28 »
Stary, ale poszedłeś po bandzie. Czym ty jeździsz? Maluchem z silnikiem diesla przerobionym na gaz :-)?

poczytaj instrukcję obsługi i dopiero wtedy się wypowiadaj, zacytuję ci z instrukcji:"przycisk podwyższania prędkości obrotowej biegu jałowego". uwielbiam jak nie mając zielonego pojęcia niektórzy dorabiają teorię o dogrzewaczach  :grin: dlatego napisałem, że jest to analogia do ssania w gaźnikowcach (wzbogacanie mieszanki)

To ja zacytuję z instrukcji obsługi Toyota Avensis z silnikiem d4d:
"Urządzenie służy do utrzymania ciepła we wnętrzu pojazdu w zimnych warunkach.
W celu włączenia ogrzewania wnętrza, należy nacisnąć wyłącznik.
W tym czasie silnik musi być uruchomiony.
Zapalenie lampki kontrolnej sygnalizuje włączenie układu.
Układ zacznie działać po około 70 sekundach po naciśnięciu wyłącznika i do całkowitego ogrzania potrzebuje kolejnych 70 sekund.
Układ automatycznie kontroluje stan nagrzania, po wystarczającym ogrzaniu płynu chłodzącego silnika.
Kiedy układ zostanie włączony lub wyłączony, z okolicy układu wydechowego pod samochodem może wydobywać się lekki zapach i biały dym. Jeżeli układ wykorzystywany jest w bardzo zimnych warunkach, z układu wydechowego może wydobywać się para. Nie jest to oznaka usterki."

A przycisk w instrukcji opisany jest jako:
"Wyłącznik ogrzewania samochodu"

I włączwenie tego ogrzewania(dogrzewania) nie ma wpływu na obroty silnika na biegu jałowym. Przy zimnym silniku obroty automatycznie są podbijane do około 1100 do czasu osiągnięcia przez silnik optymalnej temperatury pracy.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Września 2009, 21:43:09 »
rollins w mojej ave jest dokładnie tak jak piszesz  :grin:
nigdy w życiu nie słyszałem o specjalnym przycisku podnoszącym obroty  <diabel>, chyba, że wspomnę sprzed lat taką wajhe w maluchu hehehe.....
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Września 2009, 05:25:58 »
rollins w mojej ave jest dokładnie tak jak piszesz  :grin:
nigdy w życiu nie słyszałem o specjalnym przycisku podnoszącym obroty  <diabel>, chyba, że wspomnę sprzed lat taką wajhe w maluchu hehehe.....
no to musisz się przyłożyć... :-P
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

giepe

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Września 2009, 23:32:16 »
No to jeszcze raz w tym wątku i kolejny raz, bo tematy tego przycisku i wyższych obrotów na pewno były już omawiane!

Oczywiście piszę na postawie moich doświadczeń. To czego doświadczyłem w mojej Ave '99 jest zgodne z tym co jest opisane w instrukcji polskiej obsługi -- mam taką już dla Ave I po FL.

Podmiotowy przycisk i wyższe wolne obroty to dwie różne sprawy.
Wolne obroty wzrosną (wzrastają do 1200!) wtedy gdy silnik jest zimny a jednocześnie ustawimy pokrętło temperatury na maksa oraz włączymy dmuchawę. Obroty można przywrócić do normalnych (czyli dla zimnego silnika do 1000) bardzo prosto -- wystarczy cofnąć pokrętło temperatury o jeden lub dwa ząbki.
Przycisk dogrzewania nijak się ma do zwiększonych obrotów. Jego włączenie na pewno ich nie podwyższa.
Z drugiej zaś strony, to obroty w wyżej opisanej sytuacji wzrosną zawsze, bez względu na to czy mamy włączone dogrzewanie czy też nie.
Bez dogrzewania moja Ave rozgrzewa się zimą przez 2-3x dłuższy dystans. Myślę tu o przejściu z podwyższonych do 1000 obrotów na normalne 800.

doktoreq301a

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Grudnia 2009, 13:05:09 »
Witam
Mam taki sam włącznik w mojej AveI'99 d4d i faktycznie pod maską  system dogrzewania a pod spodem mały tłumik. Mam pytanie czy ten włącznik( który po wciśnięciu zapala się na pomarańczowo) gaśnie  po nagrzaniu silnika-bo u mnie nie. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy w szybkości nagrzewania się silnika po włączeniu tego przycisku i teraz nie wiem czy mi to wogóle działa i jak można to sprawdzić?

rollins

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Grudnia 2009, 14:06:36 »
Witam
Mam taki sam włącznik w mojej AveI'99 d4d i faktycznie pod maską  system dogrzewania a pod spodem mały tłumik. Mam pytanie czy ten włącznik( który po wciśnięciu zapala się na pomarańczowo) gaśnie  po nagrzaniu silnika-bo u mnie nie. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy w szybkości nagrzewania się silnika po włączeniu tego przycisku i teraz nie wiem czy mi to wogóle działa i jak można to sprawdzić?

Nie gaśnie, ale system po nagrzaniu silnika powinien się rozłączyć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl