Autor Wątek: System " INTELIGENTNY KLUCZYK"  (Przeczytany 53527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mullann

• Toyot Leżący
  • *
    • KLIMATYZACJA - WENTYLACJA - POMPY CIEPŁA
System " INTELIGENTNY KLUCZYK"
« dnia: 21 Lutego 2010, 12:30:41 »
Witam.

Koledzy jak dokładnie działa ten system?
Generalnie chodzi mi o moment w którym samochód jest odpalony a ja wychodze z kluczykiem w kieszeni np. otworzyć brame.
Na wyświetlaczu pojawia się komunikat, że nie ma kluczyka i wydobywa się pikanie tzn.sygnał dzwiękowy.
Czy po jakimś czasie auto zgaśnie, zablokouje się czy może jeszcze coś innego...
Nie posiadam instrukcji.

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
Odp: System " INTELIGENTNY KLUCZYK"
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2010, 14:06:35 »
Znając życie to napewno zgaśnie i dodatkowo moze zacząć wyć alarm

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2010, 15:03:53 »
A nie możesz tego sprawdzić na żywo?  :grin:

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2010, 15:09:52 »
W instrukcji nie znalazłem nic poza tym, że taki komunikat istnieje, i że gdy wystąpi należy poszukać kluczyka :)

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2010, 16:00:47 »
info z aso (czyli nei koniecznie prawdziwe...)

auto nei zgasnie... nie jest to zaden system dzialajacy na zasadzie naty napadu (ODIS)
po wyjsciu z ta karta auto nei moze róniez zgasnąć, bo jest to niezgodne z przepisami UE!!

po zapaleniu, mozesz wyrzucic karte do smitnika i jechac az zabraknie paliwa, albo az zgasisz silnik...

potem oczywiscie nie zapalisz juz samochodu...

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline mullann

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2010, 17:13:07 »
Dzięki koledzy.
Co do sprawdzania to raczej nie będę kombinował ale zapytam w ASO jak będę przy okazji.

Generalnie jak będzie tak jak pisze kolega Red_Point to trochę lipa, bynajmniej moim zdaniem.
Jak by działało to jako anty-napad to było by to dobre zabezpieczenie....złodziej kradnie auto a za 2min. już stoi z wyłączonym silnikiem i najlepiej w zamkniętym aucie :)

A tak na marginesie wielki ukłon dla Red_Point'a - super stronka.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2010, 17:20:25 wysłana przez mullann »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2010, 17:58:58 »
mullann na 99,9% nie działa jak anty-napad...
jest to zabronione przepisami w UE... auto nie otrzymałoby homologacji...

dopytaj jednak, a najlepiej sprawdz...
ja będę mógł to sprawdzić dopiero ok maja-czerwac.....;)

PS
co do stronki, dzięki... dawno już nie aktualizowana...
mam nadzieję, że nowa, już niedługo będzie spoooooro lepsza...;)

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline mullann

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2010, 11:57:55 »
No więc jak byłem w ASO to powiedziano mi, że jak przez kilka minut auto nie wykryje kluczyka to się wyłączy.
W momencie ponownego wykrycia kluczyka adpali bez problemów - tzn.nic się nie blokuje.
Tak twierdzi TOYOTA ZIELONA GÓRA.

dandi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2010, 14:31:01 »
Godzine chodzi bez kluczyka, da sie rowniez przejechac 2km, ale po zgaszeniu nawet radio nie zagra ... :)

Terminator16

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2012, 19:48:51 »
Witam serdecznie, rozważam zakup Aurisa z tym ustrojstwem - inteligentny kluczyk. Dlatego mam pytanie jak to się sprawdza w praktyce, czy są jakieś większe problemy? Jak dokłanie działa? Zdaje sobie sprawę, że nie jest to forum wóżebne, ale jak myślicie, czy jest to rozwiązanie niezawodne na kilka lat? Spotkałem się z rowiązaniami podobnymi, np. karta-Renault, albo "guzikowy" starter w Hondzie Civic HB. I tam niby działa i to w kilkuletnich samochodach.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2012, 20:32:47 »
...np. karta-Renault... tam niby działa i to w kilkuletnich samochodach.

Hmm... jeśli poczytasz o Renault, to akurat tam jest to bardzo awaryjny gadżet, częsta przyczyna unieruchomienia auta. Co do Hondy, czy Toyoty nie wiem, ale można "wróżyć" :grin: , że powinno być znacznie lepiej.
"With Oden on our side..."

Terminator16

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2012, 20:48:00 »
Powinno, ale różnie się zdarza. Chodzi mi też o funkcjonalność. Czytałem coś chyba o nowej Avensis, że jest jakiś bład logiczny w ustawieniach "smart key" i jeśli się drzwi zablokują automatycznie po przekroczeniu 20-30 km\h (nie wiem czy ta funkcja jest w Aurisach) to potem nie sposób otworzyć tylnych - nie powtórzę teraz tej historii. Na jakimś forum pochwlił się też szczęśliwy użytkownik tego systemu, że wyłączył silnik przed przejazdem kolejowym. Szlabany podnoszą się on naciska ten magiczny przycisk, a ekranik mówi do niego "szukanie kluczyka", za nim kolejka szczęśliwców, pozdrawiali go pewnie  :-). I jaka była konkluzja, jeśli chcesz wyłączyć silnik przed zamkniętym przejazdem, zjedź na pobocze/trawę.  :-)

douglas

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2012, 20:59:53 »
O! Akurat to a problemach z uruchomieniem silnika przy przejeździe kolejowym to się mogę wypowiedzieć!  :grin: To jest faktycznie prawda, jednak jest o tym wyraźnie w instrukcji obsługi. Trakcja kolejowa może na tyle silnie zakłócać pracę nadajnika że faktycznie auto nie będzie w stanie wykryć obecności pilota smart key. Ogólnie rzecz biorąc całość oznacza wygodę! Teoretycznie zatrzaśniecię kluczyków wewnątrz jest nie możliwe gdyż nawet po samoczynnym 9wg. mnie mało prawdopodobnym) zablokowaniu auta pilot wewnątrz znajduję się w obrębie jego wykrywania więc po chwyceniu za klamkę zamki zostają odblokowane. Oczywiście owa wygoda nie przejawia się w braku możliwości zatrzaśniecia kluczyka ale przede wszystkim ułatwia życie, o kluczykach w ręku zapominamy  :laugh:

Terminator16

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2012, 21:11:17 »
Pozytywne strony użytkowania mogę sobie wyobrazić - otwieranie i zamykanie samochodu bez wyciągania kluczyka. A jakieś negatywne? Najpierw myślałem, że wyładowany akumulator, ale potem zdałem sobie sprawę, że przecież z żadnego wozu z rozładowanym aku nie odpalę, co by to nie było. A te kłopoty z tylnymi drzwiami?

douglas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2012, 21:18:55 »
Jakby co, to w Aurisie drzwi nie blokują się automatycznie po przekroczeniu pewnej prędkości, więc chyba problem automatycznie przestaje istnieć  :cheesy: W razie rozładowania akumulatora, aby otworzyć auto wystarczy użyć małego kluczyka wysuwanego z obudowy nadajnik. W razie słabej baterii nadajnika auto możesz uruchomić po zbliżeniu nadajnika do przycisku start/stop. Poza tym o rychłym rozładowaniu baterii poinformy=uje system za pośrednictwem wyświetlacza komputera pokładowego. Jedną z wad może być brak możliwości zablokowania auta od strony bagażnika - trzeba biec do przednich drzwi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl